Inalta Curte judeca pe 25 septembrie daca recursul depus de ANI in cazul Klaus Iohannis este admisibil si cand ar putea fi primul termen de judecata

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 23 septembrie 2014, 23:32 Actualitate | Esenţial

Klaus Iohannis
Foto: HotNews / DP
Inalta Curte de Casatie ia in discutie joi, 25 septembrie, cererea Agentiei Nationale de Integritate privind stabilirea termenului de judecata in ceea ce priveste dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Astfel, surse juridice au explicat pentru HotNews.ro ca un complet-filtru stabilit pe regulile noului Cod Civil va decide daca recursul depus de ANI impotriva deciziei Curtii de Apel este admisibil si va inainta un referat cu propunerea unei date cu termen de judecata, daca recursul este admis.

Initial ziarista Emilia Sercan a anuntat pe pagina ei de Facebook ca Inalta Curtea de Casatie si Justitie a stabilit termen in procesul de incompatibilitate pe care Klaus Iohannis il are cu Agentia Nationala de Integritate pentru data de 25 septembrie, intrebandu-se, in acest context, daca "ACL-ul mai are candidat?". Anuntul a fost preluat ulterior de realizatorul Realitatea TV Rares Bogdan.

Potrivit noului Cod Civil, in cazul procedurii de filtrare a recursurilor se prevede (mai multe detalii aici):

"(1) Cand recursul este de competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele instantei sau presedintele de sectie ori, dupa caz, persoana desemnata de acestia, primind dosarul de la instanta a carei hotarare se ataca, va lua, prin rezolutie, masuri pentru stabilirea aleatorie a unui complet format din 3 judecatori, care va decide asupra admisibilitatii in principiu a recursului. Dispozitiile art. 475 alin. (3) sunt aplicabile.

(2) Pe baza recursului, intampinarii, a raspunsului la intampinare si a inscrisurilor noi, presedintele completului va intocmi un raport asupra admisibilitatii in principiu a recursului sau va desemna un alt membru al completului ori magistratul-asistent in acest scop. Raportul trebuie intocmit in cel mult 30 de zile de la repartizarea dosarului. Raportorul nu devine incompatibil.


(3) Raportul va verifica dacă recursul îndeplineşte cerinţele de formă prevăzute sub sancţiunea nulităţii, dacă motivele invocate se încadrează în cele prevăzute la art. 488, dacă există motive de ordine publică ce pot fi invocate în condiţiile art. 489 alin. (3) ori dacă este vădit nefondat. De asemenea, va arăta, dacă este cazul, jurisprudenţa Curţii Constituţionale, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi poziţia doctrinei în problemele de drept vizând dezlegarea dată prin hotărârea atacată.

(4) După analiza raportului în completul de filtru, acesta se comunică de îndată părţilor, care pot formula în scris un punct de vedere asupra raportului, în termen de 10 zile de la comunicare. În lipsa dovezii de comunicare a raportului şi înainte de expirarea unui termen de 30 de zile de la comunicare, completul nu va putea trece la examinarea recursului, potrivit alin. (5) şi (6).

(5) În cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute la art. 488 sau că recursul este vădit nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. Decizia se comunică părţilor.

(6) Dacă raportul apreciază că recursul este admisibil şi toţi membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune în recurs nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a Înaltei Curţi de Casare şi Justiţie, completul se poate pronunţa asupra fondului recursului, fără citarea părţilor, printr-o decizie definitivă, care se comunică părţilor. În soluţionarea recursului instanţa va ţine seama de punctele de vedere ale părţilor formulate potrivit alin. (4).

(7) În cazul în care recursul nu poate fi soluţionat potrivit alin. (5) sau (6), completul va pronunţa, fără citarea părţilor, o încheiere de admitere în principiu a recursului şi va fixa termenul de judecată pe fond a recursului, cu citarea părţilor".

Informatia vine dupa ce ANI a cerut vinerea trecuta ICCJ sa stabileasca termenul de judecata pentru 33 de dosare de incompatibilitate, printre care si in dosarul lui Klaus Iohannis.

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a trimis conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie o cerere prin care solicita acestei instante sa stabileasca un prim termen in vederea judecarii urgente a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilitatile de tip "RAJA", printre care se afla si cel al presedintelui PNL, Klaus Iohannis.

"Avem in vedere faptul ca emiterea unor decizii prin care sa se solutioneze litigiile ce au ca obiect incompatibilitatile de tip "RAJA" prezinta o importanta deosebita, dat fiind faptul ca, in prezent, din punctul de vedere al ANI, in toate aceste situatii exercitarea atributiilor efective, corespunzatoare prerogativelor de putere publica, nu este una conforma cu legea si cu valorile statului de drept. De altfel, aceasta problema de drept a suscitat o dezbatere ampla si la nivelul opiniei publice si a factorilor politici, generand controverse, subminand astfel aplicarea legii din perspectiva existentei starilor de incompatibilitate care in fapt previn conflicte de interese, factor determinant in fraudarea banilor publici", se arata in solicitarea ANI, citata de Agerpres.

Agentia subliniaza ca "fixarea unor termene urgente in toate aceste dosare corespunde unuia din principiile dupa care se desfasoara activitatea de evaluare efectuata de ANI, respectiv principiul celeritatii, principiu consacrat prin modificarile aduse Codului de procedura civila prin Legea nr.20212010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor".

"Mentionam si faptul ca interpretarea instantelor de fond nu a fost una unitara, context in care solutionarea in regim de urgenta a acestor dosare de catre Inalta Curte de Casatie ar avea ca efect o unificare a jurisprudentei curtilor de apel. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea rapoartelor de evaluare ale Agentiei intr-un numar de 23 de cauze, in timp ce Curtile de Apel Bucuresti, Ploiesti, Oradea, Craiova si Constanta au mentinut rapoartele de evaluare ale ANI intr-un numar de 38 de cauze", mai declara ANI.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in incompatibilitate intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. In septembrie, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dar sentinta a fost atacata in recurs.

"In urma evaluarilor efectuate, s-a constatat faptul ca Iohannis Klaus-Werner se afla in stare de incompatibilitate, intrucat detine, simultan, atat functia de primar al municipiului Sibiu, cat si calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul SC Apa Canal SA Sibiu (incepand cu 30.04.2009 si pana in prezent) si SC Piete SA (incepand cu 05.08.2010 si pana in prezent), incalcand dispozitiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003", declara ANI.

Pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constata ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, s-a aflat in stare de incompatibilitate.

ANI a contestat decizia iar dosarul a ajuns la instanta suprema, care insa nu a fixat un termen de judecata.

Klaus Iohannis exercita, in prezent, al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu (2000 - 2004, 2004 - 2008, 2008 - 2012 si 2012 - prezent).

Prin Hotararile Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 144/30.04.2009 si nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost imputernicit ca reprezentant al municipiului Sibiu in AGA a SC Apa Canal SA Sibiu iar incepand cu data de 5 august 2010 detine si calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu in AGA a SC Piete SA.

ANI mentiona ca jurisprudenta relevanta in materie rapoarte care au avut acelasi obiect de evaluare, sentintele civile din 21.11.2012 - nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA si sentinta civila nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai multi alesi locali (in categoria carora intra si primarii) emise de Curtea de Apel Constanta, prin care s-a retinut existenta starii de incompatibilitate in sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.
4077 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  nu sunt bolnav de scenarita...... (Miercuri, 24 septembrie 2014, 8:42)

  translativus [utilizator]

  ......dar nici nu cred in mos craciun asa ca, daca isi mai aduce aminte cineva, "candidatul surpriza" de care se vorbea in aceasta vara si care va ajunge la Cotroceni, s-ar putea sa aiba si sprijinul neconditionat al PNL+PDL.

  Daca Iohanis va fi scos din cursa prezidentiala cu ajutorul justitiei, cele doua partide nu isi mai pot inscrie un nou candidat si vor fi nevoite sa sprijine pe altcineva.
  Cine va fi cel sprijinit ?
  Ponta - este exlus din start pentru ca sunt in opozitie.
  Macovei - nu pentru ca este rebela.
  Udrea - nu pentru ca e basista si "a scindat PDL-ul"
  D.Diaconescu, Vadim, Ghise.......etc, ies din discutie.
  Ramane doar "candidatul surpriza" adica Teodor Melescanu care, in opinia mea, are acordul tuturor "licuricilor" din Europa si de peste ocean, acord dat cu ceva timp in urma cand, liderii lumii libere au fost treziti brutal de sutul in ..... primit de la Putin prin anexarea crimeei si toata magaria cu Ukraina.

  Este doar o opinie iar timpul o va confirma sau o va infirma.
  Ce astept eu de la Melescanu, este promisiunea ca dupa ce va fi ales presedinte, sa organizeze un referendum pentru dizolvarea acestui parlament si sa convoace noi alegeri in baza rezultatului la referendumul despre cei 300 de inutili si o singura camera de dezmat.

  Daca va face asta, il voi vota cu ambele maini, impreuna cu familia si prietenii, pentru ca acesta este primul semn de democratizare a tarii si de lupta impotriva dictaturii parlamentare in care ne zbatem de 25 de ani.

  Democratie inseamna PUTEREA POPORULUI iar rezultatul unui referendum este cea mai pura forma de exercitare a democratiei.

  Astept !
  • -1 (3 voturi)    
   ? (Miercuri, 24 septembrie 2014, 9:33)

   tot [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   si atunci , care e legatura cu deconspirarile care vor fi facute de basescu?daca recurg la asa mijloace sa il scoata din cursa pe johannis , inseamna ca sint siguri ca ponta iese din joc.mizerabila tara !
   • 0 (2 voturi)    
    probabil ca "desconspirarile".... (Miercuri, 24 septembrie 2014, 10:25)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui tot

    ....fac parte din "recuzita" de campanie.

    Cert este ca, pe ultimii metri inainte de inchidere a BEC, a aparut Melescanu care a obtinut (nu stim in cat timp) semnaturile necesare pentru a se inscrie in cursa prezidentiala si care, pentru a putea candida, a demisionat din sefia SIE.

    In ceea ce il priveste pe Ponta, doar dusmanii tarii si puscariabilii politicianisti sunt interesati ca, in actuala conjunctura internationala, sa ajunga la Cotroceni o astfel de nulitate.

    Oamenii care mai gandesc inca si care realizeaza pericolul in care ne aflam, nu vor alege niciodata un astfel de personaj pentru a lua decizii de o importanta capitala pentru UE si NATO.
    Copilariile, mistoariile de autobaza si "mici gratis" sunt apreciate doar de imbecilimea hamesita dar nimeni cu scaun la cap, nu isi risca libertatea si integritatea teritoriala de dragul unui mascarici.

    Sper ca Melescanu sa inteleaga adevarata frana a romaniei si sa organizeze un referendum pentru dizolvarea actualului parlament, imediat dupa castigarea alegerilor astfel incat, sarbatorile de iarna sa ne aduca si noua, platitorii de taxe, o mare bucurie si speranta ca odata cu micsorarea numarului de inutili si trecerea la o singura camera de dezmat, se va simplifica si urgenta luarea deciziilor dar mai cu seama, prin punerea in practica a rezultatului la referendumul respectiv, se va face si primul pas spre democratie adica puterea poporului.
  • 0 (0 voturi)    
   Sugerez o reevaluare a criteriilor de vot (Miercuri, 24 septembrie 2014, 13:14)

   epishebe [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   Udrea - nu pentru ca e basista si "a scindat PDL-ul" :
   Nu, corect este: Udrea - nu pentru ca nu va fi respectata si pentru ca nu a facut mare lucru pana acum..

   "Macovei - nu pentru ca este rebela.":
   DE CE ESTE UN LUCRU RAU?

   Ne plangem de ani de zile ca nu ne plac politicienii nostri ca sunt toti o apa si-un pamant si-acum vine un om care a demonstrat in mod repetat ca poate face treaba foarte buna la cel mai inalt nivel si nu-l vrem pentru ca e altfel?
   • 0 (0 voturi)    
    eu doar am incercat..... (Miercuri, 24 septembrie 2014, 16:52)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui epishebe

    .....sa spun ceea ce cred eu ca gandesc cei din PNL+PDL si nu sa fac evaluari personale.

    Asa cum am mai spus, M.Macovei este singurul candidat la prezidentiale care a declarat ca se vrea a fi angajata si nu tarorul nostru, ceea ce eu sustin de peste doi ani.

    Din pacate nu este de ajuns.
    Ma asteptam sa aud ca daca va fi aleasa presedinte, in maximum doua saptamani va organiza un referendum pentru dizolvarea parlamentului actual si va fixa data noilor alegeri parlamentare, tinand cont de rezultatul referendumului despre cei 300 de inutili si o singura camera de dezmat.

    Inca astept o asemenea promisiune si nu doar de la ea ci de la toti candidatii credibili si in functie de asta, eu, familia si prietenii mei vom vota.
 • -1 (3 voturi)    
  A dracului coincidenta... (Miercuri, 24 septembrie 2014, 9:30)

  Alo? [utilizator]

  Fix in ultimele ore in care se puteau depune candidaturile ne trezim cu termen de la ICCJ; va zic.. daca se va taragana procesul asta pe toata durata campaniei si verdictul va fi in ultimele zile atunci eu voi vota Ponta!

  Iti bati joc de mine ca alegator? atunci da-mi si mie dreptul de a-mi bate joc de tine...

  Daca se intampla scenariul de mai sus este un indiciu mai mult decat suficient ca pe dreapta era nevoie de un culoar pentru Udrea... sper sa nu se ajunga la asa ceva pentru ca asa iti ostilizezi o buna parte din votantii lui Iohannis, care sau nu vor vota sau vor vota pe Ponta drept reactie la "magariile" lui Basescu pentru a o duce pe Udrea in turul II.
 • +1 (5 voturi)    
  A dracu' coincidenta. (Miercuri, 24 septembrie 2014, 9:43)

  Alo? [utilizator]

  A dracu' coincidenta; fix in ultima zi de depunere a candidaturii ICCJ da un termen nou. Ce se poate intampla?

  1. Iohannis este declarat incompatibil in 1-2 termene... eu imi bag picioarele in alegeri si ma duc sa votez ori cu Vadim ori imi anulez votul.

  2. Iohannis nu este incompatibil, ANI da rateu din nou, eu ma duc si votez si mai abitir cu Iohannis.

  3. Iohannis este taraganat de ICCJ pe tot timpul campaniei si mi-l declara incompatibil cu 2-3 zile inainte de primul tur. Eu imi bag picioarele si mai abitir in alegeri si-n justitie(da', daca se va intampla scenariul 3 oricat de binevoitor as fi as intra la idei) si ma duc si-l aleg pe Vadim sau poate chiar pe Ponta(pentru ca daca Iohannis este dat la o parte asa, atunci Ponta castiga si cu votu' meu, da' si fara votu' meu); iti bati joc de mine? pai atunci imi bat si eu joc de tine...

  Da, ar fi fost ideal ca Iohannis(si alti 33 de primari) sa nu fi avut procesul cu ANI; da' legislatia e proasta, Iohannis si ceilalti primari sunt membri in CA al societatii asteia regionale pentru ca asa prevad normele UE(ca societatea sa fie integral controlata public) si asta a fost si indicatia Ministerului Mediului(cf. declaratiei lui Iohannis).

  Totul depinde de o decizie a ICCJ; nu stiu daca toti votantii ACL gandesc ca mine, probabil ca nu... probabil ca cea mai mare parte va sta acasa si va injura in stanga si-n dreapta; da' asistam la o premiera.. decizia asta are potentialul sa ostilizeze o bucata buna de votanti; de ce? pentru ca pe dreapta trebuie sa se faca un culoar... si potentiala scoatere a lui Iohannis din cursa favorizeaza o catindata...
 • +1 (3 voturi)    
  victima sistemului (Miercuri, 24 septembrie 2014, 9:58)

  buncrestin [utilizator]

  sansele sa castige si la ICCJ sunt destul de mari. pana i se da un verdict va putea fi balacarit in voie, dar, ce nu intelege propaganda este ca va aparea in ochii romanilor drept o victima a sistemului. ori romanii asta vor, un om din afara sistemului. asa ca e o chestie cu doua taisuri


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi