U2, una dintre cele mai populare formatii rock din toate timpurile, a anuntat marti lansarea noului su album "Songs of Innocence", primul in ultimii cinci ani, disponibil imediat, gratuit, pe iTune, scrie AFP. Bono, vocalul si liderul grupului, a luat prin surprindere audienta cu acest anunt, facut alaturi de presedintele grupului Apple, Tim Cook, care tocmai anuntase lansarea noilor telefoane si a ceasului conectat Apple Watch.

Este primul album lansat de grupul rock irlandez in ultimii cinci ani, dupa "No Line on the Horizon", lansat in 2009.

In cadrul acestui eveniment, organizat in apropiere de San Francisco, U2 a interpretat una dintre noile melodii de pe album. Seful Apple a anuntat ca albumul este disponibil gratuit pentru jumatatea de miliard de clienti ai iTunes.

"Albumul cel mai personal pe care l-am scris va putea fi impartasit de o jumatate de miliard de oameni, cu un simplu click", a spus Bono. "Daca ar fi la fel de simplu de scris un cantec...", a adaugat artistul, care colaboreaza de mult timp cu celebrul grup IT.

"De la inceputurile noastre, am vrut ca muzica noastra sa atinga cei mai indepartati oameni", a subliniat liderul U2.

Apple a precizat ca albumul va fi de asemenea pus la dispozitie gratuit pentru orice persoana care creeaza un cont pe iTunes in urmatoarele cinci saptamani.

Albumul in versiune fizica va fi lansat in 13 octombrie.

U2, care a lansat unele dintre cele mai aclamate albume din anii 1980, precum "The Joshua Tree" sau "Rattle and Hum", ar fi putut incasa venituri enorme cu acest nou album, foarte asteptat de fani.

Apple nu a dezvaluit angajamentele financiare cu membrii grupului, multi-milionari, pentru punerea gratuita la dispozitia publicului a acestui album.

Numeroase referiri la copilarie

Pe plan muzical, albumul "Songs of Innocence" revine la sonoritatile utilizate de grup in anii 1980.

Prima melodie, "The Miracle (of Joey Ramone)", interpretata marti la evenimentul Apple, este un omagiu adus vocalului grupului de punk new-yorkez. Membrii U2 au afirmat ca au fost influentati de foarte tineri de The Ramones, dupa ce au reusit sa intre, fara bilet, la un concert sustinut in Dublin.

"Songs of Innocence" reia foarte mult teme ale copilariei.

Piesa "Iris (Hold Me Close)" face aluzie la mama lui Bono, decedata in urma unei hemoragii cerebrale cand acesta era doar un adolescent.

Piesa "Cedarwood Road" este o referinta la o strada din Dublin unde Bono, astazi in varsta de 54 de ani, a crescut.