Hidrologii au prelungit si extins, miercuri, avertizarea cod rosu de inundatii, valabila pe rauri din sapte judete, pana vineri dupa-amiaza, informeaza Agerpres citand informatii date de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

In intervalul 30 iulie, ora 14:00 - 1 august, ora 14:00, pe raul Vedea si pe afluentul sau Cotmeana (judetele Olt, Teleorman si Arges), se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu depasiri ale Cotelor de aparare.

Fenomene similare incadrate in avertizarea Cod Rosu sunt prognozate incepand cu data de 31 iulie, ora 6:00, pe raurile din bazinul hidrografic Lotru (judetul Valcea), respectiv in intervalul 31 iulie, ora 3:00 - 1 august, ora 6:00, in unele bazine hidrografice mici din judetele Caras Severin, Mehedinti si Dolj.

De asemenea, va fi Cod Portocaliu de inundatii incepand de miercuri, ora 14:00 pana vineri, ora 14:00, pe raurile din bazinele hidrografice: Jiu sector aval Filiasi - amonte Podari (judetul Dolj), Lotru (judetul Valcea), Oltet (judetele Gorj, Valcea si Olt), Teleorman amonte S.H. Tatarastii de Sus (judetele Arges si Teleorman), afluentii raului Vedea din judetul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (judetele Arges si Giurgiu).

Incepand cu data de 31 iulie, ora 3:00, pe raurile din bazinele hidrografice: Bistra, Cerna (judetele Caras Severin si Gorj), Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), afluentii Jiului din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, afluentii Oltului mijlociu si inferior din judetele Valcea, Gorj, Dolj, Olt si Arges, bazinele superioare ale Argesului si Dambovitei (judetele Arges si Dambovita), vor fi fenomene hidrologice extreme.

Conform INHGA, Codul Galben va fi instituit pe raurile din bazinele hidrografice: Jiu superior, Gilort si Jiu pe sector aval Racari- judetele Gorj si Dolj, afluentii Oltului din judetele Gorj, Valcea si Olt, Teleorman aval Tatarastii de Sus si Neajlov aval Vadu Lat (judetele Teleorman si Giurgiu).

Din data de 31 iulie, ora 3:00, pericol de inundatii va fi si pe raurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Barzava, Moravita, Caras, Nera, bazinul superior si mijlociu al Begai, bazinul superior al Timisului, Poganis (judetele Caras Severin si Timis), afluentii Muresului din judetul Hunedoara, afluentii Oltului din judetul Sibiu, bazinul superior al Argesului, bazinul mijlociu al Dambovitei si Sabar (judetele Arges, Dambovita, Ilfov si Giurgiu).

Totodata, incepand din dimineata zilei de vineri, ora 3:00, sunt asteptate pentru scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale se pot produce si in alte bazine hidrografice din judetele Hunedoara si Sibiu.

Avertizarile au fost transmise catre: Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, Ministerul Administratiei si Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administratiile Bazinale de Apa: Banat, Mures, Jiu, Olt, Arges-Vedea si Buzau-Ialomita.