Contributia pentru asigurarile de sanatate ar putea creste pana la 14%, a declarat luni secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc, potrivit Mediafax. Sandesc a precizat ca a avut loc o discutie in acest sens cu reprezentantii Fondului Monetar International, acestia considerand ca o astfel de masura este "esentiala si justificata". Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, a declarat intr-o interventie telefonica la B1TV, ca ministerul nu ia in calcul si nu a discutat cu creditorii internationali cresterea contributiei la sanatate.

Purtatorul de cuvant a precizat ca acest subiect a fost discutat in urma cu 2 ani si ca probabil la aceasta se referea secretarul de stat.

UPDATE, ora 13:30 Ministerul Sanatatii precizeaza ca nu ia in calcul majorarea contributiilor la sanatate in acest an sau in anii urmatori, afirma ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, citat intr-un comunicat de presa.

"Ministerul Sanatatii nu a discutat cu Fondul Monetar International si nici cu alte organisme internationale o eventuala crestere a contributiilor la Sanatate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici in Guvernul Romaniei. Stiu ca acum 4 ani, in anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorari, dar ramase la stadiul de discutii. Subliniez faptul ca nu vor fi majorate contributiile la Sanatate", a declarat Nicolae Banicioiu, intr-un comunicat al ministerului Sanatatii.

Secretarul de stat a precizat ca la nivelul Ministerului Sanatatii exista discutii privind posibilitatea majorarii contributiei pentru asigurarile de sanatate, fara ca pana acum sa existe o decizie in acest sens.

"A fost o discutie privind analiza sistemului de sanatate. Nu este un obiectiv sau o masura stabilita de Guvern. Au fost discutii globale. Nu avem o discutie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discutie in perspectiva si merita facuta, dupa parerea mea", a spus secretarul de stat, la conferinta de presa dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, organizata de MEDIAFAX, in parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO),

Dorel Sandesc a adaugat ca discutia din Guvern privind reducerea CAS a venit si pe fondul unei "frici de noi taxe".

"Am vazut sondaje in care oamenii pun pe primul loc sanatatea, fiind de acord sa plateasca mai mult. Discutia e necesara si am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem sa o avem. Parerea mea e ca ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru ca aceasta contributie este la nivel standard in UE, 13,5-14 la suta", a mai spus Sandesc.

Secretarul de stat a precizat ca la discutiile cu oficialii FMI au participat si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Agentiei Nationale a Medicamentului si ai Ministerului de Finante.

Intrebat care a fost pozitia FMI, secretarul de stat a raspuns: "Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerand ca este justificata."