Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat existenta conflictului de interese de natura penala in cazul lui Ioan Hidegcuti, fost secretar general al Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, intrucat in perioada exercitarii acestei functii a semnat un document prin care s-au realizat, direct, foloase materiale pentru sine.

"In exercitarea functiei publice, Ioan Hidegcuti a initiat un memorandum prin care a propus numirea sa in functia de Director general al Directoratului SC Fondul de Contragarantare SA, precum si stabilirea remuneratiei lunare aferente functiei, ulterior, persoana evaluata fiind numita in functia de Presedinte al Directoratului SC Fondul Roman de Contragrantare SA", informeaza un comunicat al ANI remis marti Agerpres.

Potrivit ANI, in perioada exercitarii mandatului de presedinte al Directoratului SC Fondul Roman de Contragrantare SA, Ioan Hidegcuti a realizat venituri de aproximativ 1.081.708 lei.

ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 5 in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Ioan Hidegcuti a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301 din noul Cod Penal al Romaniei, potrivit caruia: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Persoana evaluata a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare. Ioan Hidegcuti nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere in exercitarea dreptului la aparare.