Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca Guvernul va trimite saptamana viitoare Parlamentului un proiect de lege pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, incepand cu 1 octombrie, adica prima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale. Seful Executivului a precizat, raspunzand unei intrebari, ca masura nu are acordul Fondului Monetar International si al Comisiei Europene, dar a anuntat ca exista resurse in buget pentru a acoperi costul de circa 850 de milioane de lei pentru ultimul trimestru al anului.

Victor PontaFoto: gov.ro

Premierul a mai spus ca scaderea CAS nu va duce la cresterea altor taxe si impozite si a anuntat ca FMI va acorda asistenta guvernului pentru rectificarea bugetara din luna iulie.

Premierul a aratat ca, in conditiile in care Romania s-a incadrat in tintele de deficit, Guvernul considera ca reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) cu 5 puncte trebuie aplicata incepand din acest an si Romania isi poate permite sa faca acest lucru. Proiectul de lege urmeaza sa sa treaca prin Parlament iar "legitimitatea politica va fi deplina, sunt convins ca si Opozitia il va vota ca atare", sustine Ponta.

Ponta s-a intalnit joi cu delegatia Fondului Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, dupa care a anuntat intr-un interviu acordat Bloomberg ca FMI a amanat evaluarea acordului cu Romania pana in luna noiembrie.

Premierul a mai spus ca scaderea CAS nu va duce la cresterea altor taxe si impozite si nici la majorarea deficitului bugetar si a anuntat ca FMI va acorda asistenta guvernului pentru rectificarea bugetara din luna iulie.

De notat ca atit premierul, cit si ministrul Finantelor au refuzat la mai mult de doua intrebari ale ziaristilor.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii ale premierului

Declaratii Victor Ponta:

  • As vrea sa anunt o decizie.
  • Vom continua sa punem in aplicare un model economic pe care guvernul l-a avut in vedere in acesti doi ani de mandat si care va construi o dezvoltare si o prosperitate de care avem cu totii nevoie.
  • Am facut reparatiile sociale absolut necesare - salarii, pensii, cresterea salariului minim, deschiderea unor spitale, scoli.
  • Am avut ca prioritate o crestere economica sustenabila si am reusit cea mai mare crestere economica din UE in 2013.
  • Ne-am incadrat in tintele de deficit.
  • Am acordat facilitati pentru IMM, subventii la agricultura.
  • In acest context, consideram ca reducerea CAS cu 5 puncte trebuie aplicata chiar de anul acesta si putem sa ne permitem acest lucru.
  • In urma discutiilor cu partenerii internationali, putem saptamana viitoare sa transmitem catre parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 pp din ultimul trimestru
  • In acest fel, nu crestem niciun fel de taxa si niciun fel de impozit.
  • Avem capacitatea pentru 2014 de a acoperi impactul negativ al acestei reduceri, undeva la 850 mil lei pe care ii avem disponibili in buget.
  • Nu marim deficitul bugetar, nu crestem taxe si impozite.
  • Proiectul de lege va fi votat de parlament si legitimitatea politica va fi deplina, sunt convins ca si opozitia il va vota ca atare.
  • Precizez foarte clar: acordul cu CE, FMI si BM ramane functional, nu se intrerupe, nu se reziliaza, nu se denunta.
  • Asta inseamna ca daca vom avea nevoie sa accesam creditele la dispozitia Romaniei, cu siguranta avem in continuare acces la acel pop-up la finantarea europeana.
  • Cred ca increderea pe care Romania si-a castigat-o in fata institutiilor internationale si a pietelor e un bun castigat pe care trebuie sa-l pastram.
  • Avem de continuat reformele structurale, sa imbunatatim managementul companiilor cu capital de stat, sa asiguram sustenabilitatea fiscal-bugetara.
  • In noiembrie vom discuta cu CE, FMI constructia bugetelor pe 2015 - 2016 pentru ca Romania sa-si pastreze toate tintele macroeconomice.
  • Aceasta decizie face parte dintr-un model economic diferit in care am crezut inca din 2012, pe baza caruia am redus un numar semnificativ de taxe si impozite.
  • Am redus evaziunea fiscala, am dat facilitati pentru cei care angajeaza tineri, am aplicat niste doleante ale mdiului privat absolut intemeiate - scutirea de impozit a profitului reinvestit.
  • Precizez ca aceste angajamente - scutire impozit si reducerea CAS - au fost prevazute de la inceput in programul de guvernare al USL si multumesc dl Tariceanu si dl Chitoiu care ne-au ajutat sa facem un proiect economic de succese.
  • Principalii beneficiari vor fi angajatii, pentru ca angajatorii fie vor scoate la suprafata acele contracte din zona gri, si in al doilea rand crearea de noi locuri de munca.
  • Vom continua aceste masuri, le vom implementa si din punctul meu de vedere Romania poate sustenabil si serios sa continue acest trend care va duce la indreptarea nedreptatilor si ajustatrilor din 2010 - 2011.

Intrebari:

1. Reducerea CAS are acordul FMI si CE?

V. Ponta: Nu, pentru ca institutiile internationale au spus un singur lucru: ramanem in tintele de deficit, si da, ramanem, iar acordul institutiilor interntionale pentru anii viitori se va da in noiembrie.

2. E o decizie in afara acordului?

V. Ponta: Avem acord cu FMI, e functional, ceea ce trebuie sa respecte Romania sunt tintele macro, si putem face asta, si sa construim un buget pentru 2015 - 2016 in acelasi sens.

Nu e niciun acord, nici dezacord.

Cand scadem CAS, le scadem noi, ei cer doar respectarea obligatiilor asumate.

3. Ce sanse sunt ca in 2015 sa fie prelungita masura?

V. Ponta: Nu e o masura temporara, e un proiect de lege care se aplica de acum incolo.

Avem acoperite resursele in bugetul pentru 2014.

Impactul negativ e acoperit de guvern prin incasarile suplimentare pe care le avem la buget

Premierul Victor Ponta a parasit sala, urmand ca la restul intrebarilor pe acest subiect sa raspunda ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

4. De ce nu a fost FMI de acord?

I. Petrescu: Au fost negocieri destul de dificile, dar am insistat sa facem aceasta masura, sa nu punem in locul ei o masura care sa raneasca mediul de afaceri.

Am discutat mai multe scenarii dar nu ni s-a parut corect sa punem alta taxa pentru a scadea o taxa.

Am ajuns la concluzia ca e mai intelept sa aplica masura de la 1 octombrie, impactul e mult mai redus.

Ne putem permite acest lucru, incasarile bugetare au fost cu circa 6% mai mari decat anul trecut iar cheltuielile au fost sub prognoze.

Avem mai multe buffere care se pot accesa daca celelate solutii nu merg.

Aceste 5 puncte la angajator se pot acoperi pentru ultimul trimestru.

Mi va fi aici in noiembrie si ne angajam ca acel buget sa indeplineasca tintele de deficit.

Atunci se vor lua decizii in ce fel se va satisface si conditia de mentinere a deficitului, si mentinerea reducerii de 5% la CAS.

5. De ce ati amanat pentru ultimul trimestru?

I. Petrescu: Am vrut sa indeplinim doua conditii: sa stam in tinta de deficit, sa fim siguri ca se poate acoperi golul din buget, si nu am vrut sa pun o masura care sa fie o taxa in plus pentru mediul de afaceri, nu mi se pare normal ca o relaxare fiscala sa fie urmata de o alta taxa.

6. Acordul este suspendat?

I. Petrescu: Acordul e in derulare, top-up-ul ramane, va veni o echipa tehnica si in iulie, sa ne ajute cu rectificarea bugetara.

Acordul este inca in derulare

7. De ce trebuie populatia sa suporte taxa pe stalp si sprijinul acordat industriei pentru certificatele verzi?

I. Petrescu: Nu e clar cat procent din taxe se va regasi in preturi

Poate fi intre 0 si 100% , vom vedea dupa o perioda de timp.

Continuam in dialog sa gasim o formula mai buna pentru 2015 pentru taxa pe stalp.

Nu avem date sa arate ca populatia plateste aceste taxe.