Un cutremur s-a produs sambata in jurul orei 12:30, fiind resimtit in Bucuresti. Institutul National pentru Fizica Pamantului nu a afisat deocamdata date privind seismul. Reuters informeaza, citand date ale Institutul american de Geologie (USGS), ca un seism de 6,4 grade s-a produs sambata, la ora 12:25, in Marea Egee, in apropiere de coasta Greciei.

Marea Egee (foto arhivă)Foto: USGS

Directorul Institutul National pentru Fizica Pamantului, Constantin Ionescu, a declarat pentru Mediafax ca seismul din Marea Egee a fost simtit si la Bucuresti si in judete din sudul Romaniei.

Potrivit USGS, seismul s-a produs la o adancime de 10 km si la o distanta de circa 77 km sud-vest de Alexandroupolis. Nu au fost anuntate deocamdata victime sau pagube materiale.

Reuters mentioneaza ca seismul a fost resimtit in Istanbul (Turcia), locuitorii metropolei turce precizand ca au simtit usoare miscari ale pamantului pentru circa 10 secunde.

UPDATE Directorului INFP a declarat pentru Mediafax ca seismul din Marea Egee a avut in jur de 6,5 grade pe scara Richter si a fost unul de suprafata, produs pe falia nord-anatoliana la o adancime de circa 2 km.

Constantin Ionescu a mai spus ca seismul s-a simtit in Bucuresti si, probabil, in Giurgiu, Oltenita, Constanta, Mangalia si Craiova.

Directorul INFP a precizat ca este pentru prima data cand un cutremur produs in Marea Egee este simtit in Romania.

Constantin Ionescu a mai spus ca acest cutremur, fiind unul de suprafata, produce efecte pe o arie foarte mica, in zona epicentrala, fata de seismele din Vrancea, care produc efecte pe o arie foarte mare.

El a precizat ca in zona Vrancea nu s-a produs, sambata, niciun cutremur.

UPDATE ora 18:00 AFP transmite ca seismul puternic care s-a produs sambata in Insula Lemnos, din Marea Egee nu a facut victime in Grecia, dar a provocat zeci de raniti si pagube materiale in Turcia vecina, dupa cum au indicat autoritatile turce.

Guvernatorul orasului Canakkale de pe litoralul turcesc, Ahmet Cinar, citat de agentia de presa Dogan, a afirmat ca 105 persoane au fost ranite in provincie din cauza mai ales a panicii care a urmat dupa seism.

Pe insula turceasca Gokceada din Marea Egee, in jur de 30 de persoane au fost spitalizate din cauza ranilor suferite cand si-au parasit repede locuintele, transmite agentia de presa turca.

La randul sau, guvernatorul din Tekirdag (regiune turca situata aproape de frontiera cu Grecia), Ali Yerlikaya, a declarat, la canalul de televiziune CNN-Turk, ca 12 persoane au fost ranite, printre ele figurand o persoana care a suferit o criza cardiaca, dar viata sa nu este in pericol.

Pagube materiale au fost semnalate la spitalul din Yenice, in provincia Canakkale. De asemenea, au fost avariate case in orasele de pe coasta de vest a Turciei.