Vicepresedintele american Joe Biden a dat noi asigurari miercuri, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu de la Palatul Cotroceni, ca NATO isi protejeaza toti aliatii, declarand ca "Noi onoram Articolul 5 din Acordul NATO, este o obligatie sacra, sa nu aveti nici o indoiala. Noi ne protejam unii pe altii." Articolul 5 din Acordul NATO face referire la apararea tuturor statelor membre de catre Alianta Nord-Atlantica.

"In ce priveste agresiunea din Crimeea, la mai putin de 250 de mile de granita Romaniei, ne aminteste de ce avem nevoie de NATO", a adaugat Joe Biden.

"De fiecare data cind vin in Romania sint uimit de progresul realizat. Intr-o singura generatie, tara dumneavoastra s-a ridicat de la tiranie si s-a alaturat tarilor libere si celei mai puternice aliante, NATO. (...) Unul din motivele principale ale vizitei a fost sa fiu pe pamintul romanesc si sa spun ce nu poate fi repetat destul: Noi onoram Articolul 5 din Acordul NATO, este o obligatie sacra, sa nu aveti nici o indoiala. Noi ne protejam unii pe altii", a afirmat oficialul american.

"Este o sansa pentru Romania sa traiasca in libertate si prosperitate si demnitate. Toate depind de tratamentul egal al cetatenilor sub statul de drept", a mai spus vicepresedintele SUA.