Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la Conferinta Nationala a Agricultorilor 2014, ca una dintre prioritatile Romaniei, in ceea ce priveste agricultura, este asigurarea irigarii insa nu vom avea irigatii pe suprafete foarte mari de pamant "nici in doi, nici in cinci poate nici in zece ani", pentru ca acest proces implica niste costuri foarte mari.

Presedintele a aratat ca Presedintia a terminat de realizat, si a postat pe site, cadrul national strategic pentru dezvoltarea din agricultura pentru Romania pana in 2020 si ca aceasta ar trebui sa fie distribuita atat Parlamentului cat si agricultorilor. Masurile propuse sunt finantate, in mare parte, prin resursa financiara europeana, dar trebuie sa vina si Guvernul cu contributia lui.

Strategia "vizeaza 2 piloni, o dezvoltare pe verticala - procesul sa plece din tarla si sa ajunga pana la procesare si pana la piata -, dar si consolidarea pe orizontala, adica terenurile sa fie vandute intr-o anumita logica", a explicat Traian Basescu in cadrul conferintei la care a luat parte, dupa cum a precizat chiar el, si in calitate de "un mic agricultor".

"Dupa ce in familie am un proprietar - sigur, eu sunt capul rautatilor -, mi se pare ca in viata trebuie sa faci 2 locruri, sa faci copii si sa ai pamant", a afirmat presedintele.

"Este extrem de important a romanii sa inteleaga importanta consolidarii suprafetelor, pentru ca avem deja peste 1 milion fermieri cu ferme de subzistenta" care inglobeaza 51% din suprafata agricola, iar 0,3% din ferme inglobeaza 49% din suprafata agricola. Cand privim la rentabilitatea si eficienta agriculturii noastre nu putem sa nu observam ca nu poti sa stai in competitie cand jumatate din terenul agricol este in ferme de subzistenta. De aceea cred trebuie declansata o polictica de consolidare a suprafetelor, insa totul ramane o poveste pana nu se face cadastrul si cartea funciara", a mai aratat seful statului.