VIDEO Cum se piloteaza un avion de lupta F-16 si ce pasi urmeaza pana cand Romania va primi cele 12 aparate din Portugalia
La expozitia BSDA Black Sea Defence & Aerospace, Lockheed Martin a adus un simulator de cockpit pentru un avion de lupta F-16 si a facut demonstratii legate de decolare, zbor, diverse manevre in aer si aterizare, pe simulatorul video fiind incarcata zona unei baze militare din Nevada.
Avioanele de lupta F-16 pot atinge viteze de peste 2.000 km/h si pot fi alimentate cu peste 3.000 litri de combustibil, existand si rezervoare externe. Poate fi realimentat si in zbor, procedura necesitand precizie fiindca pilotul trebuie sa se pozitioneze perfect fata de aeronava de alimentare. Altitudinea maxima ce poate fi atinsa este de 15.000 metri, viteza la decolare este de 277 km/h.
"Se vor desfasura multe activitati impreuna cu Portugalia, programe de training pentru piloti, pentru intretinere, se vor face pregatiri pe partea de design si inginerie pentru a dezvolta software-ul specific pentru piata romaneasca. Aceste lucruri se vor intampla incepand cu 2014 (...) Avioanele propriu-zise vor ajunge in Romania in trimestrul al treilea din 2016 si pana atunci este suficient timp pentru training si pentru pregatirea echipamentelor de suport, astfel incat avioanele sa poata fi folosite imediat ce vor ajunge", a spus Donna Collins, directorul programului F-16 la Lockheed Martin Corporation.
Ea a precizat ca ultimele trei dintre cele 12 avioane ar trebui livrat la jumatatea lui 2017, fiind vorba de trei transe, prima de sase aparate, celelalte doua de cate trei.
Unde se vor antrena pilotii romani? Sefa programului spune ca antrenamentul se va desfasura in Portugalia cu pilotii locali. Apoi, acei piloti care au invatat sa foloseasca avioanele in Portugalia vor fi la randul lor traineri pentru colegii lor din Romania.
Conform intelegerii semnate in decembrie 2013, in Romania vor fi livrate 12 avioane de tip F-16 Block 15 la standardul "Midlife-Upgrade" începand cu 2016.
Lockheed Martin va asigura proiectarea, integrarea şi suportul pentru instalarea software-ului actualizat pentru utilizarea acestor avioane.
Midlife-Upgrade (MLU) se refera la un program de modernizare a avioanelor de lupta F-16 care au fost lansate in 1979 si ar fi trebuit inlocuite de un succesor in 1999. Din motive politice si economice acest lucru nu s-a mai intamplat, insa a fost lansat MLU, program extins de modernizare a avioanelor existente desfasurat intre 1991 si 1997 pentru cinci tari, pe rand intrand apoi in program si alte tari care detineau avioane F-16 (inclusiv Portugalia in 2002).
La partea de software - esentiala pentru operarea avioanelor de vanatoare - se vor face upgrade-uri spre cea mai noua varianta, cea folosita si pe modelele noi. Se va obtine in SUA certificarea si apoi soft-urile vor ajunge in Portugalia unde vor fi implementate. Vor fi actualizate si manulele de utilizare, explica directorul programului F-16.
Ce va urma insa dupa livrarea avioanelor? "Putem oferi o multitudine de servicii, inclusiv cele de mentenanta, daca autoritatile romane vor dori asta, putem aduce ingineri care sa fie mereu la bazele din Romania pentru a ajuta la rezolvarea problemelor, daca acestea apar. Ne putem ocupa de aceste avioane pana in momentul cand nu vor mai putea zbura", spune Donna Collins, care precizeaza ca autoritatile romane nu au solicitat inca si servicii de mentenanta post-achizitie.
Ce lucruri vor fi innoite la avioane inainte ca ele sa fie aduse de Portugalia? Cele mai multe schimbari vor fi la software, iar la hardware modificarile vor fi minime, regasindu-se mai ales in instrumentele de zbor. La structura sau la motoare nu se vor face modificari.
Cat va putea Romania sa foloseasca aceste avioane? "Depinde cat de des zboara si ce misiuni sunt, insa e cu siguranta vorba de 10-20 de ani, e vorba de mult timp. Pilotii trebuie sa fie in forma si zboare mereu, astfel incat sa fie gata atunci cand trebuie sa le foloseasca pentru potentiale situatii de lupta", explica Donna Collins.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Conflictul cu Rusia este ACUM.
iar cu numai 12 aparate, chiar daca ar fi BUNE, nu faci absolut nimic.
Insa F-16 nu au fost niciodata bune, chiar daca erau nou- noute!
Daca ne-ar fi dat F-14 sau F-15, era o chestie.
Iar ue preferam chiar si Phantom-ul anilor 60 fata de netrebnicul F-16 ...
In ipoteza cea mia probabila, cind vor veni cele 12 avioane la mina a treia, noi vom fi deja de doi ani republica sovietica!
Iar in ipoteza cea mai optimista, ca rusii cumva ne ocolesc, peste 2 ani nu vom mai avea nevoie de avioane!
In caz afirmativ, de ce vor fi achizitionate din Portugalia si nu din alt stat?
2. se mai baga niste bani, fiind la mana a treia/patra
3. se duc la remat
4. se platesc in continuare
5. se iau alte sh-uri cu dedicatie
Si off-topic sa stii ca rochetistic vorbind SUA este cam cu 1-2 generatii in urma rusilor. Nu ai decat sa faci ceva comparatii intre rachetele AA rusesti si americane. Si nu uita de radare. Un avion care nu poate detecta un avion inamic de la 100 km nu va reusi niciodata sa il doboare, chiar daca raza de actiune a rachetelor AA din dotare este de 300 km.
De cand sunt rusii lideri in asa ceva ?
Ale rusilor sunt atat de slabe incat doctrina standard e lansarea lor in pereche .
Rusii sunt talentati la alte chestii (invadarea altor tari e una din ele )
”F-35A Cost Per Flying Hour is is $24,000 and Exceeds F-16 by 10%”
http://aviationweek.com/defense/f-35a-cost-flying-hour-exceeds-f-16-10
Așadar, la F-16 costul ”pe oră de zbor” este, nici mai mult, nici mai puțin, decât 21.800 dolari.
Cineva scrie mai sus că NATO cere 200 de ore/pe an/pilot pentru a fi ”combat ready”. Carevasăzică 21800 x 200 = $4.360.000 și asta numai pentru una bucată F-16 și una bucată pilot.
Ne-am procopsit !!
„Cele mai multe schimbari vor fi la software, iar la hardware modificarile vor fi minime, regasindu-se mai ales in instrumentele de zbor. La structura sau la motoare nu se vor face modificari.”
Deci rablele de 600 mil. $ vor fi „modernizate” doar software, proces care necesită 2-3 ani! În schimb - ce-i drept e drept - vor fi actualizate și manualele de utilizare.
PS bani de logan nou nu ai avut si nici nu o sa ai toata viata ta
De altfel nu suntem la prima prostie in materie de inarmare vezi golaniile lui Carol al II lea cu avioanele militare ,vezi afacerea Skoda si de ce-au murit atitia romani pentru golaniile si hotiile regelui derbedeu.
Alt exemplu este prostia cu care am cumparat fiare vechi pe post de fregata de la englezi,si ne mai miram ca n-avem cu ce ne apara si suntem la discretia tuturor
Dar asa cum suntem acum, pina si Albania reprezinta o amenintare militara considerabila pentru noi!
Dar ce ma intereseaza cu adevarat sunt noile F-35. Citeam acum vreun an, doi, ca luam astea second-hand din Portugalia cu promisiunea din partea americanilor ca vom putea cumpara ulterior noile F-35, "ultimul racnet" in domeniul aviatiei miliatare americane. Si F-35 sunt facute tot de catre Lockheed Martin.
Daca vom avea acces intr-un termen rezonabil la acele F-35. atunci da! Alea chiar merita sa le luam de noi (ca second hand nici nu exista, au aparut recent).
P.S. Am scris mai sus "cu permisiunea americanilor", fiindca indifertent cati bani ai, daca nu au acordul guvernului american, firmei Lockheed Martin ii este interzis sa exporte armament de o asemenea facuta avansata.
Oricum chiar daca avionul era bun sau va fi bun nu ne vom permite la 248 millioane de dolari bucata
”The total cost of the F-35 Joint Strike Fighter, the Pentagon's costliest weapons program, is now seen at $1.42 trillion.”
În afară de cost (absolut aberant!), nici la capitolul performață se pare că nu stau prea bine. Vezi:
”Money for nothing? Boeing says F-35 isn’t so stealth after all”
http://rt.com/usa/154956-stealth-jet-f35-growler/
http://www.reuters.com/article/2014/04/17/us-lockheed-fighter-idUSBREA3G27K20140417
Iar ora de zbor la F-35 costa intre 24000-32000 dolari.
http://www.flightglobal.com/news/articles/usaf-estimates-f-35-will-cost-32000-per-hour-to-operate-386430/
"Carutele de bombe" sunt pe locul doi sau trei ca proritate, noi avem acum nevoie disperata da interceptoare, avioane de vinatoare, sau de suprematie aeriana, cum vrei sa le zici.
F-16 nu a fost nciodata asa ceva!
1 Rominia nu va avea niciodata banii necesari pentru "jucarii" de ultima ora
2 Chiar DACA ar avea banii pentru cumpararea acestui aparat, nu va avea banii pentru pregatirea pilotilor
3 Pe de alta parte, in afara de Israel NIMENI nu primeste vreo "jucarie" COMPLETA.!!! De la fiecare din ele, lipseste "ceva" care o va clasa pe locul 3 vis-a-vis de 'sora' ei americana.
Nici macar rusii n-au vindut MIG-uri 21 IDENTICE cu MIG-urile 21 din dotarea lor la vremea respectiva
4 Avioane la mina a 14-a de la portughezi ????????????
Deci:
In 'ograda'........ plini de figuri ieftine de Buftea (tigani cu Lamborghini)
In 'afara'......pantaloni rupti in cur si pantofi de carton....
cumparind 'jucariile' uzate ale altora.
Traind de foarte multa vreme printre americani, mai trag si eu cu urechea la ce se-ntimpla-n jurul meu.
Norocu' nostru este ca haznaua3 nu 'bate' pin-aici!
Hai noroc si sanatate!!!
Sigur ca F-16 este preferabil fata de MIG-21, doar ca acum sunt le fel de depasite, iar cifra de 12 aparate este ridicola.
DACA in 1990 am fi pastrat MIG-urile 29 si am fi inlocuit atunci stravechile MIG-21 cu F-16, in numar similar, da, era o chestie!
Dar acum? 12 bucati? La mina a treia??!
Este absolut inutil!
Iar F-35 nu este de loc ultimul racnet, reprezinta un "downgrade", daca vrei ceva intr-adevar ca lumea, uite la Raptor!
Dupa ce au infulecat de la contribuabilul american $1.3 trillions pe un avion care nu trece de testarile DoD, e in intarziere, costa de 3 ori cat bugetul initial si softul e atat de sensibil ca e tinut in hangare speciale (F35), acuma ne vand noua avioane la a unspa mana si la pret "special". Nu degeaba investesc ei prin congress si prin alte guvernari zeci de milioane prin activitati de lobby...he he si cand te gandesti ca romanul crede ca guvernul lui e cel mai corupt :-)
Oricum, în afară de patrulare, nu le putem folosi la nimic...
”În opt ani, 11 luni şi 20 de zile, statul român a virat în conturile americanilor de la Bechtel 2 miliarde de euro, pentru 52 km de autostradă finalizați, contractul cu firma americană devenind astfel cea mai mare ţeapă din istoria României moderne.”
Citeste mai mult: adev.ro/mnkzee
Acum am ajuns la ”felul întâi” - ”ciorbă sleită à la F16” care o să ne ardă la mațe rău de tot.
Nu mai bine cumparau jumate dar noi ?
tu mori nevinovat.