Autoritatile romane au fost obligate de o serie de acte normative europene sa blocheze intrarea avionului care il transporta pe vicepremierul rus Dmitry Rogozin in spatiul aerian al Romaniei, sambata, la intoarcerea acestuia din Transnistria.

Dmitri Rogozin Foto: Twitter

Decizia 2014/145/PESC a Consiliului UE, din 17 martie 2014, "privind masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei", prevede la art. 1:

documente

Decizie sanctiuni europene

(14 Mai 2014) PDF, 766KB

"Statele membre iau masurile necesare pentru a impiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de catre persoanele fizice responsabile pentru actiuni care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei si de catre persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figureaza in anexa".

De asemenea, Regulamentul Consiliului Uniunii Europene 269 din 17 martie 2014, arata ca interdictiile se aplica "pe teritoriul Uniunii, inclusiv in spatiul aerian al acesteia" si "la bordul oricarei aeronave sau al oricarei nave aflate sub jurisdictia unui stat membru".

Totodata, articolul 1 prevede ca "teritoriul Uniunii" inseamna "teritoriile statelor membre, inclusiv spatiul lor aerian".

Printr-un alt regulament , din 21 martie, lista persoanelor sanctionate a fost completata, incluzandu-l si pe Dmitry Rogozin.

  • Intrarea "frauduloasa" a lui Rogozin in aerul Romaniei si blocajul de dupa

Joi, vicepremierul rus, Dmitry Rogozin, a trecut fraudulos prin spatiul aerian al Romaniei, in drumul sau catre Republica Moldova, a declarat ministrul roman de Externe, Titus Corlatean.

Rogozin s-a plans, pe Twitter, ca autoritatile ucrainene ar fi interzis aeroinavei care il ducea in Republica Moldova sa tranziteze spatiul aerian ucrainean, motiv petru care a trebuit sa treaca prin Romania si Bulgaria.

"Se pare ca vom merge la Chisinau prin Bulgaria si Romania. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spatiul sau aerian", a scris Rogozin joi, pe Twitter. "Bine ca Ucraina nu este ca Rusia (de mare), altfel ocolirea ar dura aproximativ 20 de ore", spus Rogozin.

Intr-o interventie la postul Digi 24, luni, ministrul Corlatean a aratat ca aeronava lui Rogozin nu primise acceptul de a intra in spatiul aerian romanesc.

"Nu, nu a primit accesul cursa respectiva care era o cursa privata chiar daca avand o delegatie oficiala, a avut un caracter special. Aceasta cursa a trecut in mod fraudulos prin spatiul aerian, probabil si bulgar si romanesc, cu o perioada de tranzit in spatiul aerian romanesc. In mod fraudulos pentru ca la intrebarile puse atat de bulgari cat si de autoritatile competente romanesti, ROMATSA si mai ales autoritatea aeronautica, s-au dat raspunsuri evazive, a existat o intrerupere a comunicarii si chiar o minciuna. Cel putin bulgarilor li s-a spus in mod explicit ca nu ar fi in lista de pasageri. La noi s-a tras de timp in sfarsit si cu asa zise intreruperi in comunicare", s spus ministrul roman de Externe, la Digi 24.

Corlatean a sustinut ca intrarea frauduloasa a lui Rogozin in spatiul aerian romannesc nu reprezinta o slabiciune a Romaniei.

"Nu poate fi o slabiciune pentru ca nu avem cum sa controlam in mod direct listele de pasageri, ar putea fi o dificultate, acolo da este un lucru discutat in cazul curselor firesti de linie, obisnuita de pasageri, acolo e o situatie mai complicata, aici era insa o cursa clara ruseasca, privata care a recurs la subterfugiu prin aerocontrol", a mai spus ministrul de Externe.

La intoarcerea din Transnistria, sambata, Rogozin nu a mai fost lasat de autoritatile romane sa intre cu avionul in spatiul aerian romanesc, in conditiile in care romanii stiau exact cine se afla la bord, de data aceasta.

Rogozin a fost nevoit sa plece astfel de la Chisinau cu un avion de linie catre Rusia, el amenintand ca data viitoare va trece prin spatiul aerian romanesc cu un bombardier strategic TU-160.

"La solicitarea SUA, Romania a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu ma lasa sa trec. Data viitoare voi zbura la bordul unui Tu-160", a afirmat vicepremierul rus, pe Twitter.