Avioanele F-16 vor furniza capacitatea unei reactii puternice si eficiente in cazul unei agresiuni la nivel regional, capacitate extrem de necesara la granitele NATO, a declarat marti, la Bucuresti, insarcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, in cadrul unei receptii organizate de Lockheed Martin pentru a marca achizitia acestor aeronave de catre Romania si la care a participat si premierul Victor Ponta.

"Prin utilizarea unei noi platforme de armament cum este aeronava F-16, Romania demonstreaza un angajament ferm in domeniul apararii, in asumarea unui rol de prima marime in stabilitatea regionala si a unei contributii semnificative la apararea colectiva in cadrul NATO", a spus Butcher, care a adaugat ca "achizitionarea unui tip de avion de vanatoare care va fi complet interoperabil cu NATO si in special cu fortele Statelor Unite este un pas important pentru transformarea fortelor aeriene romane intr-o categorie de forte armate moderna si interoperabila", potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA.

Premierul Victor Ponta a spus, citat de Agerpres, ca decizia de achizitionare a avioanelor multirol F16 a fost una buna si reprezinta un gest practic prin care Romania isi arata atasamentul fata de parteneriatul strategic cu SUA si NATO.

"Am participat la un eveniment privat organizat de Lockheed Martin pentru marcarea faptului ca Romania a intrat in familia celor care utilizeaza avioanele multirol F16. Am spus doar un singur lucru: ca ma bucur ca, dupa foarte multi ani in care acest proiect important pentru Romania a fost amanat, am semnat anul trecut contractul de achizitie. Sunt cel putin trei motive pentru care era necesar acest lucru. In primul si in primul rand pentru ca Romania trebuie sa-si arate si prin gesturi practice, nu doar prin declaratii politice, atasamentul fata de parteneriatul strategic cu SUA si cu NATO. In al doilea rand pentru ca militarii romani - si aici vorbesc de aviatorii militari, dar ma refer la toti - trebuie sa aiba la dispozitie echipament si tehnologie de ultima generatie", a declarat premierul la Cercul Militar Central.

Victor Ponta a adaugat ca, totodata, simte o bucurie speciala pentru ca o generatie noua de piloti se va pregati pe acest tip de avioane.

"Si, in al treilea rand, o bucurie speciala pentru o generatie noua de piloti care acuma, deja, au inceput pregatirea si care vor putea, dupa ce-si termina pregatirea, dupa ce sosesc avioanele multirol F16 romanesti, vor putea sa dovedeasca - eu mi-am exprimat aceasta incredere - ca vor fi cei mai buni piloti de F16 din NATO. Deci, din acest punct de vedere, cred ca decizia luata anul trecut a fost o decizie buna. Chiar daca, sigur, a implicat si implica niste costuri importante, cred ca si Guvernul viitor va trebui sa faca eforturi si investitii astfel incat capabilitatea militara romaneasca sa fie la nivelul standardelor NATO si ale SUA", a spus premierul.