Politistii bihoreni de investigare a fraudelor au desfasurat luni dimineata 12 perchezitii in municipiul Oradea, la locuintele a noua persoane suspectate ca ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,8 milioane de euro prin evaziune fiscala in domeniul achizitiilor intracomunitare de carne.

Potrivit unui comunicat al Politiei Romane, citat de Mediafax, politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Bihor, au facut 12 perchezitii in municipiul Oradea, la sediile sociale ale unor societati comerciale si la locuintele a noua persoane suspectate de evaziune fiscala in domeniul achizitiilor intracomunitare de carne, prejudiciul in acest dosar fiind estimat la 1.800.000 de euro.

Potrivit ebihoreanul.ro, in urma perchezitiilor efectuate, politistii au ridicat in vederea cercetarilor diverse documente contabile ale firmelor implicate, agende cu inscrisuri, trei sisteme de calcul, doua laptopuri, o tableta, 10 memory stick-uri, 14 carduri bancare precum si 7.000 lei.

Surse din cadrul anchetei au dezvaluit pentru ebihoreanul.ro ca intreaga afacere era coordonata de preotul ortodox Ovidiu Pop de la Biserica cu Luna, ridicat si el, luni, de politisti, prin intermediul a trei reprezentanti de la firma Carmangeria Varadia SRL, care detinea mai multe magazine de desfacere a produselor din carne in Oradea.

Daca initial preotul a fost asociat in societate, ulterior a cesionat partile sociale, ramanand doar coordonatorul din umbra al afacerii.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2012-2014, Carmangeria Varadia s-ar fi folosit de firme fantoma pentru a importa produse de carne din Ungaria. Produsele ajungeau direct la Varadia, insa, in acte erau preluate intai de firmele fantoma, care ramaneau astfel cu datoriile la plata taxei pe valoare adaugata colectate.

In acest fel, Carmangeria Varadia castiga de doua ori: pe langa faptul ca se scapa de plata TVA, firma putea vinde produsele de carne la pret mult sub cel al societatilor concurente, magazinele Varadia fiind cunoscute in Oradea pentru preturile mici practicate.

Potrivit Vocea Transilvaniei, dupa mai multe ore de audieri, preotul Ovidiu Miron Pop a fost retinut pentru 24 de ore. In urma audierilor, din cele noua persoane duse la sediul IPJ Bihor, patru au fost retinute. In cursul zilei de marti, acestea vor ajunge in fata procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, unde vor fi din nou audiate. Totodata, magistratii pot cere arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.