Presedintele Traian Basescu a avertizat joi ca transferarea unei parti a actiunilor detinute de stat la Portul Constanta catre administratia locala este ilegala si a atras atentia functionarilor statului sa nu avizeze un proiect de hotarare pregatit de guvern in acest sens.

Seful statului a prezentat, intr-o conferinta de presa, acest proiect de HG care s-ar afla, potrivit lui Basescu, pe circuitul de avizare.

Presedintele a caracterizat drept o "aventura" acest proiect prin care statul ar pierde pachetul majoritar la Portul Constanta. In prezent, a explicat Traian Basescu, statul detine 60% din actiuni, Consiliul Local 20%, iar Fondul Proprietatea alte 20%.

"Prin proiectul unei HG trimis spre avizare, Ponta vrea sa transfere catre clanul de la malul marii 13% din actiunile statului. Dl Mazare va detine 33%, Fondul Proprietatea 20% si statul pierde pachetul majoritar, ajungand la 47%", a sustinut Basescu.

El a precizat insa ca acest lucru "e interzis de lege", in conditiile in care Portul Constanta este declarat "infrastructura strategica".

"Tot prin legislatie se precizeaza doua lucruri fundamentale: nu exista transfer gratuit de actiuni, asa cum scrie in proiect, si nu se poate pierde pachetul majoritar de 51%", a continuat seful statului, inainte de a adauga: "Fac un apel public la cei ce trebuie sa avizeze hotararea: nu o luati ca amenintare, ii atentionez ca foarte probabil vor trebui sa raspunda in fata legii, riscul e foarte mare".

Acest risc este legat de faptul ca, ipotetic, Fondul Proprietatea "poate sa vanda cele 20% sau poate face o alianta cu cele 33% ale lui Mazare si sa puna statul in dificultate atunci cand are de derulat operatiuni strategice sau de securitate nationala".

"Va aduc aminte cum s-a pierdut ALRO, tot prin jocuri de actiuni, cand Ponta era seful Corpului de Control, cand ne-am trezit ca actiunile s-au adunat la un investitor rus care le-a luat aproape degeaba", a comentat Traian Basescu.

"Am atins acest subiect pentru a face un avertisment public la adresa celor care vor fi impinsi sa semneze - Ministerul Justitiei, Transporturile, Economia sau alte institutii: va asigur ca se va face urmatorul joc, vor fi delegati secretarii de stat, ministrii or sa fie plecati sau nu o sa aiba timp sa semneze. Dar ilegalitatea e majora si sfatul meu catre cei ce vor fi impinsi sa avizeze hotararea e sa nu o semneze, eventual sa-l lase pe Victor Viorel sa o semneze singur", a incheiat presedintele.