Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat, joi, la Alba Iulia, ca cele doua fabrici de armament din orasul Cugir vor beneficia din partea ministerului de comenzi pentru inzestrarea Armatei cu tehnica si capabilitati, transmite Agerpres.

Mircea Dusa a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca, pana la guvernul Ponta, bugetul Ministerului Apararii a fost neglijat, desi odata cu intrarea in NATO, Romania si-a asumat sa aloce din buget 2% pentru aparare.

"In 2013 am beneficiat de un buget mai mare, sigur in limita posibilitatilor pe care bugetul pe 2013 le avea si cu acea restrictie de incadrare in deficitul bugetar. In 2014 la fel, avem un buget mai mare fata de 2013. La rectificarea bugetara, bugetul Ministerului Apararii va beneficia de o rectificare pozitiva, una care ne va duce undeva la 1,5-1,5 si ceva% din PIB in cursul anului 2014", a declarat Mircea Dusa.

Ministrul a mentionat ca mare parte din acesti bani va merge spre inzestrarea si modernizarea Armatei si spre industria romaneasca de aparare. "O parte din acesti bani vor fi comenzi si catre cele doua societati comerciale destinate productiei de aparare din Cugir", a declarat Dusa, care a spus ca a discutat in acest sens joi, cu prilejul unei vizite la Cugir, si cu directorii celor doua fabrici de armament.

De altfel, si in cadrul unui miting electoral desfasurat joi la Cugir, la care au participat circa o mie de persoane, Mircea Dusa a spus ca cele doua fabrici vor avea comenzi.

In ceea ce priveste un eventual contract pentru inzestrarea armatei romane cu pusca de asalt proiectata si executata de Fabrica de Arme Cugir, ministrul Dusa a mentionat ca este "o informatie clasificata". "Ca orice institutie militara, si armata romana are un centru de studii si proiectari militare si impreuna cu intreprinderile, cu fabricile din domeniul productiei militare are mai multe teme de cercetare si proiecte pe care le deruleaza", a declarat Mircea Dusa.

In 2012, conducerea ROMARM din acea vreme sustinea ca Fabrica de Arme Cugir va produce arme de asalt, o pusca integral de conceptie romanesca, pentru Ministerul Apararii Nationale.

"Specialistii Fabricii de Arme Cugir au terminat de proiectat si de executat noua pusca, in cadrul programului national privind realizarea produsului 'Arma de asalt calibrul 5,56 mm X 45 cu munitia aferenta'. Zece bucati au fost trimise Ministerului Apararii Nationale pentru a fi testate, real, pe diverse teatre de operatiuni militare, in misiuni de lupta, de soldatii romani", a declarat, in primavara lui 2012, directorul general, din acea vreme, al Companiei ROMARM, Vasile Crisan.

Pusca este un AKM imbunatatit, cu un alt design si alte configuratii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toata arma - cu luneta, lanterna.

Infiintata in 2004 prin separarea de Uzina Mecanica Cugir, care produce tot armament, Fabrica de Arme produce o gama diversificata de calibre, armament de infanterie destinat inzestrarii trupelor armate, a celor de paza si ordine, trupelor cu destinatii speciale, cat si arme de vanatoare.

Uzina din Cugir a fost infiintata in 1799, in timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier si Otel.