Zeci de gospodarii din judetele Dambovita si Prahova au fost inundate in urma ploilor torentiale, mai multe persoane fiind salvate de pompieri din calea apelor, anunta Mediafax. Ploile torentiale au inundat zeci de gospodarii in mai multe orase si comune prahovene, pompierii intervenind pentru salvarea a peste 700 de animale din zonele afectate de inundatii si pentru evacuarea a trei persoane prinse intre ape, pe o insulita formata in mijlocul apelor revarsate ale unui rau.

UPDATE 23.00 Teleorman: 195 de gospodarii si peste 500 de hectare de terenuri inundate

Un numar de 195 de gospodarii si peste 560 de hectare de teren arabil, pasuni, fanete si padure au fost inundate in judetul Teleorman, dupa ce apele mai multor rauri au iesit din matca, zeci de persoane fiind salvate de ofiterii ISU care actioneaza cu barci pneunatice.

Inundatii s-au produs, sambata, in 12 ,localitati din judetul Teleorman, dupa ce apele raurilor Teleorman, Cainelui, Burdea si Tecuci s-au revarsat in urma ploilor torentiale din ultima perioada, transmite Mediafax.

Potrivit unui bilant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Teleorman, au fost inundate localitatile Tatarastii de Sus,Tatarastii de Jos, Udupu, Necsesti, Gardesti, Belciug, Ciolanestii din Deal, Ciolanestii din Vale, Beuca, Insuratei,Satul Nou si Didesti.

In aceste localitati, sambata seara, sunt inundate 195 de gospodarii, 267 de hectare de teren arabil, 245 de hectare de pasuni si fanete, 61 de hectare de paduri. De asemenea, viiturile au afectat noua podete si peste patru kilometri de drumuri comunale si judetene.

UPDATE 21.55 Arges: Zeci de gospodarii si mai multe terenuri agricole, inundate in urma ploilor torentiale (Mediafax)

Zeci de gospodarii si mai multe hectare de terenuri agricole au fost inundate in urma ploilor torentiale din ultima perioada in cinci localitati din judetul Arges, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din curtile oamenilor.

In urma precipitatiilor abundente din ultima perioada, zeci de gospodarii din mai multe localitati ale judetului Arges, dar si mai multe hectare de terenuri agricole au fost inundate.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges, pompierii intervin, sambata seara, pentru evacuarea apei care a intrat in curti din localitatile Barla, Cateasca, Stolnici, Costesti si Budeasa.

UPDATE 19:00 Autoritatile locale si pompierii au evacuat, sambata, cinci copii din comuna Movileni, care locuiesc in case inundate, minorii fiind dusi la rude din localitate ale caror case nu sunt afectate de inundatii, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, Cornel Gogolan.

Reprezentantul ISU Olt a declarat, pentru Agerpres, ca parintii copiilor evacuati au refuzat sa paraseasca locuintele inundate considerand ca nu sunt in pericol. "A fost luata preventiv decizia evacuarii copiilor din casele inundate. Parintii lor nu au dorit sa isi paraseasca locuintele dar copii au fost dusi la rude din aceeasi localitate, ale caror case nu sunt inundate sau in pericol de a fi inundate", a spus Cornel Gogolan.

UPDATE 17:15 Doua persoane sunt date disparute, sambata dupa-amiaza, dupa ce barca in care se aflau, impreuna cu alte trei persoane, pe raul Buzau s-a rasturnat in dreptul localitatii buzoine Mosesti, comuna Robeasca, scrie Mediafax.

Din primele date furnizate de primarul comunei Robeasca, Domnica Vlad, in barca se aflau cinci persoane, unele tinere, iar la un moment dat, din motive deocamdata necunoscute, ambarcatiunea s-a rasturnat.

Sursa citata a precizat ca trei dintre cele cinci persoane au fost salvate, celelalte doua persoane fiind date disparute.

  • Prahova: Zeci de gospodarii inundate, trei persoane si 700 de animale salvate din calea apelor

Ploile torentiale din ultima perioada au provocat inundatii in mai multe localitati din judetul Prahova, unde pompierii au fost solicitati pentru evacuarea apei, dar si pentru salvarea a trei persoane si peste 700 de animale.

Potrivit unui bilant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din trei case inundate in Ploiesti, Boldesti Scaieni si Berceni.

De asemenea, au fost inundate 23 de gospodarii in Ploiesti, Campina, Valenii de Munte, Barcanesti, Darvari, Valea Calugareasca, Ceptura, Corlatesti, Bucov, Breaza, Filipesti de Targ, Berceni si Lipanesti.

Apa a patruns si intr-o hala de productie a unei societati comerciale cu sediul in localitatea Bratasanca.

Totodata, pompierii prahoveni au intervenit cu o barca pneumatica pentru salvarea a trei barbati care au ramas blocati pe o insulita intre apele revarsate ale raului Cricovul Dulce, dar si pentru salvarea a 725 de animale din calea apelor revarsate.

  • Dambovita: Sute de familii primesc apa cu cisterna dupa ce fantanile au fost inundate

Sute de familii din comuna Rascaeti, judetul Dambovita, vor primi apa potabila cu cisterna, dupa ce apele a doua paraie au iesit din matca in urma precipitatiilor abundente si au afectat 30 de fantani, inundand, de asemenea, 80 de gospodarii din doua sate.

Paraiele Holboca si Jirnov, care traverseaza comuna Rascaeti, din judetul Dambovita, au iesit din matca in urma ploilor torentiale si au inundat 80 de gospodarii din satele Rascaeti si Vultureanca, afectand, de asemenea, 30 de fantani care nu mai pot fi folosite pentru alimentarea cu apa potabila a populatiei, anunta Prefectura Dambovita.

In aceste conditii, autoritatile din Dambovita au decis ca in perioada urmatoare populatia comunei Rascaeti sa primeasca apa potabila cu cisternele, transportul si distribuirea urmand a fi coordonate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Localnicii vor mai primi 300 de sticle de apa imbuteliata distribuite de Crucea Rosie Dambovita.

Comuna Rascaeti nu este singura localitate afectata de inundatiile produse in urma ploilor torentiale din ultimele ore, case si gospodarii fiind inundate in localitatile Cojasca, Visina, dar si in municipiul Moreni.

Dambovita: Case inundate de ploile torentiale. 15 persoane, intre care 7 copii, salvate dintre ape

Case si gospodarii din mai multe localitati dambovitene au fost inundate in urma ploilor torentiale din ultimele ore, 15 persoane, intre care sapte copii, care au ramas peste noapte in carute in apropierea unui rau fiind scoase de pompieri dupa ce au ramas blocate de apele crescute ale raului.

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dambovita intervin, sambata, pentru evacuarea apei din mai multe gospodarii inundate in urma ploilor abundente din ultimele ore.

Astfel, conform datelor furnizate de ISU, pompierii damboviteni intervin cu motopompe pentru evacuarea apei in municipiul Moreni, pe strada I.L. Caragiale, unde au fost inundate o casa si cinci gospodarii, precum si in comuna Cojasaca, satul Iazu, unde trei case sunt inundate si in comuna Visina unde a apa a intrat intr-o locuinta.

Tot in judetul Dambovita, sambata dimineata, 15 persoane, intre care sapte copii, au ramas izolate, in sapte carute, in mijlocul apelor umflate ale raului Dambovita. Oamenii au ramas peste noapte cu carutele langa un pod in constructie peste raul Dambovita, in localitatea Manesti, iar dimineata, cand s-au trezit, au constatat ca apele raului se umflasera si inconjurasera atelajele.

Pompierii au intervenit cu veste de salvare si au adus in zona un tractor cu remorca.

Cei sapte copii si patru femei au fost scosi dintre ape cu tractorul, in timp ce barbatii impreuna cu pompierii au scos din albia raului carutele, nicio persoana nefiind ranita in urma incidentului.

  • Olt: Gospodarii inundate in cateva localitati

Mai multe gospodarii din localitatile Schitu, Movileni, Serbanesti, Perieti si Potcoava au fost inundate sambata in urma ploilor abundente cazute in ultimele ore, in prezent echipe de pompieri, jandarmi si voluntari intervenind pentru evacuarea apei, potrivit subprefectului judetului Olt, Emanuel Oproiu, citat de Agerpres.

Acesta a declarat sambata, ca pana in prezent nu au fost inundate case ori alte cladiri din gospodariile populatiei, iar interventiile echipelor de pompieri, jandarmi si voluntari locali au scopul de impiedica inundarea cladirilor de locuit.

"Au fost inundate curti si gradini si se actioneaza cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodariile afectate. La Perieti intervin voluntari de la Comitetul local pentru situatii de urgenta, la Movileni sunt jandarmi si pompieri care ajuta la evacuarea apei, la Serbanesti si Schitu sunt echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta care actioneaza. Se intervine in special unde este pericol ca apa sa ajunga la locuinte", a declarat subprefectul Emanuel Oproiu.

In teren, in zonele inundate, se afla prefectul Silviu Neacsu si subprefectul Emanuel Oproiu, care evalueaza situatia creata in urma ploilor si masurile ce se impun in aceasta situatie.

Subprefectul a mai anuntat ca sambata, la ora 13,00 se intruneste Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgenta Olt pentru a analiza situatia, in conditiile in care sunt prognozate cresteri de debite pe unele cursuri de apa din judet.

In Olt au mai fost inundatii si in urma cu doua zile, cand au fost afectate zeci de gospodarii din comuna Schitu. De peste 12 ore in judet ploua abundent.