Instanta suprema a stabilit, luni, ca prescriptia raspunderii penale reprezinta o institutie autonoma fata de cea a pedepsei, ceea ce inseamna, in esenta, ca judecatorii vor trebui sa foloseasca articolele mai favorabile din oricare din cele doua coduri, vechi si nou, scrie Mediafax.

Un complet de noua judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit, luni, ca prescriptia raspunderii penale reprezinta o institutie autonoma fata de institutia pedepsei si a admis in acest fel o sesizare a Curtii de Apel Bucuresti prin care aceasta instanta cerea lamuriri privind aplicarea legii penale mai favorabile in cazul prescriptiei.

ICCJ a dezbatut sesizarea facuta de CAB, sectia 1 Penala, in dosarul 530/303/2013 - un dosar de inselaciune -, prin care s-a solicitat pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand aplicarea legii penale mai favorabile in cazul prescriptiei raspunderii penale, respectiv daca prescriptia raspunderii penale reprezinta o institutie autonoma fata de institutia pedepsei.

Cei noua judecatori au hotarat: "In aplicarea art. 5 din Codul penal, stabileste ca prescriptia raspunderii penale reprezinta o institutie autonoma fata de institutia pedepsei".

Potrivit deciziei de luni, aceasta normativa este obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, potrivit art. 477 alin. 3 din Codul de procedura penala.

Surse judiciare au explicat, pentru Mediafax, ca in esenta, prin decizia de luni a ICCJ, magistratii vor trebui sa foloseasca, in cadrul institutiilor de drept penal, articolele mai favorabile din oricare din cele doua coduri penale, cel vechi si cel nou.