Pilotii romani vor zbura pe avioane de vanatoare americane F-16, iar cei americani pe aeronave MiG 21 LanceR din dotarea Fortelor Aeriene Romane, in cadrul exercitiului comun "Dacian Viper 2014", care a inceput, joi, la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii, judetul Cluj, transmite Mediafax.

Comandantul Bazei 71 Aeriene Campia Turzii, comandor Marian Petrus, a declarat, joi, la ceremonia de deschidere a exercitiului, care se va desfasura intre 10-17 aprilie, ca vor fi executate atat misiuni in poligoanele armatei, cat si misiuni de politie aeriana.

"Executam atat misiuni in poligoanele armatei, cat si misiuni specifice de politie aeriana. Exercitiul este planificat inca de anul trecut, iar la el participa peste 200 de militari romani, piloti si personal tehnic si aproximativ 250 de militari ai Fortelor Aeriene ale SUA, de la Baza Aviano din Italia. Un obiectiv important este ca pilotii tineri pe care ii avem in baza de la Campia Turzii sa invete procedurile si sa piloteze, in comun, cu cei americani, avioane F-16, cu dubla comanda, in timp ce pilotii americani se vor antrena pe avioanele noastre MiG 21 LanceR. Vor fi cam 8-10 piloti romani care vor zbura pe avioanele americane si toti atatia americani care vor pilota aeronavele noastre", a spus Petrus.

La randul sau, colonelul Christopher Austin, comandantul Escadrilei 510 americana din Aviano, a declarat ca americanii au adus la Campia Turzii un numar de sase avioane de vanatoare F-16.

"Exercitiul a fost planificat cu un an in urma si este un antrenament normal in cadrul NATO. Ne bucuram sa fim la Campia Turzii si sa ne pregatim impreuna cu prietenii nostri romani in cresterea inter-operabilitatii. Este un exercitiu in care vor avea loc misiuni de interceptare la care participa avioanele MiG 21 LanceR si F-16", a spus Austin, care a mentionat ca este bucuros ca va avea ocazia sa zboare cu un avion de tip MiG 21 LanceR care este "unul foarte bun".

Directorul exercitiului, Adrian Motorca, a aratat si el ca scopul manifestarii este ca pilotii romani si americani sa se pregateasca in conditii si tehnici supuse armatelor din cadrul NATO.

"Vrem sa crestem nivelul de antrenament al pilotilor romani si vom executa exercitii de interceptare aeriana, lupta aeriana. Sunt planificate doua valuri de zbor in fiecare zi. Nu vor fi trageri reale, ci trageri simulate", a spus Motorca.

"Dacian Viper", care este la a patra editie, s-a mai desfasurat la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii in anii 2006, 2008 si 2012, avand ca principal obiectiv antrenamentul in comun al pilotilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian si ofiterilor de stat major in conditii reale, pentru planificarea si executarea unor misiuni de zbor in formatii mixte, dar si cu echipaje mixte romano-americane.

Duminica, ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa, declara ca mai multe avioane americane F-16 vor veni in Romania pentru a participa la exercitii in spatiul aerian romanesc si vor ramane o perioada destul de lunga.