Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a angajat, in 2011, doi consilieri ai premierului de atunci, Emil Boc, dintre care unul a fost soferul acestuia la PDL, cu avizul secretarului general al Ministerului Transporturilor Gheorghe Dobre, desi competenta de angajare revenea directorului regiei, se arata intr-un raport intocmit de Corpul de Control al Guvernului, citat de Mediafax.

Cei doi, Darius Pintilie si Marius Buzea, au fost angajati ca inspectori si experti in servicii de trafic aerian.

Darius Pintilie si Marius Buzea au fost angajati ca inginer/inspector de specialitate/referent de specialitate/expert in servicii de trafic aerian.

Conform Guvernului, Darius Pintilie lucrase anterior ca fotograf, agent de vanzari si inspector la Primaria Cluj-Napoca si consilier personal al prim-ministrului Emil Boc, absolvind Facultatea de Mecanica, iar Marius Buzea a lucrat ca sofer la PDL si ca si consilier al premierului Boc, absolvind Facultatea de Ingineria Produselor Alimentare.

Informatiile sunt prezentate intr-un raport al Corpului de Control al Guvernului efectuat la ROMATSA, pentru care Executivul a decis sa sesizeze Parchetul, aratand ca s-a constatat angajarea la ROMATSA, cu incalcarea prevederilor legale, a unor colaboratori, consilieri sau rude ale unor demnitari.

Guvernul arata ca in actele ROMATSA se afirma ca cei doi ar fi fost angajati in urma unui examen scris desi din evidente rezulta ca acestia nu au intrat in sediul regiei in ziua examenului, ei intrand pentru prima data in cladirea ROMATSA abia la circa un an si doua luni mai tarziu de la data la care ar fi avut loc examinarea.

Lucrarile acestora nu contine date privind locul, data, ora examinarii sau autorul, fiind doar semnate olograf pe ultima pagina, iar un subiect a fost scris identic de cei doi, cu aceleasi informatii si idei, inclusiv cu aceleasi greseli de punctuatie.

Darius Pintilie a fost incadrat cu un salariu brut lunar de 9.910 lei, cu spor de vechime de 10%, ca si Marius Buzea, ulterior majorat la 11.777 lei, ei fiind incadrati direct pe functii de Expert I, alti angajati cu experienta de 3-15 ani avand un salariu mai mic.

O alta concluzie este ca, in perioada martie 2011-mai 2012, cei doi au fost angajati in acelasi timp in doua structuri publice, respeciv la Guvern si ROMATSA desi prima intrare in sediul ROMATSA a fost in mai 2012, tot atunci fiind redactate si documentele pentru legitimatia de acces., inspectorii guvernamentali aratand astfe ca, cu certitudine, cei doi nu au fost prezenti la locul de munca de la ROMATSA in acest interval, fiind insa atestata in acte, necorespunzator adevarului, prezenta lor la serviciu.

Datele ROMATSA mai releva ca in perioada martie 2011 - "31 decembrie 2013", Darius Pintilie a incasat un venit brut total de 542.211 lei, din care 195.627 lei in perioada martie 2011-30 aprilie 2012, cand nu a fost la serviciu, si de prime de vacanta de 64.104 lei, iar Darius Buzea a incasat 526.024 lei brut, din care 220.523 lei pentru perioada cand nu a fost la serviciu, plus prime de vacanta de 62.172 lei.

Conform documentului, regia a efectuat, in perioada 2010-2013, cheltuieli cu salarii in suma totala de 1,7 miliarde lei, cel mai mare venit brut anual ridicandu-se la 698.934 lei, iar cel mai mic venit brut anual fiind de 20.809 lei, la salariul de baza adaugandu-se prime de fidelitate, de vacanta, de Pasti, de Craciun, adaos lunar pentru "intarirea rezistentei organismului".

Guvernul mai arata ca la ROMATSA a fost angajata si Cristina Pallos, director de cabinet al ministrului Transporturilor din acea perioada, Radu Berceanu, numita membru in CA prin ordin al ministrului. In 2009, Aleodor Francu, atunci director general adjunct la ROMATSA, a cerut suplimentarea cu un post a functiei de Expert I, post pe care a fost angajata Cristina Pallos direct de catre ministru, cu un salariu brut lunar de 14.963 lei si spor de vechime 20%, majorat ulterior la 17.489 lei si spor de vechime 25% si la 19.051 lei.

Insprectorii puncteaza ca, desi a fost angajata cu norma intreaga la ROMATSA, Cristina Pallo a continuat sa lucreze ca director de cabinet la ministrul Transporturilor, cu jumatate de norma.

Pe un alt post la ROMATSA au fost angajate sotia si fiica secretarului general din Ministerul Transporturilor, Tiberiu Barbuletiu, desi din acte rezulta ca cele doua nu au intrat in sediul ROMATSA la data examinarii, iar sotia nici nu a lucrat efectiv la regie desi a fost remunerata cu 289.787 lei, ea fiind, de fapt, detasata la cabinetul secretarului general adjunct din Ministerul Transporturilor.

Guvernul precizeaza totodata ca actiunea de control la ROMATSA va continua.