Presedintele Traian Basescu a decorat joi o serie de personalitati din Republica Moldova, la 96 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, afirmand ca "trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a fi din nou impreuna".

Seful statului a precizat ca decoratiile au fost acordate personalitatilor politice, culturale, ziaristi si preoti din Republica Moldova, in "semn de recunostinta pentru ce au realizat pentru a promova limba, cultura si spiritualitatea romaneasca in Republica Moldova".

Traian Basescu a subliniat ca, in ziua de 27 martie, "noi nu avem voie sa uitam faptul ca Basarabia a fost prima provincie care in 1918 a facut pasul spre infaptuirea Romaniei Mari".

"Astazi suntem impariti in doua state, dar suntem acelasi popor" iar "romanii de peste Prut fac parte din corpul natiunii romane", a continuat seful statului.

Presedintele a precizat ca Romania respecta "Republica Moldova si pe toti cetatenii ei, indiferent de etnie", adaugand ca "si in Romania exista minoritari rusi care se bucura de toate conditiile necesare, la standarde europene pentru a-si pastra specificul, limba si identitatea culturala".

"Sustinem integrarea europeana a Moldovei, vrem ca toti romanii sa se bucure de aceleasi drepturi si libertati pe care UE le garanteaza cetatenilor sai", a continuat Basescu, subliniind ca autoritatile de la Bucuresti vor continua sa sprijine "spiritualitatea si cultura romaneasca in Basarabia".

"Este pentru mine un adevar ca fara devotamentul dascalilor, fara implicarea scriitorilor si a jurnalistilor, fara daruirea preotilor romani si a tuturor celor care se bucura cu credinta in apararea neamului romanesc nu putem realiza idealul unirii, care ne obliga sa privim cu incredere spre un viitor comun", a incheiat seful statului.