REPUBLICA LOR este un proiect de investigatii care monitorizeaza afacerile cu deseuri periculoase. Timp de mai multe luni, RISE Project a analizat miscarile financiare ale principalilor jucatori din acest domeniu, in Prahova, cel mai industrializat judet al tarii. Rise Project a realizat, dupa cateva luni de documentare, 9 investigatii pe care le puteti citi in link-urile de mai jos integral. HotNews.ro va prezenta in fiecare zi cate o investigatie realizata de Rise Project, insa toate cele noua investigatii pot fi consultate integral pe site-ul Rise Project.

Republica lorFoto: RISE PROJECT
  • Mogulul din ceata arata cine sunt oamenii de incredere ai deputatului PSD Sebastian Ghita: Gabriel Anghel, zis Ceata, Vlad si Alex Iacobescu, Sorin Adrian Chirila si Cristian Anastasescu, cum si-a mutat afacerile intr-un off-shore din Cipru si ce legaturi au acestia cu afacerea deseurilor si cazul Pavaleanu

Prahova este zguduit de un puternic scandal de coruptie in care sunt implicati, deopotriva, sefi din principalul partid de guvernamant si lideri ai lumii interlope. Dosarul "Pavaleanu" a trimis in fata magistratilor un functionar de la Cancelaria Primului Ministru, un baron local PSD impreuna cu fiul sau parlamentar, zeci de firme, mai multi afaceristi pe bani publici, dar si membri ai crimei organizate. Acuzatiile: trafic de influenta, spalare de bani, mita, evaziune fiscala.

Dincolo de legaturile politice, RISE Project a descoperit numeroase conexiuni financiare intre inculpatii din acest dosar si deputatul PSD, Sebastian Ghita, un apropiat consacrat al premierului Victor Ponta. In general, interesul comun se manifesta in afaceri cu deseuri si cu statul.

Plecand de la operatiunile unei firme din Ploiesti, controlata indirect de familia lui Sebastian Ghita si implicata in scandalurile "Flaminia" si "Rosia Montana" (Mogulul din ceata), investigatia RISE Project arata ca gruparea lucreaza cu fosta clientela a Opozitiei (De unde vin banii), dezgroapa o mare afacere de partid (Imperiul de gunoi) si dezvaluie legaturile politice (Consortiul, partidul si dosarul). Apoi, merge pe firul banilor (Banii care leaga gruparile), face o incursiune in lumea interlopa ploiesteana (Labirintul lui Foca), studiaza ramificatiile acesteia in industria deseurilor toxice (Pionii din afacerea deseurilor) si prezinta un malaxor financiar complicat in (Platforma de imprumuturi) si (Controlul fantoma). REPUBLICA LOR este un proiect de tip "work in progress", in continua actualizare.

Au contribuit jurnalisti de la telegrama.ro si stopinfractori.ro

Episodul 1: Mogulul din Ceata

Sebastian Ghita si Victor Ponta

Sebastian Ghita si Victor Ponta

Foto: Agerpres

ENIGMA DIN SPATELE GARII Intr-o zi din anul 1857, la Ploiesti, un tip dadea in functiune o masinarie dubioasa care rafina petrol. Dracovenia se numea “gazarie”, pe omul cu ideea il chema Marin Mehedinteanu si chiar daca viziunea lui cu efecte globale a influentat absolut toate generatiile urmatoare, localnicii l-au cam uitat. Dar, asa cum se intâmpla uneori, un soi de compensatie istorica a facut ca numele lui Mehedinteanu sa dea identitate unei strazi obscure pe care ploiestenii, in schimb, o cunosc. Si care serpuieste intre liniile feroviare ale Garii de Sud Ploiesti si imensa platforma industriala a rafinariei Astra Româna, ca sa dispara in ghetourile cenusii ale cartierului tiganesc Mimiu-Ploiesti. In zona, pe vremuri, a functionat prima “gazarie” din lume. Acum, mai merg doar afacerile de familie ale lui Sebastian Ghita, om de baza in camarila premierului Victor Ponta.

Recent, o echipa RISE Project a rulat de-a lungul strazii Marin Mehedinteanu din Ploiesti, cautand sediul unor companii cu multe chestii in comun. Prevala insa o firma condusa, pe hartie, de un domn poreclit “Ceata”.

RISE Project a mai scris despre aceasta firma. Se numeste Glar Construct si face parte din consortiul care a descarcat deseuri toxice de pe controversata nava Flaminia.

Glar Construct a construit si case pentru satenii relocati din Rosia Montana care impiedicau excavarile miniere. Pentru asta, anul trecut, SRL-ul din Ploiesti a incasat aproape 2,6 milioane RON de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), consortiul minier care detine licenta de exploatare a aurului din Apuseni, fiind urmarit penal pentru spalare de bani in cazul consilierului guvernamental, Marcel Pavaleanu – un ploiestean, partener de afaceri al Glar Construct.

Timp de sase ani, din 2005 pâna in 2011, Glar Construct a fost controlata de milionarul Sebastian Ghita, actual deputat PSD de Prahova. El sustine ca nu mai are niciun fel de relatie cu firma, “de foarte multa vreme”, in conditiile in care Glar continua sa fie o rotita in caruselul financiar al familiei sale.

Toate acestea au constituit motivul initial pentru care RISE Project a studiat operatiunile financiare ale Glar Construct SRL, cu sediul pe strada Marin Mehedinteanu, nr. 1, din Ploiesti.

INTERPUSUL Pe “Ceata” il cheama Gabriel Anghel si, in acte, patroneaza de unul singur Glar Construct. Asta insa se intâmpa acum, pentru ca, anterior, omul a fost asociat in firma direct cu Sebastian Ghita.

in iulie 2011, Ghita a iesit din societate ca mogulul in ceata, cesionând partea sa de 80% minoritarului Anghel. Cei doi se cunosc de mici, din timpul liceului, chiar daca “Ceata” e mai mare cu trei ani decât deputatul PSD. Tot in glumitele de liceu isi are originea si porecla meteo a lui Gabriel Anghel.

inalt si dintotdeauna sportiv, “Ceata” e cunoscut prin Ploiesti drept “un baiat linistit” care-si vede d-ale lui, “nu umbla cu bagabontii”. Printre “ale lui Ceata” se numara si calitatea de nepot al unei foste sefe de sectie penala din Curtea de Apel Ploiesti, la rândul ei, sora cu procurorul militar Vasile Doana de la DNA. Fratele lui Anghel este si el avocat in Baroul Ploiesti.

in ceea ce-l priveste, “Ceata” s-a ocupat permanent de Glar Construct, independent de cine isi asuma afacerea. Lucrul asta nuanteaza cumva parerile in oras atunci când vine vorba despre cel care controleaza firma cu adevarat.

BENEFICIARUL RISE Project a descoperit insa cine beneficiaza efectiv din Glar Construct. Ori acesta nu-i “Ceata”, ci grupul Asesoft International, patronat de familia lui Sebastian Ghita.

Acolo, se duc aproape toti banii care intra in Glar Construct, indiferent cine face platile. Chiar daca are activitati proprii, firma functioneaza ca un fel conducta in care intra bani multi din anumite surse, ca sa iasa intr-o singura directie. De aceea, Glar si Asesoft sunt monitorizate pentru spalare de bani inca din 2011, anul iesirii lui Ghita din ambele societati.

SRL-ul din Ploiesti gireaza si imprumuturi bancare obtinute de firmele grupului Asesoft, fiind implicat intr-un sistem de garantii incrucisate.

Vezi AICI cum functioneaza platforma Ghita

Personal, Ceata nu castiga mare lucru: vreo 1500 de euro pe luna plus faptul ca firma ii plateste leasingul la masina din dotare, benzina si-o rata semnificativa la banca. “Da, il cunosc pe Sebi cam din vremea liceului, de vreo douzeci de ani, orisicum, eram sportivi amindoi. A fost asociat aici cu mine. Am facut afaceri cu Asesoft ani de zile, nu-i un secret, asta nu inseamna altceva.”, a confirmat Ceata pentru RISE Project, dar fara sa intre in detalii.