Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat calare la parada organizata sambata in municipiul Targu Secuiesc, cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, transmite Agerpres.

La traditionala parada care deschide manifestarile oficiale au participat numerosi localnici veniti din localitatile invecinate, precum si cateva grupuri de oameni imbracati in costume de husari (ostasi din cavaleria maghiara -n.r), care au purtat steaguri secuiesti si steaguri ale Ungariei. La festivitate au fost prezenti si reprezentanti ai Miscarii tinerilor din cele 64 de comitate (HVIM).

Festivitatile oficiale au continuat cu depuneri de coroane de flori, discursuri ale autoritatilor si invitatilor, precum si cu un program artistic la statuia revolutionarului Gabor Aron, nascut in urma cu 200 de ani in judetul Covasna, la comanda caruia au fost turnate tunurile folosite de localnici in timpul Revolutiei pasoptiste.

Ceremoniile dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni vor continua dupa-amiaza la Sfantu Gheorghe cu dezvelirea unui tablou panoramic de aproximativ 3 metri inaltime si 50 de metri lungime, in memoria revolutionarului Gabor Aron, moment urmat de o adunare populara.

  • Cluj: Peste 300 de oameni la un mars prin centrul orasului, intonand imnul Ungariei si imnul secuiesc

Mediafax transmite ca peste 300 de persoane au luat parte, sambata, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Reformat din Piata Avram Iancu si pana la Biserica "Sfantul Mihail" din Piata Unirii, participantii intonand imnul Ungariei si imnul secuiesc.

Maghiarii s-a adunat, sambata, la ora 11:00, in fata Institutului Teologic Reformat din Piata Avram Iancu, cu steaguri ale Romaniei, Ungariei si Tinutului Secuiesc, multi avand in piept cocarde in culorile rosu, alb si verde.

Aproximativ 300 de persoane au plecat apoi in mars pe bulevardul 21 Decembrie 1989, insotiti de o fanfara, si au ocupat o banda de circulatie pe carosabil, pana la Biserica Romano-Catolica "Sfantul Mihail" din Piata Unirii, unde la ora transmiterii acestei stiri are loc o slujba religioasa.

In timpul marsului, participantii au intonat cantece patriotice, dar si imnul Ungariei si imnul secuiesc.

Printre participanti s-au numarat reprezentanti ai UDMR, PPMT, dar si consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos. La finalul marsului, in fata Bisericii "Sfantul Mihail" a aparut si un grup de cativa membri ai Miscarii de Tineret din cele 64 de Comitate, care au intrat si ei la slujba.

Programul manifestarilor de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni mai cuprinde, la Cluj-Napoca, de la ora 13.15, o ceremonie de depunere de coroane de flori la placuta poetului maghiar Petofi Sandor de pe strada Avram Iancu, iar tot acolo vor fi sustinute discursuri de catre oficialitati locale si lideri ai UDMR.

Sambata, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, au loc manifestari in toate judetele din Transilvania.

---------------

Organizatorii evenimentelor de sambata de la Targu Secuiesc au anuntat ca la manifestari va fi prezent Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, pentru al doilea an consecutiv. Anul trecut, acesta a participat la parada calare pe un cal, alaturi de presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor.

In municipiul Sfantu Gheorghe, care a fost pavoazat inca de joi cu cocarde rosu-alb si verde, manifestarile oficiale vor incepe sambata la amiaza, cu dezvelirea unui tablou panoramic de aproximativ 3 metri inaltime si 50 de metri lungime, in memoria revolutionarului Gabor Aron, moment urmat de o adunare populara. Printre invitatii speciali care se vor adresa multimii se numara Nemeth Zsolt, secretar de stat in Ministerul de Externe al Ungariei. Va avea loc si o parada a husarilor pe principalele strazi din Sfantu Gheorghe, la care vor participa aproximativ 100 de calareti. Potrivit programului, manifestarea se va incheia cu un ceremonial religios, cu intonarea imnului Ungariei si a imnului secuiesc, precum si un program artistic.

Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Covasna estimeaza ca la manifestarile comemorative vor participa in jur de 10.000 de persoane si a precizat ca au fost luate masuri pentru ca acestea sa se desfasoare intr-un "climat de ordine si siguranta publica". Politia mentioneaza, totodata, ca din cauza manifestarilor au fost impuse o serie de restrictii de circulatie, respectiv in Piata Libertatii din centrul municipiul Sfantu Gheorghe traficul rutier va fi inchis incepand de vineri, ora 17 si pana la sambata, ora 20. In municipiul Targu Secuiesc circulatia autovechiculelor in zona centrala va fi interzisa sambata incepand cu ora 8:30 pana la incheierea festivitatilor.

Printre evenimentele programate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni se numara:

* presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, europarlamentarul Tokes Laszlo, sustine un discurs si depune coroane la Statuia Szacsvay din Piata Libertatii din Oradea (12:00) si in Gradina Romei - Kossuth kert din Satu Mare (15:00)

* presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, participa la manifestarile organizate in comuna Moacsa (jud. Covasna) (9:30), Sfantu-Gheorghe (14:00) si Miercurea Ciuc (17:00)

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, una din cele trei sarbatori nationale ale Ungariei, marcheaza Revolutia Maghiare de la 1848, eveniment considerat definitoriu pentru definirea identitatii maghiare precum si unul dintre cele mai importante conflicte militare din istoria tarii.

  • Aproape 1.000 de politisti, mobilizati in 15 judete la evenimentele cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni

Aproape 1.000 de politisti sunt mobilizati pentru a asigura ordinea si siguranta publica in 15 judete, la evenimentele organizate in perioada 15 - 17 martie pentru sarbatorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, informeaza Politia Romana, citata de Mediafax.

Politistii vor actiona pentru "prevenirea faptelor antisociale, mentinerea ordinii si linistii publice, fluidizarea traficului rutier, intervenind cu operativitate la solicitarile cetatenilor", se arata intr-un comunicat de presa al Politiei.

Din totalul politistilor angrenati in misiuni cu ocazia manifestarilor dedicate acestui eveniment, 516 sunt de ordine publica, 148 de la rutiera, 102 sunt politisti de investigatii criminale, iar restul, de la alte structuri.

Potrivit Politiei Romane, in perioada 15 - 17 martie, in 56 de locuri din 15 judete ar urma sa aiba loc manifestari prilejuite de sarbatorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. La aceste evenimente vor participa, conform estimarilor organizatorilor, aproximativ 30.000 de persoane.

  • MAI a decis nepermiterea intrarii in tara a unor cetateni maghiari asociati cu Jobbik si cu alte 3 formatiuni. Se cere declararea lor ca "indezirabili"

Ministerul Afacerilor Interne a anuntat vineri ca a fost instituita masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei si s-a solicitata instantei competente declararea ca "indezirabil" pentru "un numar de cetateni ungari care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist in favoarea organizatiilor Noua Garda Ungara, Miscarea de tineret din cele 64 de comitate (HVIM), Oastea Haiducilor si Jobbik.

Autoritatile romane au luat decizia instituirii unor masuri preventive in vederea preintampinarii producerii unor evenimente de natura a afecta ordinea publica si securitatea nationala", a anuntat purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

Reprezentantul MAI a precizat ca "a fost instituita masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei si s-a solicitata instantei competente declararea ca 'indezirabil' pentru un numar de cetateni ungari care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist in favoarea organizatiilor Noua Garda Ungara, Miscarea de tineret din cele 64 de comitate (HVIM), Oastea Haiducilor si Jobbik".

"Despre acestia s-a stabilit cu certitudine ca sunt implicati in activitati a justifica masurile dispuse in conditiile legi", a precizat Monica Dajbog, precizand, la insistentele presei, ca nu se pot face inca publice numarul sau numele celor vizati. "La acest moment, suntem intr-o procedura de informare a autoritatilor ungare, pentru a avea certitudinea ca si persoanele vizate sunt informate", a explicat reprezentantul MAI.

Decizia MAI a fost luata "in urma activitatilor de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice si a securitatii nationale, in conformitate cu dispozitiille legale".

Intrebat daca pe lista se afla presedintele Jobbik, Vona Gabor, purtatorul de cuvant al MAI a spus ca nu poate furniza informatii, pentru ca pe rolul Ministerului Public se afla, in faza implementarii, o cauza penala.

Tot vineri, DIICOT a anuntat ca are pe rol un dosar in care mai multe persoane sunt cercetate pentru "actiuni impotriva ordinii constitutionale", prin declaratii cu caracter revizionist si separatist, surse judiciare precizand, pentru Mediafax ca in cauza sunt vizati cetateni ungari.