Senatorii au adoptat, marti, un proiect de lege privind procesul de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

Proiectul a fost adoptat cu 67 voturi pentru, 25 impotriva si o abtinere, transmite Agerpres.

Mai exact, este vorba despre proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.115/2013 pentru instituirea unui nou termen in care sa se finalizeze situatia prevazuta la art. 6 alin.(1) din Legea nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, precum si pentru prorogarea unor termene.

"Prin lege au fost instituite o serie de termene in interiorul carora comisiile locale de fond funciar, comisiile locale de inventariere a terenurilor si institutiile cu responsabilitati in procesul de restituire au obligatia sa desfasoare anumite activitati, de modul in care sunt realizate aceste actiuni depinzand indeplinirea obiectivelor din etapele ulterioare. Demersurile legale pentru finalizarea procesului de restituire au intampinat dificultati, dintr-o serie de cauze, astfel incat se impune adoptarea de urgenta a acestui act normativ, prin care anumite termene din Legea nr. 165/2013 sa fie prelungite", se arata in raportul Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari.

Astfel, proiectul prevede instituirea unui termen de 180 de zile in care comisiile prevazute la art. 5 din Legea nr. 165/2013 sa finalizeze situatia terenurilor agricole si forestiere, aflate in domeniul public sau privat al statului sau, dupa caz, al unitatii administrative-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativa-teritoriala.

"(Proietul mai prevede n.r.) prorogarea, in mod corespunzator, a termenului prevazut la art. 10 alin. (1) din Legea nr. 165/2013, in care Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara va realiza, pentru fiecare judet si la nivel national, situatia comparativa a cererilor si disponibilului de teren precum si a termenului prevazut la art. 20 alin. (4), in care trebuie identificate toate imobilele care vor face parte din Fondul national al terenurilor agricole si al altor imobile, administrat de Agentia Domeniilor Statului. Prorogarea termenului prevazut la art. II din OUG nr. 71/2013, avand in vedere multitudinea de dosare nepredate de casele de asigurari de sanatate catre ANAF, in vederea administrarii contributiilor de asigurari de sanatate datorate de persoanele fizice prevazute de titlul IX din Codul fiscal, precum si riscul prescrierii debitelor aferente anului fiscal 2008 pentru care nu au fost emise alte titluri de creanta", se mai arata in raport.

Senatul este prima camera sesizata, iar Guvernul Romaniei este initiator.