Inundatiile au inceput sa faca pagube in tara, fiind afectate mai multe judete din sudul tarii. In Dolj, digul raului Teslui din comuna doljeana Dragotesti a fost rupt, iar zeci de gospodarii si locuinte au fost cuprinse de ape. In comuna Sopot din acelasi judet, circa 380 de persoane sunt izolate. Tot in Dolj, joi, mai multe drumuri judetene au fost inchise. In judetul Olt sunt afectate de inundatii, comunele Movileni si Serbanesti, apa intrand si in 30 de case. Sapte persoane au fost evacuate. Autoritatile au intervenit pentru a scoate apa din gospodarii si acolo unde a fost cazul, pentru a evacua persoanele aflate in pericol.

Casa distrusa de inundatiiFoto: AGERPRES
  • Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a prelungit vineri avertizarea cod portocaliu de inundatii pe raurile Desnatui si Raznic, din judetul Dolj, si au instituit aceeasi avertizare pentru raurile Teleorman si Neajlov pana sambata la ora 18.00.

Harta avertizare hidrologica 7 martie 2014

Harta avertizare hidrologica 7 martie 2014

Foto: Hotnews

DOLJ Digul raului Teslui din comuna doljeana Dragotesti a fost rupt de ape in mai multe locuri in noaptea de joi/vineri, iar zeci de gospodarii si locuinte au fost inundate. Potrivit prefectului de Dolj, Marius Deca, odata cu oprirea ploii, vineri dimineata nivelul apei a inceput sa scada, iar echipe de la ISU, SGA si jandarmi actioneaza pentru scoaterea apei din case si protejarea populatiei.

"In comuna Dragotesti, malul Tesluiului a fost rupt in mai multe locuri. In acest moment incercam sa evaluam situatia si, daca va fi nevoie, sa solicitam un elicopter pentru a putea stabili cum am putea actiona pentru ca apele sa se retraga cat mai repede. In comuna Dragotesti exista aproape 100 de persoane - vreo 40 de familii - care au apa in curte si partial in case", a declarat prefectul de Dolj, citat de citat de Agerpres.

Prefectul a mai afirmat ca din cauza inundatiilor in mai multe localitati din Dolj situatia este 'destul de dificila' in conditiile in care pe Raznic si Teslui au fost depasite cotele de pericol.

"O situatie mai dificila avem in satul Bascov din comuna Sopot unde 380 de persoane din 120 de gospodarii erau practic aseara izolate si spre care voiam sa ne indreptam azi dimineata cu alimente si apa. Din fericire acum se poate circula pe un drum, iar oamenii nu mai sunt izolati. Mai sunt insa locuinte din Sopot care au apa in casa si actionam pentru a o evacua", a spus prefectul Marius Deca.

Joi, in judetul Dolj, au fost inundate mai multe sectoare de drumuri judetene, precum si DN 65C pe care, pe o portiune de 100 de metri, la km 11+ 900, circulatia autovehiculelor s-a desfasurat pe un singur sens, din directia Craiova - Balcesti.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Dolj, au fost inundate urmatoarele drumuri judetene:

- DJ 641 Caracal - Mischii km 44+200 pe o portiune de circa 50 de metri la iesirea din comuna Pielesti,

- pe raza comunei Robanesti, satul Robanestii de Sus, la intersectia DJ 641 cu DC 1A ( km 21+300 m ), intre localitatile Robanesti - Cimpeni, pe o distanta de 200 de metri;

- DJ 641 (km 39) ce face legatura intre satele Robanestii de Jos - Bojoiu a fost impracticabil din cauza nivelului ridicat al apei;

- DJ 641, km 30+900 m, in comuna Teslui, intre satele Viisoara Mare si Viisoara Mica;

Ca urmare a situatiei critice din sudul judetului, prefectul Marius Deca a emis un ordin pentru pornirea pompelor de desecare de catre Filiala Dolj a Agentiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare.

DAMBOVITA Paraiele Holboca si Jirnov au iesit din matca, vineri, si au inundat 16 gospodarii din localitatea damboviteana Rascaieti, potrivit unui comunicat al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Dambovita.

''In urma ploilor abundente din perioada 01-06.03.2014, in comuna Rascaieti, satul Vultureanca, paraiele Holboca si Jirnov au iesit din matca, inundand 16 gospodarii si afectand 10 fantani. La dispozitia presedintelui Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Dambovita, ing. Victor Sanda, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Rascaieti va asigura apa potabila cu o cisterna familiilor afectate'', se arata in comunicatul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Dambovita. De asemenea Crucea Rosie Dambovita va distribui familiilor afectate apa plata si minerala.

MEHEDINTI Apele revarsate ale raului Cosustea Mica au inundat, vineri, aproximativ 40 de hectare de terenuri agricole in perimetrul localitatii Cordun din judetul Mehedinti.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, Ramona Nistor, a declarat, pentru Agerpres ca din aceasta suprafata, cinci hectare sunt cultivate cu grau, 20 de hectare sunt cu fanete si 13 hectare cu diverse alte culturi.

"Echipele de voluntari specializate in situatii de urgenta vor actiona, alaturi de autoritatile publice locale, pentru evacuarea apei din zonele afectate", a precizat Nistor.

OLT Aproximativ 270 de gospodarii din sase localitati din judetul Olt sunt afectate de inundatii, in Movileni si Serbanesti apa intrand si in 30 de case, potrivit prefectului judetului Olt, Catalin Rotea, citat de Agerpres.

Acesta a declarat joi seara, pentru Agerpres, ca sapte persoane au fost evacuate si cazate in spatii puse la dispozitie de primarii, iar alte 30 de persoane au plecat din locuintele lor amenintate de ape, la rude.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situati ide Urgenta (ISU) Olt, Alin Basasteanu, cea mai afectata localitate este comuna Serbanesti, unde apele revarsate ale paraului Dorofei au patruns in 20 de case, 120 de curti si gradini, au inundat 350 de hectare de teren arabil si pasuni, 10 hectare de padure, 0,5 kilometri de drum judetean si un drum comunal pe o portiune de doi kilometri.

In comuna Movileni, apele Dorofeiului au produs inundatii la 10 case, 60 de curti si gradini, pe 150 de hectare de teren arabil si pasuni, au afectat 10 podete, doua poduri si drumul judetean pe o distanta de 200 de metri.

Inundatii s-au produs joi seara si in comuna Schitu, unde paraul Iminog a iesit din matca. In Schitu sunt inundate 75 de curti si gradini, 120 de hectare de teren arabil, un drum judetean pe o distanta de 1,4 kilometri. O persoana din Schitu a fost evacuata si cazata in spatiile organizate de comitetul local pentru situatii de urgenta.

In orasul Scornicesti scurgerile de apa de pe versanti au dus la inundarea a sapte gradini si curti, in comuna Brebeni din cauza revarsarii paraului Dirjov au fost inundate sapte gospodarii si trei hectare de teren agricol, iar in comuna Perieti a fost distrusa o cale de acces (punte) catre o zona cu trei gospodarii. Aceste gospodarii nu sunt izolate deoarece se poate ajunge la ele pe un traseu ocolitor.

GIURGIU Cinci localitati din judetul Giurgiu sunt afectate in urma cresterii debitelor si atentionarii de cod portocaliu de inundatii pe raurile Neajlov si Dambovnic de pe raza judetului. "Pana in acest moment sunt cinci localitati afectate, adica acolo unde apa s-a revarsat. E vorba de Crevedia, Vanatori, Roata, Bucsani si Clejani, tot ce s-a inundat sunt trei curti, doua anexe gospodaresti, 150 de hectare de pasuni, 30 de hectare de terenuri agricole", a declarat vineri intr-o conferinta de presa prefectul judetului Giurgiu, Lavinia Nina Crisu, citat de Agerpres.

Ea a spus ca serviciul de permanenta la primarii a fost instituit in 19 localitati, dar nu s-a pus inca problema evacuarii oamenilor din case.