Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei regreta profund deteriorarea situatiei din Crimeea, importanta regiune din sudul Ucrainei, se arata intr-un comunicat al Ministerului.

Comunicatul MAE:

"Pastrarea integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei reprezinta, din punctul de vedere al Romaniei, ca si al comunitatii internationale, elemente de baza, absolut necesare pentru mentinerea stabilitatii si securitatii regionale. In calitate de stat membru al Uniunii Europene si al NATO, Romania urmareste activ, cu deosebita atentie si ingrijorare, evolutiile care pot altera parametrii statalitatii ucrainene. Romania este in contact cu partenerii sai din UE si NATO in legatura cu aceste evolutii.

MAE roman considera ca este necesara respectarea intocmai a regimului juridic in vigoare, acceptat de catre statul gazda, cu privire la stationarea trupelor straine care se afla pe teritoriul regiunii ucrainene Crimeea.

Evitarea unei situatii de vid de autoritate, de natura sa afecteze capacitatea de mentinere a ordinii publice, este absolut necesara in aceasta perioada, pentru garantarea sigurantei si integritatii cetatenilor ucraineni, indiferent de etnia acestora. In acelasi spirit de profunda preocupare, MAE considera ca prevenirea violentelor de orice natura trebuie urmarita in mod constant de catre autoritati si cetateni."