Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminica seara, la comandamentul de iarna de la Guvern, ca luni dimineata ii va propune premierului Victor Ponta decretarea starii de alerta in judetele Buzau, Braila si Vrancea, care au fost timp de sase ore sub cod rosu de viscol.

"Starea de alerta ne va crea posibilitatea si cadrul legal pentru a dispune masurile necesare pentru a elimina efectele acestui dezastru, efectele acestei stari de forta majora", a declarat Dragnea, potrivit Mediafax.

Judetele Buzau, Braila si Vrancea au fost duminica intre orele 15.00 si 21.00 sub cod rosu de vreme rea si raman sub cod portocaliu pana luni dimineata.

Un numar de 37 de comune buzoiene sunt izolate din cauza drumurilor impracticabile

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, Marius Sarbescu, in toate cele 37 de localitati sunt probleme pe caile rutiere, ca urmare a viscolului puternic si a ninsorii care continua sa cada inca de sambata dimineata.

Printre localitatile afectate se numara Balta Alba, Boldu, Bradeanu, C. A Rosetti, Chiliile, Cilibia, Cochirleanca, Costesti, Florica, Galbinasi, dar si Robeasca, Rusetu, Smeeni, Valcelele, Valea Ramnicului ori Ziduri.

La ora transmiterii acestei stiri, in judetul Buzau sunt cinci localitati partial fara curent electric: Canesti, orasul Nehoiu, comunele Rusetu, Braesti si Cozieni, in timp ce in alte cinci localitati nu este curent deloc de zeci de ore - Amaru, Bozioru, Luciu, Largu si Odaile - fiind afectati aproape 4.200 de consumatori.

Conform lui Sarbescu, duminica seara, raman inchise toate cele cinci drumuri nationale din Buzau, in timp ce DN 10 Buzau - Brasov ramane deschis, dar au interdictie de tonaj masinile mai grele de 7, 5 tone.

De asemenea, sunt inchise trei drumuri judetene, in timp ce alte 18 sunt blocate de nameti, iar alte cinci sosele comunale sunt impracticabile.

Un tren de persoane este blocat la Buzau, fiind afectate 130 de persoane, intrucat este blocata calea ferata pe relatia Buzau - Faurei. Persoanelor respective li s-au oferit sandvisuri si ceai.

De asemenea, autoritatile buzoiene au trimis alimente si ceai cald tuturor persoanelor care asteapta in Gara Buzau, fiind afectate de intarzierile care se inregistreaza pe calea ferata.

Prefect Braila: 11 localitati izolate, dar nu avem cazuri medicale urgente. Am cerut sprijinul Armatei

Prefectul de Braila, Gheorghi Obreja, a declarat pentru Mediafax ca la ora actuala sunt izolate 11 sate, fiind vorba despre cateva mii de oameni, insa nu exista situatii medicale urgente care sa necesite transportul la spitale din judet.

Obreja a adaugat ca interventiile de deszapeziree a drumurilor se desfasoara extrem de anevoios din cauza ninsorii puternice si a viscolului, care face zadarnica munca drumarilor.

Prefectul de Braila a adaugat ca situatia este dificila si ca se va cere sprijinul suplimentar al Armatei, o suta de jandarmi din Bacau fiind asteptati deja in zona.

"Nu avem nicio persoana izolata, am luat masuri de suplimentare a efectivelor atat in utilaje, cat si forte umane, am luat legatura si cu CNADNR care sa ne sprjine cu utilaje. Am vorbit cu directorul general, astept sa ma sune sa vad ce utilaje imi dau, ca am nevoie de suplimentari. Vom primi o suta de jandarmi de la Bacau pe care ii vom caza in Braila. Ei vor interveni maine daca se va putea sa se intervina uman, ca daca va fi ca acum ar insemna sa ne batem joc de oameni. Ne este foarte greu", a declarat Gheorghi Obreja.

Sursa citata a adaugat ca in acest moment in judetul Braila viscoleste atat de tare incit orice intrerventie a drumarilor este zadarnica, zapada asternandu se la loc in strat foarte gros.

"Viscolul nu permite interventia decat a utilajelor, dar si ele sunt inutile pentru ca in urma se face la loc. Blocam toate intrarile si iesirile din Braila. Viscolul ne creeaza probleme, ne este foarte greu. Avem localitati izolate, dar nu avem persoane cu probleme medicale. Dializatii au fost adusi de vineri la Braila si cazati. Avem peste 70 de utilaje, cu camioane ale Armatei, cu freze, cu vole. Armata actioneaza si daca va fi nevoie vom cere suplimentarea. Maine sper sa putem interveni cu forte umane", a mai spus prefectul de Braila, Gheorghi Obreja.

Sursa citata a adaugat ca vor fi blocate inclusiv trecerile cu bacul la Braila.

"Toate drumurile nationale de pe teritoriul judetului Braila sunt inchise incepand cu ora 15.00, ca masura preventiva. Au fost suspendate trecerile cu BAC-urilor spre judetul Tulcea si spre Insula Mare a Brailei. Acestea vor efectua treceri doar pentru urgente medicale. Luni, vor fi suspendate cursurile pentru toate institutiile de invatamant din judet, iar marti, nu vor desfasura cursuri institutiile de invatamant din mediul rural si orasele Ianca, Faurei si Insuratei", a mai spus Obreja.

Prefectul de Vrancea: Noua localitati izolate, oamenii au provizii de alimente si apa

Prefectul de Vrancea, Catalin Popescu, a declarat pentru Mediafax ca la ora actuala sunt noua localitati izolate, toate din sudul judetului, care se afla sub avertizare de cod rosu, si anume Vulturu, Maicanesti, Balesti, Sihlea, Tataranu, Ciorasti, Nanesti, Vanatori si Gologanu.

Sursa citata a dat asigurari ca oamenii din aceste localitati izolate au provizii de alimente si apa.

"Am dispus ca in toate localitatile care sunt sub codul rosu sa se convoace comitete pentru situatii de urgenta, sa asigure permanenta, primarii, secretarii, viceprimarii, toti care sunt in comitet sa fie prezenti. La nivel local, toate utilajele care sunt sub contract sa fie pregatite sa intervina. Am mai transmis ca in doua zone din sud sa transmitem o masina 6 x 6, un utilaj de deszapezire si o autosanitara ca sa fie pregatite sa intervina. Avem si 11 utilaje de la Armata pentru interventie", a declarat prefectul de Vrancea, Catalin Popescu.

El a mai spus ca a luat deja legatura cu Armata si Jandarmeria pentru ca acestia sa fie pregatiti sa intervina in caz de nevoie.

"Acum ne preocupa sa ducem in spitale bolnavii care luni trebuie sa ajunga la dializa. Sa-i aducem cat mai aproape de spitale", a mai spus prefectul de Vrancea.

Acesta a explicat ca a dispus ca in sudul judetului sa fie retrase din teren toate utilajele de deszapezire pe durata codului rosu.

"Nu sunt inchise toate drumurile. Drumurile Nationale si-au retras utilajele din sudul judetului, dar in nordul judetului lucreaza. Acelasi lucru este valabil si pentru firma care este in contract cu Consiliul Judetean. Nivelul de precipitatii este foarte mare, e vant si vizibilitatea extrem de redusa, am dispus sa se retraga la baza toate utilajele din sud, sa nu faca accidente, sa le pregateasca pentru ce va urma, oamenii sa se odihneasca pentru a actiona cand viscolul se va domoli. Am solicitat ca in toate localitatile spatiile de cazare sa poata fi folosite, sa fie deschise si incalzite in cazul in care vor trebui sa fie cazati oameni", a conchis prefectul de Vrancea, Catalin Popescu.