Presedintele Traian Basescu a aratat duminica, inaintea inceperii vizitelor de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene, ca mesajul Romaniei cu privire la conflictul conflictul palestiniano-israelian "va fi legat de faptul ca oricand este mai bun un compromis de la abordarile traditionale ale celor doua parti care au facut ineficiente negocierile de pace de pana acum decat sa nu ai siguranta si pace pentru propriii tai cetateni". Seful statului a precizat ca Romania sustine fara rezerve initiativa de pace a secretarului de stat american John Kerry, in conditiile in care "avand in vedere ponderea lumii arabe, trebuie data o atentie deosebita securitatii Israelului".

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

In ceea ce priveste obiectivele vizitei in Israel, acestea privesc cooperarea stiintifica - transferul de tehnologie israeliana in domeniul medical si invitarea specialistilor israelieni sa participe in proiectul laserului de la Magurele-, dar si cooperarea economica. Potrivit presedintelui, se doreste extinderea cooperarii romano-israeliene in domeniul agriculturii si a industriei alimentare cu invitarea investitorilor israeliani sa isi mareasca participarea in economia romanesca in domeniul industriei alimentare.

Iata cele mai importante declaratii facute de seful statului duminica, din salonul oficial al Aeroportului International "Henri Coanda":

  • Obiectivele vizitei in Israel sunt legate in primul rand de colaborarea bilaterala. Avem o colaborare consistenta atat din punct de vedere comercial dar si din cel al operatiunilor comunne, fie ca vorbim de cooperare economica, in domeniul mlitar sau stiintifica.
  • Unul din obiectivele legate de cooperarea stintifica e cu privire la transferul de tehnologie israeliana in domeniul medical si invitarea specialistilor israelieni sa participe in proiectul laserului de la Magurele.
  • Dorim extinderea cooperarii romano-israeliene in domeniul agriculturii si a industriei alimentare cu invitarea investitorilor israeliani sa isi mareasca participarea in economia romanesca in domeniul industriei alimentare.
  • Un interes aparte il constituie cooperarea in domeniul antiterorism, motiv si pentru care si o delegatie a SRI se va afla in delegatia mea, cooperarea in ce priveste neproliferarea armelor nucleare si cooperarea in domeniul criminalitatii transfrontaliere. Nu in ultimul rand, cooperarea institutiilor romanesti in combaterea traficului de persoane si de droguri, sunt alte obiective ale discutiilor.
  • Un capitol aparte e rezervat initiativei de pace a secretarului de stat John Kerry.
  • Va asigur ca Romania sustine fara rezerve initiativa de pace a secretarului de stat Kerry, implicarea SUA ca mediator intre Israel - Palestina si ajungerea la o solutie care sa satisfaca vechea noastra abordare in ceea ce priveste conflictul palestiniano-israelian, doua state in pace si securitate.
  • Avand in vedere ponderea lumii arabe, trebuie data o atentie deosebita securitatii Israelului.
  • In ceea ce priveste discutiile cu presedintele (palestinian - n.red.) Mahmoud Abbas, vom continua consolidarea asistentei pe care Romania o ofera autoritatilor palestiniene atat in pregatirea diplomatilor, in politica externa, in pregatirea specialistilor - Romania ofera anual 30 de burse, incepand cu 2014 pentru tineri palestinieni care sa se pregateasca in universitatile romanesti - si continuarea asistentei pentru constructia institutionala, dar si asistenta umanitara pe care Romania o asigura.
  • In 2012-2013 asistenta a fost in valoare de 400.000 euro.
  • Pentru 2014 avem prevazuta o asistenta de 100.000 de dolari pentru autoritatea palestiniana.
  • Cu presedintele Abbas voi discuta si problema umanitara a celor 600 de mii de palestinieni aflati pe teritoriul Siriei. Romania a particpat la asistenta umanitara pentru cetatenii sirieni, fie aflati in Siria fie refugiati din Siria.
  • Atat in Israel cat si la Ramallah voi avea discutii cu demnitarii din ambele capitale cu privire la situatia din regiune, unde constatam instablitatea din Egipt, situatia de razboi civil din Siria, situatia instabila din Irak si situatia din Liban.
  • Practic, pe acest fond de instablitate din jurul Israelului si a Teritoriilor Palestiniene, este clar ca initiativa de pace a secretarulu de stat Kerry este o oportunitate in ceea ce priveste asigurarea pacii in regiune, o oprtunitatea care, in opinia noastra, nu trebuie ratata.
  • Romania este una din tarile care au sustinut consecvent necesitatea ajungerii la un acord israeliano-palestinian in conditiile in care stim foarte bine cele 5 chei ale acestei solutii israeliano-palestiniene, stim si inflexibilitatea partilor pe anumite probleme, avem si puncte de vedere asupra concesiilor care trebuie facute.
  • Mesajul nostru principal din acest punct de vedere va fi legat de faptul ca oricand este mai bun un compromis de la abordarile traditionale ale celor doua parti care au facut ineficiente negocierile de pace de pana acum decat sa nu ai siguranta si pace pentru propriii tai cetateni.
  • Cu ocazia conferintelor de presa din timpul deplasarii si la intoarcere voi da mult mai multe amanunte in urma discutiile.
  • (tusind - n.red.) Sunt putin racit.
  • Va multumesc mult. Va doresc o sedere placuta in tara luni si marti cat lipsesc.
  • despre Bute: Cand castiga il sunau toti. A stat 12 reprize in picioare, a fost in regula, cred ca nu l-a mai sunat nimeni. Am tinut sa il sun pentru ca il sunam si cand castiga.

Presedintele Traian Basescu efectueaza de duminica pana marti in vizite de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene. In cadrul vizitei in Israel, seful statului va fi primit de presedintele Shimon Peres, si va avea intalniri cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu si cu presedintele Knessetului Yuli Edelstein.

Marti, Traian Basescu se va intalni cu presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas. Citeste programul integral al vizitelor de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene