Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca Romania "nu poate ramane impasibila" daca vor exista provocari din Transnistria si zona gagauza iar Bucurestiul va face o oferta "politica" Republicii Moldova daca nu se reuseste "asigurarea securitatii si suveranitatii" acestei tari.

"Nu pot sa nu fiu sincer cu dumneavoastra, Romania nu va putea ramane impasibila politic, repet politic, daca din Transnistria sau din zona gagauza vor porni provocari care sa aduca Republica Moldova in riscul de a-si intrerupe drumul catre UE si vom face o oferta politica Republicii Moldova daca nu se reuseste asigurarea securitatii si suveranitatii acestei tari, care este o tara europeana, e parte a Europei si nu a Uniunii Euro-asiatice", a declarat seful statului, in cadrul discursului sustinut la intalnirea anuala cu ambasadorii acreditati la Bucuresti.

Seful statului nu a oferit detalii suplimentare despre ce ar putea contine aceasta "oferta politica".

Traian Basescu a pledat din nou despre necesitatea finalizarii semnarii acordului de asociere a Republicii Moldova cu UE inainte de finalizarea mandatului actualei Comisii Europene, astfel incat procesul de ratificare sa inceapa inaintea alegerilor din tara vecina, desi a recunoscut ca acest lucru este dificil.

Acest lucru este necesar, a argumentat Basescu, pentru a evita "rasturnari de situatie nedorite", similare celor din Armenia si Ucraina.

Pe de alta parte, seful statului a subliniat ca "prea putini" au curajul de a recunoaste "ineficienta formatului 5+2 in problema transnistreana si de incurajarile primite de gagauzi pentru a se autonomiza fata de Chisinau".