Victoria Nuland a declarat sambata, dupa o intalnire cu ministrul Afacerilor Externe, ca SUA au "un interes profund" pentru indepedenta justitiei, dezvoltarea statului de drept si pentru transparenta in Romania si a spus ca a discutat aceste teme cu ministrul Titus Corlatean. Asistenta secretarului american de Stat pe afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, aflata intr-o vizita de doua zile la Bucuresti, a avut o intrevedere cu ministrul Afacerilor Externe Titus Corlatean la sediul ministerului.

Victoria Nuland si Titus CorlateanFoto: MAE

Victoria Nuland s-a intalnit vineri seara cu presedintele Traian Basescu la Cotroceni, in timp ce premierul Victor Ponta ar fi plecat din tara, dupa cum a spus acesta pentru HotNews.ro, fara insa ca nimeni sa stie agenda sa.

Principalele declaratii:

Titus Corlatean:

  • Ii urez bun venit doamnei subsecretar de stat Victoria Nuland la Bucuresti, e o vizita pe care o apreciem la cel mai inalt nivel, pentru ca este un semn de interes din partea celui mai important si strategic aliat al Romaniei, SUA. A fost bineinteles o oportunitate importanta de a discuta in primul rand de substanta parteneriatul nostru strategic. Este un parteneriat solid, este fundatia identitatii nostre europene si eru-atlantice. Apreciez foarte mult calitatea si substanta acestor discutii
  • Bineinteles, am abordat subiecte importante in cadrul parteneriatului strategic, am discutat despre cooperarea bilaterala, incluzand aici interesul pentru o prezenta economica puternica a SUA in Romania
  • Am discutat despre cooperarea in cadrul NATO, despre agenda viitoare, a urmatorului summit, din luna septembrie a acestui an, care va avea loc in Marea Britanie
  • Am discutat despre interesele comune si puternice si despre importanta relatie transatlantice, despre cooperarea in legatura cu Afganistan, suntem nerabdatori sa vedem ce se va intampla dupa incheierea misiunii ISAF si sa vorbim despre contributia Romaniei la acest proces.
    Bineinteles am discutat despre un proiect important, nu doar din punct de vedere al relatiei bilaterale, vorbim despre scutul de aparare antiracheta, care este in desfasurare. Acesta este esential despre securitatea Aliantei in Europa
  • Am discutat si despre alte subiecte - despre interesele comune in ceea ce priveste Balcanii, despre largirea UE
  • Un alt subiect important a fost legat de pozitiile comune pe care le impartasim privind respectarea si sustinerea legitimitatii si suveranitatii acelor parteneri care sunt dedicati pentru a accelera acordurile de asociere, libera miscare miscare in cadrul UE, iar aici avem pozitii comune despre cazuri individuale. Avem pozitii comune fata de Republica Moldova, in privinta sustinerii obiectivelor si aspiratiilor sale europene
  • In cele din urma, pentru ca vorbim despre acest robust parteneriat strategic, trebuie sa discutam direct, chiar daca anumite pot parea sensibile, manifestam interes pentru intarirea statului de drept in Romania. Este in primul rand interesul nostru, al guvernului Romaniei
  • Apreciez inca o data ca subsecretarul de stat a alocat timp pentru discutarea acestor subiecte la Bucuresti. Am fost incantat de prezenta acestui reprezentant de rang inalt al SUA

Victoria Nuland:

  • Sunt foarte incantata sa ma aflu din nou Romania dupa un numar de ani. E ziua domnului ministru de Externe, va multumesc ca ati alocat timp in aceasta zi speciala pentru dvs pentru a discuta despre importanta acestui parteneriat solid dintre tarile noastre
  • Domnul Corlatean mi-a usurat sarcina, sunt de acord cu ceea ce a spus dumnealui despre consultarile lungi pe care le-am purtat astazi
  • Transmit felicitari din partea presedintelui Obama, a secretarului de stat John Kerry si a poporului american pentru implinirea a zece ani de cind Romania a intrat in NATO, pentru a celebra tot ceea ce am facut impreuna pana in acest moment din punct de vedere strategic, pentru comunitatea transatlantica, dar in acelasi timp la nivel global in acesti 10 ani. Multumesc Romaniei pentru tot ceea ce a facut alaturi de noi in Afganistan, in Irak, in Balcani, in legatura cu apararea antiracheta. Avem o alianta strategica foarte importanta in legatura cu toate aceste subiecte.
  • Asa cum a subliniat si dl ministru de Externe, este un an foarte important 2014, atat din punct de vedere al relatiilor economice bilaterale cat si din punctul de vedere al relatiilor economice a SUA cu comunitatea europeana. Stiti ca am lansat negocierile pentru acordul de liber schimb intre SUA si UE, din Los Angeles pana in Lituania cum imi place sa spun. Aceste acord (TTIP - n.red) va aduce locuri de munca si crestere economica pentru popoarele noastre. Romania creste din nou, Europa creste. Nu este suficient pentru noi doar sa ne revenim de pe urma crizei, ci trebuie sa si demonstram popoarelor noastre ca atunci cand lucram impreuna suntem cu totii mai prosperi, iar lumea este mai libera si mai deschisa si ofera mult mai multe oportunitati. Acest acord transatlantic de liber schimb intre UE si SUA este un factor cheie atat pentru parteneriatele economice intre SUA si Romania.
  • Statele Unite manifesta un interes profund in dezvoltarea continua a statului de drept, Justitiei, deschiderii economice, transparentei in Romania. Am discutat aceste aspecte astazi. Intotdeauna vom fi deschisi cu privire la interesul profund al SUA in legatura cu reforma continua si traiectoria democratica a Romaniei si in interesele pe care le avem in a vedea statul de drept intarit, pentru ca o Romanie puternica, democratica si prospera este cel mai bun partener pentru SUA, cel mai bun aliat NATO si cel mai bun membru UE, in slujba responsabilitatii globale pe care o impartasim si a parteneriatului nostru strategic.
  • A fost o discutie foarte interesanta, ultimele 24 de ore au fost foarte interesante si foarte bune aici in Bucuresti, sunt foarte recunoscatoare Guvernului si Presedintelui pentru oportunitatea de a ma afla aici si abia astept sa ma intorc.

-------------------------------

Vezi declaratiile VIDEO integrale (de la minutul 50):

Victoria Nuland se va intalni sambata dimineata, de la ora 11.00, cu "un grup restrans de comentatori", anunta Ambasada SUA. Discursul sau va fi transmis LIVE pe privesc.eu si va putea fi urmarit pe HotNews.ro

Victoria Nuland a avut o intalnire vineri seara cu presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni. Intalnirea, care a inceput la ora 20.15 si s-a desfasurat fara accesul presei, a durat peste o ora, incheindu-se in jurul orei 21.30, cand oficialul american a parasit sediul Administratiei Prezidentiale.

In imaginile video furnizate de Administratia Prezidentiala, seful statului a salutat venirea la Bucuresti a inaltului oficial american, punctand ca este o ocazie de a "discuta problemele pe care le avem".

"Dar si importanta aliantei noastre. E o relatie strategica foarte importanta intre SUA si Romania", a replicat subsecretarul de stat american.

"Sper ca micile neintelegeri sa nu afecteze esenta relatiilor noastre", i-a transmis Traian Basescu, iar Victoria Nuland a raspuns ca se afla in Romania "pentru a celebra 10 ani de apartenenta la NATO, pentru a vorbi despre tot ceea ce am facut impreuna si despre cum mergem mai departe".

In cadrul discutiilor, presedintele Traian Basescu a reamintit de summitul NATO organizat in 2008 la Bucuresti. "A fost un moment istoric pentru tara dvs si pentru noi toti", a apreciat Nuland.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat miercuri seara ca vizita delegatiei SUA la Bucuresti, condusa de subsecretarul de stat Victoria Nuland, este una binevenita si va constitui o ocazie de a se discuta "eventuale chestiuni care trebuie clarificate".

Referitor la programul vizitei, Corlatean a spus ca agenda o face partea americana si a precizat ca are mandat din partea premierului Victor Ponta pentru a putea discuta orice fel de aspect considerat necesar de ambele parti.

Potrivit ministrului de Externe, Victor Ponta nu se va intalni cu oficialul american, intrucat "programul premierului era facut de multa vreme, asa incat, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat".

Reamintim ca Victor Ponta a confirmat, vineri, pentru HotNews.ro, ca nu este in tara, fara a preciza insa locul in care se afla.