O propunere legislativa care prevede ca imnul national sa fie intonat zilnic in scoli, ca drapelul Romaniei sa fie arborat "in mod permanent si obligatoriu" pe sediile institutiilor, precum si sanctiuni pentru nerespectarea regimului de arborare a acestuia a fost depusa de mai multi senatori PSD, potrivit Mediafax.

Imnul si drapelul in scoliFoto: Agerpres

Senatorul PSD de Mures Alexandru Petru Fratean a anuntat, intr-un comunicat de presa transmis vineri, ca a elaborat, impreuna cu senatorii PSD Gabriela Firea si Serban Nicolae si lectorul universitar doctor Olimpiu Sabau Pop (consilier local PSD in Targu Mures), o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice.

Propunerea legislativa prevede sanctiuni pentru nerespectarea regimului de arborare a drapelului national, dar si intonarea imnului in scoli, in conditiile in care, potrivit lui Fratean, in judetul Mures au fost semnalate, de-a lungul timpului, situatii repetate de nerespectare a simbolurilor nationale, "cum ar fi folosirea altor insemne decat cele stabilite prin Constitutia Romaniei, situatii care genereaza tensiuni in cadrul comunitatilor".

Fratean a mentionat ca in perioada in care a fost prefect a sesizat aceste situatii Guvernului, inaintand MAI, in septembrie 2012, "o prima propunere de remediere a lacunelor legislative", iar in prezent, ca senator, poate actiona direct.

"Concret, propunerea legislativa vizeaza modificarea si completarea prevederilor legale referitoare la arborarea permanenta a drapelului Romaniei, care sunt intarite prin stabilirea obligativitatii acestei masuri: 'Drapelul Romaniei se arboreaza in mod permanent si obligatoriu'. De asemenea, se stabilesc sanctiuni pentru nerespectarea regimului de arborare a drapelului national, precum si pentru arborarea insemnelor altor state. Propunerea legislativa introduce prevederi clare si explicite referitoare la intonarea imnului national la nivelul claselor primare si gimnaziale", se mentioneaza in documentul citat.

Senatorul PSD Alexandru Fratean a precizat pentru Mediafax ca prin "arborarea insemnelor altor state" se face referire la drapele ale unor state sau entitati nerecunoscute de Romania.

"Sunt mai multe aspecte. O categorie o reprezinta statele nerecunoscute de Romania, state care nu mai exista sau entitati ce se pretind a fi state - drapelele lor nu se pot arbora. Trebuie facuta o distinctie intre drapel si steag. Drapelul e insemn oficial, steagul intra pe Legea publicitatii, 185/2013. Sanctiunile prevazute sunt reprezentate de amenzi destul de mari, ca in Legea 185/2013", a spus Fratean, intrebat daca este vizata si arborarea steagului Tinutului Secuiesc.

El a sustinut ca nu se poate lasa loc de interpretari cand este vorba despre simbolurile Romaniei si ca, potrivit propunerii legislative, intonarea imnului in scoli ar urma sa se faca zilnic, dar "e posibil sa mai apara amendamente".

Potrivit lui Fratean, pentru fiecare caz sunt stabilite institutiile responsabile pentru verificarea respectarii prevederilor legale si aplicarea sanctiunilor.

"Directorul scolii ar urma sa raspunda de intonarea imnului zilnic. Sanctiuni prevazute expres nu sunt, insa ar intra pe regula de functionare a scolii, cu puncte de penalizare si avertismente", a explicat Fratean.

El a aratat ca a depus propunerea legislativa la Senat, joi, pentru a fi semnata si de alti colegi, in preajma Zilei Nationale a Romaniei.

Amintim ca o initiativa similara a fost depusa la Parlament de PDL in 2011. Acel proiect de lege prevedea ca drapelul Romaniei trebuie sa fie arborat in mod permanent in fiecare sala de clasa din invatamantul primar si gimnazial, deasupra tablei de scris, si ca imnul national al Romaniei trebuie sa fie intonat obligatoriu, in fiecare zi de luni, in toate salile de clasa din invatamantul primar si gimnazial.

In cadrul unei dezbateri HotNews.ro, psihologul si fost ministru al Educatiei Mircea Miclea a declarat ca aceasta initiativa "nu cred ca face mult bine, dar nu cred ca face rau". "Sunt beneficii legate de faptul ca se cultiva prin acest comportament o valoare care eu consider ca este in continuare o valoare, si anume patriotismul. Cred ca este o valoare care merita cultivata. Daca ea nu este contaminata de retorica nationalista, cred ca patriotismul este un lucru foarte bun care merita cultivat", a sustinut Miclea.

Potrivit acestuia, riscul ar fi ca imnul "sa fie o obligatie formala si atunci sa fie tratat cu indiferenta sau sa fie tratat ca o alta obligatie".

Pe de alta parte, Fekecs Karoly, director de scoala in Sfantu Gheorghe, jud. Covasna, declara la acea vreme pentru HotNews.ro ca nu asa se insufla sentimentul de patriotism, cu forta.

Si Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti, a afirmat atunci pentru HotNews.ro ca "daca va fi pur si simplu un ordin: trebuie sa cantati imnul, va garantez ca respingerea de catre adolescenti va fi foarte mare".

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei, declara la acea vreme: "ma declar adeptul unei astfel de initiative, dar trebuie sa fim vigilenti sa nu demonetizam aceste lucruri - asa cum a fost cazul in trecut".

Citeste si: