Managerul Spitalului Judetean Ploiesti, Adrian Strambeanu, face apel catre pacienti sa semnaleze sefilor de sectii orice problema din spital, dupa ce vineri rudele unei paciente au transmis unui post de televiziune imagini filmate in spital in care apare o batrana legata cu carpe de un pat.

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) din Ploiesti a declarat, vineri, corespondentului Mediafax ca va fi facuta o ancheta interna dupa ce un post de televiziune a difuzat imagini cu o batrana legata de pat, imagini care ar fi fost filmate joi in unitatea medicala.

Adrian Strambeanu a spus ca face un apel public catre toti pacientii internati in spital si catre rudele acestora sa anunte orice neregula sefilor de sectii si directorului medical.

"In acest moment sunt in spital aproximativ 1.100 de pacienti internati. Nu am cunostinta de starea fiecaruia. Dintotdeauna si din principiu sunt impotriva unor practici inumane la adresa bolnavilor. Ii rog pe pacienti si pe apartinatorii acestora sa anunte sefilor de sectii si directorului medical orice neregula. Cei care au luat decizia de a lega un bolnav de pat trebuie sa justifice aceasta decizie si sa raspunda pentru ea. Fiecare trebuie sa-si asume raspunderea pentru ceea ce face", a afirmat Adrian Strambeanu.

Intre timp, la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti continua ancheta inceputa miercuri de catre echipa formata din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Directiei de Sanatate Publica Prahova si ai Consiliului Judetean, vineri fiind ultima zi a acestui control.

  • Ancheta a fost declansata dupa ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autoritatilor, lipsa dotarilor si mai ales a medicamentelor, spunand ca Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti este "umilit, abandonat de toti" si ca, desi in spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unitatii sanitare nu se aloca fonduri, bisturiele electrice de unica folosinta sunt folosite "de zeci de ori", iar alte dotari sunt "de pe vremea lui Pazvante".

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti a afirmat ca niciodata nu a pretins ca serviciile oferite de spitalul pe care il conduce sunt "perfecte" si a cerut public scuze pacientilor pentru "lipsa de umanitate cu care sunt tratati", insa spune ca "imaginea de lumea a treia creata spitalului este falsa", informeaza Mediafax.

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi dupa-amiaza, in a doua zi de ancheta a comisiei trimise de Ministerul Sanatatii la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, managerul acestei unitati sanitare isi cere public scuze pentru carentele comportamentale ale subalternilor sai, care au fost semnalate in presa in ultima perioada si spune ca niciodata nu a pretins ca serviciile oferite de spitalul pe care il conduce sunt "perfecte la toate capitolele".

"Niciodata, in intreaga mea cariera, nu am afirmat ca serviciile oferite de unitatea noastra medicala sunt perfecte la toate capitolele. Nu mi-as permite sa afirm asa ceva pentru ca si noi, cadrele medicale din Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, traim si intelegem neajunsurile, durerea, suferinta si dramele prin care trec unii dintre pacientii si apartinatorii care intra in unitatea noastra medicala. Suntem oameni in primul rand, indiferent ca ne numim chirurgi, sefi de sectie, manageri de spital, asistenti, infirmieri sau personal TESA. S-a scris mult in ultima perioada, dar nu numai acum, despre lipsa de umanitate cu care sunt tratati unii pacienti. S-a scris foarte mult despre lipsa de politete cu care sunt tratati apartinatorii pacientilor. Pentru aceste lucruri tin sa imi exprim, in aceste putine randuri, compasiunea si scuzele mele tuturor celor care au pasit in spitalul nostru si au avut parte de un asemenea tratament din partea unora dintre colegii nostri. Poate ca scuzele ar fi trebuit sa vi le adreseze chiar ei. Pentru eventualele carente comportamentale, imi cer scuze eu, managerul spitalului, in numele acelor colegi", transmite managerul Adrian Strambeanu in comunicatul dat publicitatii joi.

Acesta spune ca salariile mici sau problemele personale nu trebuie sa aiba repercusiuni asupra actului medical, intrucat "pacientul nu are nici cea mai mica vina pentru aceasta realitate cunoscuta de toata lumea".

"Nimeni nu ar trebui sa se joace cu viata nimanui, iar eu sunt convins ca toti colegii nostri sunt perfect constienti de acest lucru si fac tot ce este omeneste posibil in orice interventie chirurgicala sau nechirurgicala in care se implica", mai spune Adrian Strambeanu.

In ceea ce priveste scandalul public generat de afirmatiile chirurgului Dan Oprea, managerul spitalului spune ca dezbaterea publica nu ii va schimba opinia despre medicul Dan Oprea, pe care il caracterizeaza drept ￯unul dintre profesionistii apreciati in chirurgie pe care ii are judetul (Prahova - n.r.) in acest moment".

Adrian Strambeanu face publica adresa trimisa de chirurgul Dan Oprea prin care acesta solicita retragerea temporara din serviciul de garda de la spital, invocand "probleme de sanatate aparute pe fondul scandalurilor mediatice repetate, lipsa de comunicare si epuizarea fizica si psihica".

"Starea de oboseala la care face referire colegul meu este un fapt real si cat se poate de firesc, medicii din Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti lucrand ore suplimentare, intr-un flux continuu, in care oboseala si stresul diferitelor situatii intalnite zilnic isi pune amprenta pe orice persoana, indiferent ca se numeste chirurg sau simplu angajat", sustine Adrian Strambeanu.

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti face precizari referitoare la unele afirmatii ale chirurgului Dan Oprea, Strambeanu admitand ca spitalul are aparatura invechita si ca unitatea ar putea arata "mai bine, in general".

"Legat de materialele sanitare la care face referire domnul chirurg, fac mentiunea ca achizitionarea materialelor sanitare se face in urma solicitarilor sefilor de sectie si in limita finantarii pe care spitalul o are prin contract cu CAS Prahova. Acelasi lucru se intampla si cu achizitionarea medicamentelor care se realizeaza in baza unor referate de necesitati stabilite de sefii de sectie. Este mai mult decat evident ca nu se poate efectua un act medical fara cele necesare, este adevarat ca exista si aparatura invechita, este adevarat ca avem medici care fac eforturi uneori eroice, si aici nu sunt cuvinte mari deloc, credeti-ma, pentru a rezolva diferitele situatii de urgenta medicale intalnite. Totodata, este adevarat ca sunt multe nevoi si ca spitalul ar putea sa arate mai bine, in general", precizeaza comunicatul dat publicitatii de managerul SJU Ploiesti.

In finalul comunicatului, managerul unitatii medicale afirma ca "oricate se vor spune, imaginea Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti ca fiind un spital de lumea a treia este una falsa, o imagine care loveste in oamenii de buna-credinta care isi fac meseria aici".

  • Chirurgul Dan Oprea a povestit joi despre lipsurile mari din spital, cum s-au inaugurat aparate de aer conditionat care nu aveau prize si cum instalatia de climatizare din salile de operatii nu mai functioneaza fiindca nu mai sunt bani de filtre, dar si ce pacienti celebri a avut.

"Lucrez in spitalul acesta de peste 20 de ani si apelativele de genul ￯spitalul mortii￯, ￯spitalul groazei￯, ma deranjeaza. Rata de mortalitate in Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti este similara cu cea din alte spitale judetene din tara, doar ca aici scandalurile au fost putin mai vocale si din cauza asta s-au intamplat aceste lucruri. Probabil si pe fondul lipsurilor si al neajunsurilor, pacientii nu sunt multumiti de ceea ce gasesc in acest spital si trebuie sa-si cumpere materiale, trebuie sa-si cumpere pansamente, seringi, branule, de multe ori si medicamente si asa mai departe si nemultumirile astea se materializeaza prin diverse conflicte, dintre care unele ajung in situatia de dosare penale si cazuri de malpraxis. Pe mine ma deranjeaza lucrul acesta, pentru ca eu iubesc spitalul in care lucrez", spune medicul Dan Oprea.

El a precizat ca faptul ca in salile de operatii se lucreaza cu instrumentar vechi, nu inseamna ca instrumentele chirurgicale nu sunt sterile.

"Fiecare din aceste lipsuri are efecte, in sensul ca munca noastra e mai dificila, efortul nostru e mai mare, emotiile sunt mai mari. Acum, sa nu va ganditi ca se lucreaza cu instrumentar nesteril, Doamne fereste. Aceste instrumente se sterilizeaza dupa standardele existente, sa nu va inchipuiti ca se duce cineva sa fiarba un bisturiu si sa-l aduca in buzunar sa opereze a doua zi. Nu. Ele se sterilizeaza dupa standardele existente, doar ca aceste instrumente sunt de unica folosinta".

Intrebat care este, in opinia sa, cea mai mare problema cu care se confrunta spitalul in care lucreaza, chirurgul Dan Oprea spune ca aceasta tine de aparatura medicala.

"Problema cea mai mare, dupa parerea mea, este ca aparatura de inalta performanta, echipamentele care sunt, nu sunt service-ate corespunzator, pentru ca nu exista contracte de service pentru ingrijirea lor, pentru punerea lor in stare de functionare, pentru a avea usurinta in exploatarea lor in interventiile chirurgicale sau in interventiile mini-invazive. Noi incercam sa nu punem viata omului in pericol, dar patologia este vasta, afectiunile sunt de multe ori grave, de multe ori in spitalul acesta vin cazuri extrem de avansate de boala, iar eforturile noastre nu intotdeauna au un rezultat fericit pentru bolnavi", a spus Dan Oprea.

Medicul a precizat, referindu-se la aparatura existenta in spital, ca aceasta este fie depasita, fie defecta.

"Aparatura de radiologie e obosita, ecografele sunt obosite, echipamentele radiologice, vreo trei sunt nefunctionale, de exemplu noi putem sa facem un RX gastro-duodenal, deci un examen baritat cu substanta de contrast ca sa vedem contururile gastrice, care este absolut necesar, de exemplu, in interventiile in patologia jonctiunii esocardiale. Uneori poate chiar si o ericografie ar putea sa fie necesara atunci cand o colonoscopie nu se poate face. Investigatiile acestea nu se mai pot face. Avem probleme, de asemenea, in sala de operatii, in chirurgia biliara, care necesita mai multe instrumente si aparate care ne pot ajuta pe noi sa ducem la capat o interventie dintr-una, adica sa nu facem sapte interventii chirurgicale. Pentru ca nu se poate face o explorare radiologica a arborelui biliar, de multe ori pentru noi acesta este un handicap, pentru ca uneori necesita explorarea caii biliare si atunci trecem de la chirurgia laparoscopica, de exemplu, la chirurgia deschisa. Noi nu putem face colangiografia intraoperator pentru ca nu exista acest aparat. Exista un Roengen mobil care e in alt serviciu, trebuie sa-l cerem, cateodata il primim, de cele mai multe ori nu-l primim. Orele la care operam, se poate intampla ca personalul de la radiologie sa fie deja plecat acasa, si atunci n-avem cu cine sa facem. A fost un coledocoscop care s-a defectat, a fost de foarte multi ani achizitionat si s-a defectat si nu prea am apucat noi sa lucram cu el. De multe ori suntem nevoiti fie sa operam bolnavul deschis, fie s-a intamplat sa trimitem bolnavii in Bucuresti, lucru pe care noi nu ni-l dorim, noi dorim sa putem rezolva toata patologia din judetul Prahova la noi acasa", a adaugat medicul.

Dan Oprea a mai povestit ca au fost cazuri in care pacientii au ales sa mearga la Bucuresti pentru ca la Ploiesti nu au putut beneficia de interventii chirurgicale mini-invazive, tocmai din lipsa aparaturii specializate pentru asa ceva.

In ceea ce priveste materialele sanitare, medicul spune ca si aici sunt probleme, iar unele dintre aceste probleme sunt generate de faptul ca multi pacienti din ambulatoriu se panseaza post-operator pe sectiile de chirurgie, unde vin dupa medicul care i-a operat, iar din aceasta cauza se consuma materiale sanitare si pentru pacientii in ambulatoriu, nu doar pentru cei internati.

Intrebat care ar primul domeniu in care ar aloca bani daca ar avea putere de decizie, medicul spune ca nu si-ar dori sa aiba o asemenea pozitie si ca in primul rand ar face contacte de service pentru toate echipamentele, s-ar ocupa de partea hoteliera si ar face "o asanare, o reconditionare, varuit, curatenie".

"Omul cand vine sa vada o atmosfera curata, placuta si sa-i dea incredere. Daca-l pui intr-un pat care se face covata si-i pui o perna din aia numai cu galme, in doua zile pleaca si cu spondiloza acasa, nu numai cu bolile lui", spune chirurgul.

Referitor la aparatura medicala moderna, Dan Oprea precizeaza ca spitalul beneficiaza, intr-adevar, de un tomograf relativ nou, pus in functiune la inceputul anului, dar ca mai sunt multe lipsuri.

"Daca eu pun un bolnav sa cumpere steplere pentru anastomoze si sa dea zece, cinspe, douazeci de milioane, nu stiu ce pret au, ca noi le vedem mai mult in filme si au venit si ne-au prezentat o data si noua niste steplere din astea si ne-am uitat la ele, dar numai le-am vazut, le-am mirosit si au plecat. Vrem si noi sa fim in rand cu lumea", adauga medicul.

Dan Oprea atrage atentia asupra faptului ca nu este normal ca medicul sa fie raspunzator pentru eventuale incidente de care el nu este vinovat.

"Stiti cand a fost scandalul la maternitatea Giulesti? Aveam la lampa scialitica niste fire asa, legate cu scoci, care cateodata mai scoteau si scantei. Si am intrebat si eu pe cineva: dom'le, daca pica asta sau ia foc, cine raspunde? Si mi-a zis: dumneavoastra, domnule doctor. Dupa aceea mi-a adus si lampa si masa noua", a spus Oprea.

Medicul a povestit si despre cum se fac investitii care ulterior nu pot fi intretinute din punct de vedere financiar sau cum sunt inaugurate, in spital, aparate de aer conditionat fara priza.

"S-a facut instalatie de climatizare, dupa care nu au mai avut bani de filtre si au plantat niste aparate din astea de aer conditionat ca la cinematograf, de te ia si durerea de ceafa, ca te ia spondiloza cand stai acolo, ca sa nu mai zic ca bate in toate directiile. Aia numai pentru sala de operatie nu este. Dar astia-s banii, toata lumea-i fericita, avem climatizare. Eu stiu cand a pus climatizoarele la spital pe partea aia cu soare, nici n-aveau prize cand s-a facut inaugurarea. Erau aparatele de aer conditionat n-aveau prize, n-aveau telecomenzi. Acum au prize, dar nu mai au telecomenzi sau nu mai functioneaza. Is desene animate, ce sa va zic", afirma medicul.

Intrebat cum procedeaza cu acei pacienti luati in ambulante de pe strada, care nu au familii si carora nu le poate da lista cu materialele sanitare si medicamentele pe care trebuie sa le cumpere, Dan Oprea spune ca se descurca "romaneste".

"Mai avem cateodata in dulap cate o rezerva, mai ramane cate un flacon de colo, unul de colo, cateodata mai scoti un ban din buzunar, mai ne ducem cu cersitul la alte sectii, de colo, de colo ne carpim. Mai greu e dupa, ca foarte greu e sa rezolvi problema unui astfel de pacient", afirma medicul.

In legatura cu solicitarea pe care trimis-o conducerii spitalului in care cerea sa nu mai faca garzi pentru este "epuizat fizic si psihic", chirurgul Dan Oprea a declarat: "A fost o cerere neinspirat scrisa de mine. De fapt, ceream sa nu fac o garda. Seful de sectie, in marea lui dragoste, mi-a recomandat un examen psihiatric. Probabil ca a vrut sa ma secere putin. Ma intrebam daca este vreun avantaj pentru cineva dac eu n-as mai fi in sectia asta. Poate ca omul s-ar simti mai bine, poate chiar nu vrea sa ma vada".

Intrebat cati pacienti vede zilnic si cat a stat cel mai mult in sala de operatie, Dan Oprea spune ca un chirurg de la Spitalul Judetean de Urgente din Ploiesti vede, in medie, 20 - 30 de pacienti pe zi si ca au fost momente in care pierdut notiunea timpului in sala de operatii.

"La un moment dat si uiti si te trezesti ca e dimineata. Am operat si sapte si opt si noua ore. Acum operam mai putin, ca multi bolnavi pleaca, tocmai din cauza sintagmei asteia, ￯spitalul mortii"￯ spune Dan Oprea.

Intrebat daca dintotdeauna a fost in spitalul unde lucreaza situatia pe care o descrie acum, medicul spune ca lucrurile s-au inrautatit in ultimii patru ani.

"Cam de vreo patru ani lucrurile au inceput sa pice in ultimul hal. Pana acum patru ani, eram bine cotati si credeti-ma ca era patologie si erau operatii de care puteam sa fim mandri", afirma medicul.

Intrebat, de asemenea, daca crede ca aceasta situatie e cauzata de faptul ca in urma cu patru ani spitalul a trecut in administrarea autoritatilor locale, medicul Dan Oprea spune ca nu stie ce sa creada, dar a auzit ca Consiliul Judetean a achizitionat din fonduri proprii un tomograf la care ar fi trebuit sa contribuie financiar si Ministerul Sanatatii.

"Acum eu nu stiu ce fonduri exista la Consiliul Judetean, dar pot sa va spun ca noi nu vedem asa realizari, vedeti ca se anvelopeza spitalul, dar uitati-va cum e pe dinauntru. Ar fi extraordinar daca am avea si noi un linoleum frumos prin sectii, niste usi frumoase curate, niste perdelute la geamuri. Nu sa fie sic, dar sa fie simplu, frumos si curat. Ma gandesc ca daca ar veni un arhitect ar putea sa faca inca cel putin un grup sanitar pe fiecare serviciu daca ar gasi o modalitate tehnica, astfel ca bolnavii sa poata sa faca un dus, sa gaseasca o baie curata, sa aiba un televizor la doua saloane macar, un frigider￯Daca va duceti sa vedeti frigiderele astea ruginite si distruse, nu poti sa pui nimic acolo, e nenorocire", declara Oprea.

Intrebat daca, in cariera lui, a operat pacienti celebri, Dan Oprea a raspuns: "Pe Leonard Doroftei l-am avut de pacient. Am fost mandru nevoie mare. A fost emotionat, asa si nu-mi venea sa cred ca un om ca el, cu posibilitatile lui cred ca se putea duce la orice profesor, a venit si l-am operat laparoscopic. E bine mersi si chiar m-a sunat sa imi spuna ca ma sustine, ca este alaturi de mine si ca este dispus sa mearga cu mine oriunde. Tamara Costache, mi-am operat colegi, am operat din familie".

Chirurgul spune ca nu si-a dorit "sa sparga sistemul", dar ca s-ar bucura "ca toata lumea medicala din tara asta sa se ridice, sa se lupte pentru drepturile si pentru sistemul de sanatate".

"M-as bucura sa ne recastigam demnitatea profesionala. Multi pleaca nu neaparat pentru banii pe care ii castiga (...), oamenii doresc sa traiasca in demnitate. Vor sa nu fie scuipati, injurati, vor cand vin la servici sa fie linistiti, vor sa isi trateze bolnavii in liniste, bolnavii sa fie multumiti, vor sa traiasca decent", spune medicul.

Intrebat ce asteapta de la comisia de ancheta trimisa de Ministerul Sanatatii, chirurgul a raspuns: "Sper ca le-am dat dovezi suficiente ca lucrurile afirmate de mine nu sunt vorbe goale si le-am demonstrat cu foi de observatie, cu mostre de plase resterilizate, de bisturie resterilizate, unele si cu eticheta de o anumita chirurgie, deci se vedea clar ca nu sunt la prima mana. Sper sa descopere adevarul si sper ca macar pentru faptul ca a trebuit sa vina aici si au muncit astia zi si noapte ca sa ascunda niste lucruri si au spalat, si au sters, si au cumparat si nu mai gasesti acum o galeata veche nici sa dai cu tunul acum. Toate sunt noi si frumoase. Sa vedeti cum stau branulele si seringile. Numai cine nu vrea nu poate sa ia de acolo. Daca ar veni de vreo trei-patru ori pe an, macar de atata si tot ar merita", a incheiat chirurgul Dan Oprea.

La ora actuala, in spital este foarte curat si sunt multe dotari noi, luate de cand a fost anuntat controlul d ela Bucuresti.

Chirurgul Dan Oprea profeseaza in Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti de peste 20 de ani, medicul avand, in aceasta perioada, si peste o mie de pacienti operati pe an. El are o plangere pentru malpraxis, facuta anul trecut, dupa ce un pacient pe care l-a operat de apendicita a decedat din cauza meningitei. Dosarul este nefinalizat, iar medicul spune ca a facut tot ce a putut pentru acel pacient, dar ca acesta a decedat din cauza meningitei.

O comisie de control a Ministerului Sanatatii a ajuns, miercuri, la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Ploiesti, pentru a face verificari dupa ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autoritatilor, lipsa dotarilor si mai ales a medicamentelor.

Intr-un material publicat saptamana trecuta intr-un ziar local si prezentat drept "o scrisoare", chirurgul Dan Oprea spunea ca Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti este "umilit, abandonat de toti" si ca, desi in spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unitatii sanitare nu se aloca fonduri, bisturiele electrice de unica folosinta sunt folosite "de zeci de ori", si alte dotari sunt "de pe vremea lui Pazvante".

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Adrian Strambeanu, cataloga drept "izolate" afirmatiile chirurgului Dan Oprea.

Strambeanu mai spunea ca medicul Dan Oprea i-a trimis, recent, o adresa prin care solicita sa nu mai faca garzi ca urmare a epuizarii fizice si psihice si ca seful sectiei de Chirurgie i-a recomandat lui Oprea un control de medicina muncii si unul la un medic psihiatru.