Premierul Victor Ponta a dispus constituirea unei comisii interministeriale care sa negocieze cu Guvernul italian achizitionarea unei aeronave pentru demnitari, comisie care va fi condusa de seful Cancelariei sale si va fi formata si din reprezentanti ai ministerelor si serviciilor de informatii, transmite Mediafax.

Din comisie vor face parte reprezentanti ai ministerelor Finantelor, Apararii, Afacerilor Externe si Transporturilor, precum si din Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, regia Patrimoniului Protocolului de Stat si Autoritatea Aeronautica Civila Romana.

Comisia va trebui sa analizeze configuratia caracteristicilor tehnice ale aeronavelor cu configuratie VIP, destinate vanzarii, din flota aeriena a Guvernului italian, sa stabileasca o valoare estimata pentru fiecare aparat in raport cu valoarea de piata si gradul de uzura, precum si sa negocieze pretul de vanzare in vederea cumpararii.

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a primit in toamna acestui an, la rectificarea bugetara, o suma de 13,5 milioane lei (peste 3 milioane de euro) pentru preluarea in leasing, prin Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a unei aeronave destinate si utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale.

RA-APPS functioneaza in subordinea SGG.

La jumatatea lunii octombrie, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul cauta o solutie pentru incheierea unui acord cu Executivul italian pentru furnizarea unui avion destinat deplasarilor demnitarilor, dupa ce Cabinetul de la Roma a hotarat sa vanda o parte dintre cele sase aeronave pe care le are in dotare.

Anterior, Senatul adoptase ordonanta Guvernului prin care Ministerul Apararii Nationale era autorizat sa incheie, in anul 2013, un contract de leasing pentru achizitionarea unei aeronave destinate exclusiv zborurilor speciale, respectiv transportului demnitarilor.

Potrivit reglementarilor in vigoare, zborurile speciale sunt cele care se executa cu aeronave ce au la bord presedintele Romaniei, presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, ministri sau omologii straini ai acestora aflati in vizita in Romania.

In luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanta de urgenta achizitionarea unei aeronave pentru inalti demnitari, presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu (PNL), precizand, recent, pentru MEDIAFAX, ca suma totala necesara achizitionarii in leasing a aeronavei se ridica la 56 de milioane de euro.

La data adoptarii ordonantei, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul si-a propus sa achizitioneze o aeronava de 12 locuri pentru a fi folosita in deplasarile oficiale de catre presedintele Romaniei, prim-ministru, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si ministri.

Ponta preciza ca Romania este singura tara din UE care nu are aeronava oficiala, iar pentru astfel de zboruri este inchiriata o aeronava de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta sustine ca astfel costul deplasarilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din aceasta toamna, aeronava respectiva va intra in reparatii.