"Postarea unui mesaj pe pagina personala de Facebook a domnului consilier a Municipiului Alba, Rares Buglea, privind necesitatea sterilizarii femeilor rome care nu au conditii sociale pentru cresterea copilului constituie fapta de discriminare", a decis astazi, 23 octombrie, Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Colegiul l-a amendat pe Rares Buglea cu 8.000 lei.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis miercuri, 23 octombrie, in sedinta Colegiului director, ca "postarea unui mesaj pe pagina personala de Facebook a domnului consilier a Municipiului Alba, Rares Buglea, privind necesitatea sterilizarii femeilor rome care nu au conditii sociale pentru cresterea copilului constituie fapta de discriminare conform art. 2, alin. 1, art. 2, alin. 4, art. 15 din O.G. 137/2000 modificata si republicata, (vot in unanimitate a celor prezenti) si a aplicat amenda contraventionala in valoare de 8000 lei (7 voturi pentru - 1 impotriva)".

CNCD precizeaza ca aceasta cauza a fost solutionata "ca urmare a declinarii competentei organului de urmarire penala prin rezolutia din data de 14.10.2013 a Parchetului de pe langa Tribunaul Alba, prin care s-a dispus neinceperea urmarii penale impotriva reclamatului intrucat nu se intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni".

Rares Buglea: Sustin sterilizarea femeii rome

Rares Buglea, consilier local al Municipiului Alba si presedinte al organizatiei judetene a Tineretului National Liberal din Alba, a scris pe contul sau de Facebook ca sustine sterilizarea "femeii rrome" daca, dupa prima nastere, o ancheta sociala va dovedi ca aceasta "nu are conditii si nici intentia de a creste primul prunc in conditii cat de cat umane!", a scris la inceputul lunii februarie ziarul local Unirea.

Ulterior, presedintele Organizatiei PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat ca Rares Buglea si-a dat demisia din functia de presedinte al TNL Alba.

In mesajul postat pe Facebook, Rares Buglea a povestit despre o actiune derulata atunci cand activa in cadrul organizatiei PAKIV Romania, un ONG care s-a ocupat inclusiv de drepturile minoritatii roma. Iata mai jos mesajul acestuia, citat de ziarul Unirea:

"Am introdus noi apa in tiganime ( apropo, cand intrebi pe cineva de acolo unde locuieste mai nou nu zice tiganime, zice langa dedeman :) ) Ei bine dragii mei acolo sa introdus apa si un strat subtire de pavele( asa de dragul votului) dar este total insuficient! In loc de apa va fi enorm de greu sa introducem mentalitatea si educatia acolo si mai ales zic eu, educatia sexuala. stiu ca falsii umanisti ma vor critica aspru, dar sustin in continuare sterilizarea femeii rrome, daca dupa prima nastere la ancheta sociala se dovedeste ca nu are conditii si nici intentia de a creste primul prunc in conditii cat de cat umane! de ce o mai lasam sa il nasca si pe al 2-lea si pe al 5-lea sa platesaca statul ajutoare sociale si sa punem noi zece lacate pe poarta???? Iubesc omul indiferent de culoarea, religia, originea.lui, insa cea ce facem noi acum, adica fam de romani care un copil maxim doi, iar fam de tigani si ma refer aici la tiganii cei mai needucati si ne integrati de la cinci copii in sus este o dovada de inconstienta si iresponsabilitate fata de viitorul acestei tari! si cred ca le asiguram un viitor foarte 'sigur' copiilor nostri, pe cand vor fi ei mari ,iar ponderea va fi de 5 la 1".

Intr-o interventie telefonica la Romania TV, Rares Buglea a precizat ca propunerea sa nu are tenta rasista, in conditiile in care propunerea sa ar viza toate femeile care nu isi pot creste copiii.

Citeste si: