Cei 33 de mineri din Rosia Montana care s-au blocat in septembrie, timp de mai multe zile, in galeria Catalina Monulesti vor reintra sambata in subteran, pentru cateva ore, in aceeasi zi la Campeni, oras situat la cativa kilometri distanta, fiind anuntata o mare adunare populara de protest impotriva proiectului minier, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat postat vineri pe site-ul Sindicatului "Viitorul Mineritului", cei 33 de mineri reintra in subteran, pentru locuri de munca si impotriva violentei. "Gestul lor vine in sprijinul locurilor de munca si arata ca sustinatorii mineritului manifesta pasnic, spre deosebire de ONG-urile anti-minerit care au recurs la violenta", se mentioneaza in comunicatul semnat de liderul sindicatului, Cristian Albu.

Sindicalistii RMGC condamna "actiunile anti-sociale si anti-romanesti ale ONG-urilor protestatare impotriva locurilor de munca in minerit" si cer "acestor ONG-uri sa inceteze cu provocarile si violenta".

"Vrem sa tragem un semnal de alarma asupra acestor ONG-uri care ne invrajbesc pe unii impotriva altora la noi acasa. De exemplu, ce cauta ONG-urile acestea sa fabrice proteste la Campeni?", se arata in comunicatul Sindicatului "Viitorul Mineritului".

Sindicalistii de la RMGC sustin ca motii sustin mineritul. "Vom lupta pentru dreptul nostru la locuri de munca si la o viata decenta, la noi acasa, din minerit. Cerem romanilor solidaritate cu soarta noastra! Avem nevoie de locuri de munca, avem nevoie de dezvoltarea zonei, avem nevoie de pace si liniste", se mai mentioneaza in comunicat.

Sindicatul Viitorul Mineritului solicitase autorizatie pentru organizarea unui miting in orasul Abrud in cursul zilei de sambata, intre orele 10 si 17, care, cel mai probabil, nu va mai avea loc.

Tot sambata, in orasul Campeni, considerat capitala "Tarii Motilor", va avea loc o adunare populara de protest organizata de Asociatia Pro Muntii Apuseni sub genericul "Uniti salvam Rosia Montana! Uniti salvam Muntii Apuseni!".

Acestia solicita respingerea de catre Parlament a proiectului de lege privind masurile aferente exploatarii minereurilor auro-argintifere din perimetrul Rosia Montana, interzicerea prin lege a utilizarii cianurii in activitatile miniere din Romania, includerea Rosiei Montane pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO, asumarea de catre Guvern a expertizei si a punctelor de vedere referitoare la proiectul minier exprimate de Academia Romana, Asociatia Ad Astra, Institutul Geologic Roman, Ordinul Arhitectilor din Romania, Casa Regala, Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Unita cu Roma, Greco-Catolica, precum si a celorlalte biserici crestine din Romania si a expertilor independenti.

De asemenea, cei care se opun proiectului de la Rosia Montana solicita refacerea si dezvoltarea infrastructurii rutiere din arealul Muntilor Apuseni si acordarea unor facilitati fiscale si de alta natura pentru dezvoltarea activitatilor economice in domeniile turism, prelucrarea lemnului si refacerea fondului forestier, cresterea animalelor si prelucrarea produselor de origine animala si alte activitati.

In Campeni, cea mai importanta localitate din Apuseni din judetul Alba, au avut loc saptamanal in ultima perioada actiuni de protest impotriva acestui proiect, la care au participat de fiecare data sute de persoane, care se tem ca materializarea acestuia ar alunga turistii si ar afecta alte domenii din economie.

In septembrie, 33 de angajati ai RMGC s-au blocat timp de mai multe zile in subteran, acestia iesind la suprafata dupa o discutie cu premierul Victor Ponta.