Utilizatorii forumurilor dedicate subiectelor de infrastructura au publicat o noua filmare din avion cu tronsoanele aflate in constructie ale autostrazii Orastie - Sibiu (82 km). Desi toate cele patru tronsoane aveau termene de finalizare pana la finele anului conform estimarilor date de autoritati, doar cateva par a putea fi cu adevarat terminate pana in decembrie. O mare noutate fata de filmarile precedente o reprezinta prezenta utilajelor ce ar urma inceapa constructia celui de-al doilea tunel de autostrada din Romania. Tunelul va fi realizat in capatul celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, locul unde constructorul italian Impregilo a acumulat cele mai mari intarzieri din cauza problemelor de teren.

Viaductul de la Aciliu (octombrie 2013)Foto: Captura YouTube

Desi termenele initiale de finalizare pentru multe din tronsoanele de autostrada aflate in constructie in tara au fost depasite inca din luna aprilie, autoritatile anuntau ca anul acesta vor sa deschida circulatiei aproape 100 de kilometri de autostrada, mare parte chiar de pe tronsonul Orastie-Sibiu.

Autostrada Orastie - Sibiu (colorata pe loturi)

Autostrada Orastie - Sibiu (colorata pe loturi)

Foto: Hotnews

Video-ul a fost realizae incepand din capatul autostrazii dinspre Sibiu, din capatul centurii parte a autostrazii A1, si continua pe deasupra traseului, pe cele patru loturi aflate in cosntructie, pana spre Orastie in capatul tronsonului proaspat inaugurat in iunie (18 km) din autostrada Deva - Orastie (32,5 km).

Astfel, din cele patru loturi aflate in constructie, doar trei dintre ele (1,2,4) sunt in stare avansata. Apreciind dupa stadiul aparent al santierelor, doar primele doua loturi au sanse realiste de a fi deschise circulatiei anul acesta, in timp ce lotul 4 ar putea fi gata anul viitor.

Lotul 3 este tronsonul care a fost puternic afectat de alunecari de teren si, chiar daca acum s-au reinceput lucrarile, un termen realist de finalizare ar fi abia peste un an, desi autoritatile sunt optimiste si spera la o deschidere in primavara 2014.

Pe acest lot, problemele majore au aparut tocmai de o parte si de alta a celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, cel mai inalt viaduct din tara. Problemele aparute nu au putut fi gestionate de antreprenorul italian Impregilo, iar lucrarile la acest lot au acumulat cele mai mari intarzieri.

Filmarea a fost realizata de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura.

  • Autostrada Orastie - Sibiu (82 km) in ordinea loturilor prezentate in clipul video de mai sus

*Termenele de finalizare au fost transmise de catre CNADNR, la inceputul lunii mai, la solicitarea HotNews.ro

Lotul 4 - Saliste - Nod Sibiu Vest - km 65+965 - km 82+070

- 16,61 km, valoare 484,83 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: asocierea Astaldi SpA - Euro Construct Trading 98 SRL (Romania) - Astalrom SA

- sase pasaje, doua poduri, doua noduri rutiere (Saliste, Sibiu vest), tunel (dealul Sacel), un spatiu de servicii, un centru de intretinere si monitorizare

Primul tunel de autostrada din Romania (Sacel)), in constructie

Primul tunel de autostrada din Romania (Sacel)), in constructie

Foto: Captura YouTube

In privinta acestui lot, apreciind evolutiile lucrarilor, sansele unei deschideri anul acesta sunt destul de mici. Un termen realist pentru inaugurare ar putea fi primavara 2014.

Inca sunt multe lucrari in zona dealurilor dintre Localitatile Cristian si Sacel (minutul 3:20), acolo unde s-a construit si inca se lucreaza la primul tunel de autostrada din Romania (minitul 3:45).

Lotul 3 - Cunta - Saliste - km 43+855 - km 65+965

- 22,11 km, valoare 604,7 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: Impregilo SpA

- trei poduri peste cursuri de apa, trei pasaje peste cai de comunicatie, un viaduct (cel de un km de la Aciliu), un nod rutier (Apoldu de Jos), un spatiu de parcare si servicii

Utilajele care vor sapa tunelul de la Aciliu (octombrie 2013)

Utilajele care vor sapa tunelul de la Aciliu (octombrie 2013)

Foto: Captura YouTube

Tronsonul cu mari probleme de alunecari de teren si cu cele mai mari intarzieri acumulate. Aici constructorii au sesizat CNADNR inca de anul trecut si au propus modificarea proiectului si construirea unui tunel prin deal. Autoritatile au acceptat noua solutie abia in aceasta vara.

Astfel, la Aciliu, CNADNR a acceptat propunerea constructorului de a realiza un tunel dublu in lungime de 250 de metri in zona dealului cu probleme, in continuarea dinspre est a viaductului. (minutul 6:25)

Pe acea portiune de santier se vad deja montate utilajele care ar urma sa realizeze tunelul ce ulterior va fi acoperit. (minutul 6:19)

Desi autoritatile sunt optimiste si vorbesc de o finalizare in primavara 2014, un termen realist ar fi mai degraba finele anului viitor.

Lotul 2 - Sebes vest - Cunta - km 24+110 - km 43+855

- 19,74 km, valoare 377,78 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: asocierea Straco Grup SRL (Romania) - Studio Corona SRL Civil Engineering

- 13 poduri, trei pasaje pe autostrada, un viaduct, un tunel peste CF, trei noduri rutiere (Lancram, Sebes, Cunta), un spatiu de servicii

Unul dintre loturile in care constructorul Strabag a reusit sa recupereze din intarzieri si exista sanse ca acest lot sa fie gata pana la sfarsitul anului.

In ceea ce priveste lucrarile ce se executa, exista inca un punct nevralgic in zona de nord a Municipiului Sebes: podul care supratraverseaza calea ferata in apropiere de fabrica Kronospan (minutul 18:00).

Lotul 1 - Orastie - Sebes Vest - km 0+000 - km 24+110

- 24,11 km, valoare 551 mil. lei, fara TVA

- antreprenor general: Strabag SRL

- patru poduri peste cursuri de apa, patru poduri peste cai de comunicatie terestre, 7 subtraversari, 2 noduri rutiere (Orastie si Sebes), un spatiu de servicii, un centru de intretinere, parcare inteligenta la Sebes

- Termen nou de finalizare: august 2013 (termen depasit - sunt sanse ca tronsonul sa fie inaugurat in septembrie-octombrie)

Este lotul cel mai avansat in ceea ce priveste lucrarile si chiar autoritatile estimau ca va fi deschis traficului in luna octombrie. Cu toate acestea, pe acest lot inca mai sunt mici lucrari de executat, ceea ce inseamna o posibila cel mai probabil in noiembrie sau decembrie. Un punct nevralgic la care inca se lucreaza este chiar spre nodul Sebes Vest unde autostrada se intersecteaza cu o linie de inalta tensiune. (minutul 18:45)

Odata inaugurat acest lot, autostrada se va continua pe spre Orastie pe un tronson proaspat inaugurat in iunie (18 km) din autostrada Deva - Orastie (32,5 km).

HotNews.ro a scris in trecut despre situatia filmarilor din avion realizate de Ministerul Transporturilor si de ce acestea au fost stopate.

Timp de aproape un an, pana in luna mai 2012, Ministerul Transporturilor (MTI) a publicat constant pe site-ul propriu inregistrari video realizate din avion cu tronsoanele de autostrada aflate in constructie. De la schimbarea guvernarii si pana in prezent, Ministerul nu a mai realizat nicio astfel de inregistrare.

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a explicat pentru HotNews.ro ca filmarile erau realizate fara niciun cost de catre Aeroclubul Roman, in timpul zborurilor de antrenament, si ca filmarile, pe langa a fi un instrument de transparenta publica, reprezentau si o presiune publica pe constructor, dar si un adevarat ajutor pentru oamenii din minister care, astfel, puteau vedea mult mai bine exact care este stadiul lucrarilor la fiecare tronson de autostrada.

Un obicei bun oprit de autoritati, dar continuat de forumisti

Din cauza ca aceste filmari au fost stopate, comunicatea celor pasionati de subiecte de infrastructura de pe cele doua forumuri mai sus mentionate a inceput sa organizeze chete pe internet si cu banii adunati au realizat, pe cont propriu, filmari aeriene cu tronsoanele de autostrada aflate in executie

in Romania.

Mai multe despre acest demers puteti citi aici sau pe pagina de Facebook a comunitatii - "Construim Romania".