Directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Mircea Radulian, a declarat luni ca, in urma analizarii datelor privind seria de cutremure de mica intensitate din Galati, seismologii cosidera ca nu exista o influenta a exploatarilor petroliere din zona asupra activitatii seismice in discutie. Seismologul a precizat ca fenomenul din Galati este unul in desfasurare, specialistii neputand oferi informatii despre durata sa. Mircea Radulian a adaugat ca in zona exista posibilitatea producerii unor alunecari de teren.

Mircea RadulianFoto: Agerpres

"In ceea ce priveste activitatea seismica din zona Galati, ea este in continuare in desfasurare, nu putem in momentul de fata sa precizam cat va dura ca timp si nici ce cutremure se mai asteapta sa avem in zona. Inca suntem in asteptarea incetarii acestui fenomen care se desfasoara in zona respectiva", a declarat Radulian, prezentand concluziile unui grup de lucru format din specialisti, care au analizat datele privind fenomenele sesimice din Galati.

Directorul INFP a precizat ca, referitor la posibila influenta care ar fi din partea exploatarilor de petrol din zona, seismologii considera ca nu este influentata de exploatarile petroliere. Aceasta concluzie s-a bazat de 3 elemente: adancimea forajelor, faptul ca exploatarile dureaza de circa 40 de ani, perioada in care nu s-au inregistrat fenomene similare, si aria mare a acestor exploatari petroliere.

"Avand in vedere 3 elemente pe care le-am discutat cu cei prezenti la aceasta intalnire, respectiv, pe de o parte, adancimea forajelor care exista - se folosesc pentru aceste exploatari foraje care sunt intre 700-800 m adancime, la o adancime mica fata de adancimea la care au aparut cutremurele de care discutam, este vorba de cutremure care au aparut intre 5km - 10 km adancime, pe de alta parte este vorba de explotari care dureaza de aproximativ 40 de ani, din 1958, functioneza de mult timp, perioada de timp in care nu am avut fenomene speciale care sa ne faca sa ne gandim la o corelatie intre aceste exploatari si activitatea seismica si, de asemenea, aria mare a acestor exploatari care sunt raspandte incepand din Moldova, toata zona, Campia Romana spre Vest, toate aceste elemente ne fac sa consideram ca nu exista o influenta a acestor exploatari petroliere privind activitatii seismica de care discutam in zona", a explicat seismologul.

Inainte de a veni cu un set de concluzii, seismologii au discutat , printre altele, cu reprezentantii OMV Petrom, care face exploatari in zona.

UPDATE Potrivit Mediafax, Radulian a mai mentionat ca nu exista elemente care sa indice vreo corelatie intre cutremurul din Vrancea, de 5,5 grade, produs duminica dimineata, si cele din Galati, inregistrate zilnic incepand cu 23 septembrie.

Radulian a mai spus, raspunzand la intrebarile jurnalistilor, ca exista "o oarecare posibilitate" sa se produca alunecari de teren in zona afectata de cutremurele din Galati.

La sedinta care a avut loc, luni, la INFP, au participat directorul onorific al institutiei, Gheorghe Marmureanu, directorul stiintific Mircea Radulian, alaturi de alti specialisti din institut, inclusiv dintre cei care s-au deplasat la Izvoarele, precum si reprezentanti ai unor ministere si ai altor institutii.

Directorul general al INFP Constantin Ionescu a declarat anterior pentru agentia de presa citata ca institutia a instalat, in zona localitatilor Izvoarele, Slobozia Conachi si Negresti din Galati, trei statii seismice portabile, pentru a localiza cu precizie unde se produc cutremurele, precum si echipamente care masoara deplasarea faliilor cu rezolutie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informatii din toata reteaua, prelucrate la Bucuresti de un soft si interpretate de seismologi. Totodata specialisti ai INFP sunt prezenti in zona in aceasta perioada, a mai mentionat Ionescu.

O echipa de specialisti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) se afla de joi dupa-amiaza, pe termen nelimitat, in localitatile Slobozia Conachi, Schela si Izvoarele din Galati, misiunea principala a acestora fiind consilierea populatiei si a autoritatilor locale.

Amintim ca, incepand cu luna septembrie, mai multe cutremuri de mica intensitate au avut in zona Galati, autoritatile anuntand ca monitorizeaza evenimentele.