Aproximativ 3.000 de persoane, majoritatea studenti, au protestat duminica seara, in centrul orasului Cluj-Napoca, impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.

Potrivit Agerpres, inca de la ora 16.00, dinspre complexele studentesti Observator si Hasdeu au inceput sa coboare mari grupuri de tineri cu pancarte in maini.

Protestatarii s-au adunat apoi, in jurul orei 17.00, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, agitand pancarte cu inscriptiile "Suntem tineri si ne pasa, nicio mina in tara noastra", "Va rugam sa ne scuzati, suntem tineri educati", "Uniti salvam Rosia Montana de cianura" si "Vrem natura, nu cianura", relateaza Mediafax.

Totodata, oamenii au scandat si "Uniti salvam Rosia Montana", "Afara, afara, RMGC din tara", "Nu RMGC ne face legile!", "USL, PDL - aceeasi mizerie", "Hotii!", "Nu ne mai mintiti!", "Nu vrem tara cu cianuri".

Manifestantii au pornit apoi spre cartierul "Nicolae Grigorescu", intr-o mare coloana ordonata.

Potrivit reprezentantilor Jandarmeriei, numarul protestatarilor a fost de circa o mie de persoane.

Iasi: Circa 200 de persoane s-au adunat in Piata Unirii cerand stoparea proiectului Rosia Montana

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminica dupa-amiaza, in Piata Unirii din Iasi, cerand stoparea proiectului minier de la Rosia Montana, participantii pornind apoi in mars catre Complexul studentesc Tudor Vladimirescu, relateaza Mediafax.

Protestatarii s-au adunat, in jurul orei 17.00, in Piata Unirii din Iasi, unde a avut loc un miting, care a durat o ora.

Manifestantii au scandat, printre altele, "Uniti salvam Rosia Montana", "Rosia Montana nu e de vanzare" si "Nu corporatia face legislatia".

Pe pancartele celor prezenti se putea citi: "Consultare, nu sfidare", "Au iesit studentii-n strada, pentru Rosia Montana", "Ce parinte lasa copiilor lui in loc de un munte de aur un lac de cianura".

Dupa mitingul din piata centrala a orasului, participantii au pornit in mars pe traseul strada Cuza Voda - strada Elena Doamna - Bucsinescu - Complexul Tudor Vladimirescu.

Potrivit jandarmilor, la protest au participat in jur de 200 de persoane.

De la inceputul lunii septembrie, la Iasi au avut loc proteste in fiecare duminica fata de proiectul de la Rosia Montana. La ultimele trei actiuni de acest gen, manifestantii au blocat circulatia in cateva intersectii din oras.

Manifestantii cer retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege.

Alba: Proteste impotriva proiectului Rosia Montana la Alba Iulia si Cimpeni

Sute de persoane au protestat duminica la Alba Iulia si Cimpeni impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, cerand oprirea acestuia, oamenii spunand ca vor reveni in strada si saptamana viitoare, pentru a-si manifesta astfel nemultumirea fata de stadiul actual al discutiilor privind exploatarea zacamantului auro-argintifer din localitatea din Muntii Apuseni, relateaza Agerpres.

In jur de 300 de moti, localnici, dar si oameni veniti din satele invecinate, au participat la Cimpeni la un miting de protest impotriva proiectului de la Rosia Montana. Dotati cu steaguri tricolore, ca si la precedentele actiuni de protest, oamenii au afisat bannere cu mesajele "Apusenii au stapani - Motii" si "Uniti salvam Rosia Montana".

Si la Alba Iulia, aproape o suta de persoane au participat la un miting si un mars de protest desfasurat pe principalele strazi din oras, cerand oprirea proiectului Rosia Montana.

Atat protestul de la Cimpeni, cat si cel de la Alba Iulia au fost autorizate si s-au desfasurat fara incidente.

Si in judetul Brasov un grup de copii, insotiti de parinti si profesori din comuna Sinca Noua, au participat, duminica la pranz, la un protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana, cerand guvernantilor sa nu permita exploatarea zonei cu cianuri, relateaza Mediafax.

Protestatarii, in majoritate copii, au manifestat in centrul comunei, scandand sloganuri pentru salvarea zonei Rosia Montana. Ei au adus si pancarte pe care scria "Iubim natura, Nu cianura", "Aurul este al nostru si al urmasilor urmasilor nostri" sau "Salvati Rosia Montana".

Locuitorii din Sinca Noua nu sunt la primul protest fata de proiectul de la Rosia Montana, ei alaturandu-se actiunilor din intreaga tara si in data de 22 septembrie, cand proteste similare au avut loc si in alte comune din judetul Brasov - Hurez, Flemer, Paltin si Ucea de Jos.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.