Un roman condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru jaf armat soldat cu moartea victimei, diagnosticat din copilarie cu oligofrenie, va fi despagubit cu 24.000 de euro, pentru conditiile de detentie si agresiunile la care a fost supus de alti detinuti, a decis marti, CEDO, potrivit Mediafax.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a fost sesizata de Nicolae Ticu, nascut in 1973, in prezent inchis la Penitenciarul Bacau.

In copilarie, acesta a fost diagnosticat cu oligofrenie, boala din cauza careia n-a urmat niciodata vreo scoala, fiind analfabet. El a trait cu parintii sai, pana in 2003, cand a fost arestat pentru participarea la un jaf armat soldat cu moartea victimei.

In urma expertizei psihiatrice efectuate in cursul urmaririi penale, s-a ajuns la concluzia ca reclamantul avea capacitati intelectuale extrem de reduse, dar isi dadea seama de faptele sale si de consecintele acestora.

In 2004, in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie si in prezenta avocatului sau, numit din oficiu, Ticu a renuntat la recursul formulat la decizia Tribunalului Neamt, care l-a condamnat in prima instanta la 20 de ani de inchisoare. In 2009, el a cerut reviziuirea deciziei tribunalului, pe motiv ca aceasta instanta nu a luat in considerare in mod adecvat care era starea sa mentala cand a participat la comiterea infractiunii, insa Tribunalul Neamt i-a respins cererea, pe motiv ca fusese deja efectuata o expertiza psihiatrica.

Reclamantul a fost inchis la Bacau, Jilava, Iasi si Giurgiu. El s-a plans de conditiile de detentie, precum si de faptul ca a fost agresat de alti detinuti. Plangerile sale, insotite de constatarea urmelor agresiunii de catre un medic, nu au fost insa luate in considerare de procurori.

Totodata, reclamantul a fost spitalizat de cel putin 13 ori in spitalele din penitenciare, din cauza tulburarilor psihice, dupa ce a inghitit o cantitate mare de pastile, dar si pentru tratarea unor afectiuni intestinale, infectii si a unui brat fracturat.

In 2007, a fost supus unor analize endocrinologice, genetice si neurologice, care au revelat ca reclamantul suferea, pe langa oligofrenie, de o boala genetica, Sindromul Klinefelter, care ii agravase retardul mental si fizic.

CEDO a hotarat marti ca statul roman a incalcat in acest caz articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care interzice tortura si tratamentele inumane sau degradante, si a dispus ca acesta sa ii plateasca reclamantului suma de 24.000 de euro cu titlul de prejudiciu moral si cea de 350 de euro pentru cheltuielile de judecata.

Decizia a fost luata de o camera inferioara a CEDO, oricare dintre parti putand cere in termen de trei luni rejudecarea de catre Marea Camera.