UPDATE Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri, la iesirea din Centrul de simulare al CERONAV din Constanta, ca a trecut cu bine de testarea pe simulatorul de navigatie si ca si-a revalidat brevetul de comandant de nava. Presedintele a precizat ca a trecut testul "cu brio".

Presedintele a iesit de la testare in jurul orei 12:50, dupa circa 3 ore.

"Partea de test, dupa familiarizarea cu sistemele electronice de navigatie de la bordul simulatorului, a fost scoaterea navei din portul Rotterdam si ancorarea ei in zona de ancoraj, dupa ce am aflat ca armatorul este un armator care nu are prea multi bani si vrea sa scoata o nava de 260 de m fara remorchere, o nava petrolier. Am scos-o, nu am lovit-o, nu am produs accidente, am ancorat-o in siguranta, armatorul e multumit si eu cu brevet. Marea a fost si buna si rea, si trafic din toate directiile", a declarat Basescu.

Intrebat de ce testarea a durat atat de mult, presedintele a raspuns: "Pentru ca e ineresant, e placut, si chiar mi-a placut sa stau in simulator."

"Brevetul meu este pentru nava mai mare de 3000 de tone, orice tonaj, nelimitat", a precizat seful statului.

Intrebat daca are brevet, Basescu a raspuns: "da".

Presedintele Traian Basescu a ajuns, vineri, pentru a sustine o testare pe un simulator de navigatie, in cadrul cursurilor de reconfirmare a brevetului de comandant de nava, el spunand ca are emotii, dar ca este mai usor sa conduci o nava decat o tara, transmite Mediafax.

Presedintele a ajuns la sediul Centrului Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) in jurul orei 8:45, fiind imbracat in costum de comandant de nava.

"Este un examen, doar nu era sa vin imbracat in blugi", a explicat presedintele.

Intrebat de jurnalisti daca are emotii, el a confirmat, spunand ca este pentru prima data cand trebuie sa dea examenul pentru reconfirmarea brevetului.

"Nu exista examen la care sa nu ai emotii. Si am si o problema. Este prima data de cand m-am dat jos de pe nava cand am intrerupta valabilitatea brevetului de comandant. Anul trecut mi-a expirat dreptul de a ma urca pe o nava in functia de comandant, pentru ca am fost ocupat cu suspendarea", a spus seful statului razand.

Intrebat cum crede ca va fi testarea la simulatorul de navigatie, el a spus ca se asteapta la situatii de navigatie care ii sunt familiare.

"Vor fi foarte apropiate de realitate pentru ca se bazeaza pe harti reale", a mai afirmat Basescu.

Raspunzand unei alte intrebari, seful statului a spus ca este mai usor sa conduci o nava decat o tara: "Tara este mai greu de condus decat o nava. La bordul navei comandantul nu prea are opozitie".

La intrarea in sediul centrului de simulare al Ceronav, Basescu le-a spus reprezentantilor institutiei care l-au intampinat ca ii pare rau ca a trebuit ca acestia sa vina la serviciu intr-o zi libera, dar testarea fusese programata inainte ca aceasta zi sa fie declarata libera de catre guvern.

Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupsa, preciza, joi, pentru agentia de presa citata ca testul pe care presedintele il sustine vineri consta intr-o simulare pe calculator: "Programul simuleaza diferite conditii de navigatie, spre exemplu intrarea intr-un port sau trecerea printr-o stramtoare, manevre care trebuie efectuate sub comanda cursantului. O comisie va analiza intreaga simulare, iar rezultatul se va regasi in notarea finala".

Potrivit lui Cupsa, cursul pe care il urmeaza Traian Basescu pentru reconfirmarea brevetului de comandant de nava are o durata totala de 40 de ore, iar din acesta face parte si instruirea si testarea pe un simulator de navigatie pe care presedintele va conduce o nava, in calitate de comandant, in conditii determinate de programul de calculator.

Presedintele Traian Basescu a inceput, luni, cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de nava ale Centrului Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), pregatirea, care se va incheia saptamana viitoare, facandu-se la vila de protocol de la Neptun.

Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupsa, afirma ca presedintele a solicitat program personal de urgenta pentru reconfirmare si a achitat 2.300 de lei, fata de tariful obisnuit de 1.500 de lei, iar cursul va dura aproximativ doua saptamani, in loc de cinci zile cat este in mod normal.

Directorul CERONAV preciza ca reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul presedintelui sa navigheze, in acest sens fiind necesara si efectuarea cursurilor IMO.

Presedintele Traian Basescu a urmat cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant in august 2007, tot la CERONAV, iar acestea au expirat in august 2012.

In 1976, Traian Basescu a absolvit Institutul de Marina "Mircea cel Batran", Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala.

Inceputul activitatii profesionale a lui Traian Basescu a avut loc tot in domeniul naval, acesta fiind ofiter maritim gradele III, II si I, pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanta. In perioada 1981-1987 a fost capitan de cursa lunga si comandant al navelor Arges, Crisana si Biruinta, iar intre 1987 si 1989 a fost sef al Agentiei NAVROM din Anvers.