Scandalul proiectelor POSDRU: Ministerul Educatiei anunta ca prelungeste termenul pentru depunerea ofertelor pana luni, 5 august

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 30 iulie 2013, 11:26 Actualitate | Esenţial


"Pentru a nu mai plana niciun fel de suspiciuni, am decis sa prelungim termenul pentru depunerea de oferte", a anuntat ministrul delegat pentru invatamant superior, Mihnea Costoiu, referitor la cele 51 de proiecte in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, anuntate de minister saptamana trecuta si cu termen limita de depunere a ofertelor doua zile mai tarziu. "Astazi se va decide perioada pentru care va fi prelungit acest termen: o saptamana, doua saptamani", a continuat Costoiu.
Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare si Invatamant Superior, a declarat astazi ca "nu sunt cel care s-a ocupat in mod direct de acest subiect, dar m-am documentat. Avand in vedere suspiciunea creata si dupa discutia cu domnul ministru Remus Pricopie am decis, pentru a nu mai plana niciun fel de suspiciuni, sa prelungim termenul pentru depunerea acestor proiecte. Astazi se va decide perioada exacta pentru care va fi prelungit acest termen: o saptamana, doua saptamani", a declarat ministrul Mihnea Costoiu. "Avand in vedere discutiile aparute, as vrea sa eliminam orice suspiciune si sa deschidem competitia pentru toata lumea", a continuat ministrul delegat pentru cercetare si invatamant superior.

"Au fost foarte putini parteneri inscrisi, cred ca sunt 21 de parteneri. Astfel ca am luat decizia de prelungire, urmand ca dupa o discutie cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sa avem si termenul pentru care prelungim aceasta perioada", a explicat Mihnea Costoiu.

Intrebat de ce a fost acordat initial un termen de doar 2 zile intre anuntul publicat de Ministerul si data de depunere a ofertelor, ministrul a raspuns: "Nu stiu sa va dau un raspuns. Imi cer scuze, sunt foarte sincer si foarte direct. Nu am un element, dar discutia a fost tehnica si nu alta decizie si colegii mi-au explicat ca era un dead-line foarte scurt intre momentul in care s-au facut centralizarile in tara si momentul in care trebuia depuse proiectele. Din acest motiv, repet, am cerut prelungirea proiectelor la nivelul autoritatii de management si pentru ca am obtinut acest lucru, mi se pare normal sa decidem la nivelul ministrilor, pentru ca aceasta decizie de timp, de metodologie, nu a fost luata la nivelul nostru, ci la un alt nivel".
 • UPDATE 2 Ministerul Educatiei: Procedura este organizata riguros, in conditii de legalitate si transparenta
Ministerul Educatiei a remis HotNews.ro un comunicat de presa in care anunta ca "urmare a unor informatii inexacte aparute in presa, precizam ca Ministerul Educatiei Nationale nu organizeaza licitatii in urma carora sa aloce resurse financiare europene unor entitati private". "In conformitate cu reglementarile legale, Ministerul Educatiei Nationale deruleaza doar o procedura de selectie a unor potentiali parteneri privati, in vederea scrierii, depunerii si, in eventualitatea castigarii competitiei, implementarii proiectelor. Procedura este organizata riguros, in conditii de legalitate si transparenta. Orice entitate privata are posibilitatea de a depune oferte in acest sens", precizeaza Ministerul.

"Astfel, datorita prelungirii pana la data de 14 august 2013 a termenului-limita de depunere a proiectelor POSDRU Axele 1 si 2 (DMI 1.1, 1.2, 1.3, 2.1 si 2.3) si pentru a evita orice interpretare legata de intervalul insuficient de timp pentru depunerea ofertelor, Ministerul Educatiei Nationale a decis extinderea termenului in care pot fi depuse aceste oferte de parteneriat. Noul termen este ziua de luni, 5 august 2013, ora 16.00", anunta Ministerul Educatiei.

In comunicat se arata ca, "potrivit legislatiei in vigoare, Ministerul Educatiei Nationale poate avea calitatea de beneficiar in proiecte finantate din fonduri structurale nerambursabile. Implementarea poate fi facuta fie individual, fie in parteneriat cu institutii publice, universitati sau entitati private".

Ministerul Educatiei a anuntat proiecte de 100 de milioane de euro cu termen limita de depunere a ofertelor doua zile mai tarziu

Decizia Ministerului Educatiei vine dupa ce HotNews.ro a scris vineri ca proiecte POSDRU in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro au fost anuntate de Ministerul Educatiei pe 23 iulie, cu termen limita de depunere a ofertelor 2 zile mai tarziu. Este vorba despre 51 de anunturi de selectare de parteneri, entitati private, pe care Ministerul le-a facut publice pe edu.ro marti si miercuri, in vederea depunerii de proiecte finantate prin POSDRU, in care Ministerul Educatiei Nationale are calitatea de beneficiar. "Dosarele se depun pana joi, 25.07.2013", anunta Ministerul pentru 46 din cele 51 de proiecte.
 • Printre aceste proiecte se numara si diferite curriculumuri pentru discipline optionale. Spre exemplu, proiectul cu titlul "Istoria stiintelor. Curriculum optional integrat transdisciplinar si pachet educational cu resurse digitale de invatare" costa 3 milioane de euro.
Ministerul Educatiei Nationale a publicat pe edu.ro marti, 23 iulie, 46 de anunturi pentru selectarea de parteneri, entitati private, in vederea depunerii de proiecte finantate din fonduri structurale nerambursabile, in care Ministerul Educatiei Nationale are calitatea de beneficiar. In anunturi se arata care sunt conditiile pe care participantii trebuie sa le indeplineasca, ce trebuie sa contina dosarul de participare. "Dosarele se depun pana joi, 25.07.2013-ora 16:00, zilnic in intervalul 09:00-16:00, la sediul Ministerului Educatiei Nationale", precizeaza Ministerul Educatiei.

Miercuri, 24 iulie, Ministerul Educatiei a mai publicat pe edu.ro 5 anunturi pentru selectarea de parteneri, entitati private, in vederea depunerii de proiecte finantate din fonduri structurale nerambursabile, in care Ministerul Educatiei Nationale are calitatea de beneficiar. Si in cazul acestor 5 proiecte, termenul intre anuntarea lor si primirea ofertelor este de doua zile: "Dosarele se depun zilnic in intervalul 09:00-16:00, pana vineri, 26.07.2013-ora 14:00, la sediul Ministerului Educatiei Nationale".

In total, valoarea celor 51 de proiecte care ar urma sa fie finantate prin POSDRU se ridica la aproximativ 100.000.000 de euro.

HotNews.ro a trimis joi, 25 iulie, Ministerului Educatiei o solicitare, cu urmatoarele intrebari:
1. De ce ati acordat un termen atat de scurt intre publicarea anunturilor pentru selectarea partenerilor si ziua limita de depunere a dosarelor de participare?
2. Nu considerati ca ar fi trebuit sa faceti publice anunturile si fisele de proiect mai devreme, astfel incat toti posibilii participanti la aceasta selectie sa poata afla si sa elaboreze ofertele?
3. Considerati ca in doua zile poate fi elaborata o oferta intr-un dosar complex cum este acela de accesare a fondurilor POSDRU?
4. Avand in vedere ca la Ministerul Muncii, de exemplu, cel mai scurt termen pentru anunturi similare a fost de o saptamana, cum va explicati diferenta de tratament intre Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii?
5. In baza carui document/reglementare a fost realizata procedura de selectie a partenerilor?
6. Cate entitati private s-au inscris la fiecare dintre cele 50 de proiecte?
7. Cine face parte din comisia de evaluare a dosarelor de participare?
8. Cand se vor anunta rezultatele procesului de evaluare si selectie a dosarelor individuale de participare?

Raspunsul Ministerului Educatiei este urmatorul:

"Solicitarea dumneavoastra a fost inregistrata cu nr. 127/BP/25.07.2013. Veti primi raspunsul in termenul prevazut de legislatia in baza careia ati facut cererea". [legea 544/2001 care prevede un termen maxim de raspuns de 30 de zile - n.red.]


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6145 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  nuuuuuuuuuu... (Marţi, 30 iulie 2013, 11:31)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  ca se supara clientela de partid ca nu raman astea fonduri personalizate...
 • +19 (19 voturi)    
  normal (Marţi, 30 iulie 2013, 11:33)

  sucaa [utilizator]

  daca nu era presa mergeati pe burta.
  niste incompetenti si iresponsabili
  • +11 (11 voturi)    
   cu sau fara presa (Marţi, 30 iulie 2013, 12:43)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   ofertele sunt deja selectate, contractele perfectate si, probabil, semnate inainte sa plece dottore in conced,
   sa se hodineasca, saracutul.
   guvernarea cinstita este f. obositoare.
 • +15 (15 voturi)    
  Dupa ce au incercat (Marţi, 30 iulie 2013, 11:33)

  Gabi M [utilizator]

  sa dea contracte de milioane de euro cu dedicatie,acum o dau la intors!
  • +8 (8 voturi)    
   penibile justificari (Marţi, 30 iulie 2013, 12:10)

   DRAGON1 [utilizator] i-a raspuns lui Gabi M

   Costoiu: "Avand in vedere discutiile aparute, as vrea sa eliminam orice suspiciune si sa deschidem competitia pentru TOATA LUMEA".

   Citind fișele celor 50 de proiecte cu termen de depunere 2 zile, este clar că e vorba de licitație cu dedicație. Iar ținând cont cui i s-a atribuit "digitalizarea" educației și administrației în general prin POSDRU, POSCCE etc, e clar că fericitele firme erau (sau vor fi de fapt ) S..., N..., M... mari companii private, unele cu acționariat străin, care trăiesc din absorbția a miliarde de euro (literalmente) din banii contribuabililor români și europeni, că doar asta sunt fondurile europene.
   • +3 (3 voturi)    
    ai uitat de "A" ;) (Marţi, 30 iulie 2013, 15:24)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui DRAGON1

    Ca acolo e si... nah! nu dam nume ;)
    • +1 (1 vot)    
     desigur (Marţi, 30 iulie 2013, 17:30)

     DRAGON1 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     da, minunata A****ft :)
 • +11 (11 voturi)    
  selectie proiecte POSDRU MEN-1 (Marţi, 30 iulie 2013, 11:40)

  cetateanul_Kane [utilizator]

  Praf in ochii fraierilor, proiectele tot cu dedicatie raman. sa va explic ce e cu ele:
  Pasii sunt urmatorii:
  1) o firma privata (cele mai multe de IT, se stiu care, sunt partenerii "traditionali"" la proiectele POSDRU ale MEN-le vedeti in lista de la Unitatea de Proiecte finantate din fonduri structurale care sunt) are de platit oameni- ( ii plateste din POSDRU X ore si in contul celor X ore personalul face si alte lucrari, care sunt facturate unor parteneri comerciali, nu doar lucrarile de pe proiect). In felul acesta firma isi scoate costurile de personal din POSDRU, reduce costurile de personal de la alte proiecte cu contractori privati si voila! uite ce profit mare avem!
  2) asa ca, concepe un proiect POSDRU. Nevoi sunt multe, unele reale, pertinente, dar si ideile sunt mai mult sau mai putin adecvate.
  3) bugetam maximul posibil, ca deh, e MEN, are bugt alocat si isi permite
  4) se scrie ideea de proiect.
  5) se conving niste functionari din minister sa si-o asume. In cele mai multe cazuri, functionarii nu fac nimic, doar semneaza, sunt cazuri care habar nu au ce e prin proiectele la care sunt manageri-ca si acum, la implementarea celor curente, le lucreaza tot, tot partenerii privati, ei doar semneaza.
  6) in MEN, ca manager proiect nu se pot da salarii uriase, ca se poate da maxim sporul cf L 294/2010. Dar ghici ce, se pot da la privat, la unii, altii...
  7) se discuta si "agreeaza"" cu conducerea MEN, "felii"/loturi de proiecte. In fond ideile sunt aprobate de conducere, care trebuie sa isi asume procedura de selectie de parteneri initiala, semnarea Acordurilor de Parteneriat, semnarea declaratiilor generate automat de ActionWeb, sa puna la implemntare managerul agreat, etc. Motivatia lor...stiti si d-voastra bine, sunt numiti politic, de niste partide care au si ele nevoie, sa fim oameni...
  8) se pune de-o selectie de parteneri privati, u o metodologie aprobata prin ordin de ministru, care e f. laconica, sumara, nu prevede termene clare
 • +10 (10 voturi)    
  Ce tare ! (Marţi, 30 iulie 2013, 11:42)

  catalin72 [utilizator]

  Ce simplu e in guvernul Ponta ,faci o smecherie si vezi daca merge ,daca nu ,iesi si zici :"da mah ,ne-ati prins ,hai du-va naibi de stresanti ca o dregem " si gata ! PROPUN CA MINISTRUL EDUCATIEI DIN CONGO SA-SI DEA DEMISIA ! :) ...ca doar nu voiati sa-si dea cel din Romania ?!
 • +9 (9 voturi)    
  selectie proiecte POSDRU-MEN-2 (Marţi, 30 iulie 2013, 11:44)

  cetateanul_Kane [utilizator]

  9) procedura nu prevede un set complet de documente, cum ar trebui la POSDRU
  10) publicam anunturile. Lasam doar 2 zile pt ca deadline-ul initial era 31 iulie. Oupsss...s-a prelungit vineri pana la 14 august, daca s-ar fi stiut dinainte, s-ar fi lasat 5,6, 10 zile, sa nu mai comenteze nimeni :) ca tot aia e...sau se poate relua acum "competitia"", daca tot a iesit scandal in presa si s-a sesizat HN si cine stie cine...Comisia Europeana, probabil....
  11) vin aplicatiile, bineinteles ca sunt selectati cei care scriu cele mai bune aplicatii. (cine pot sa fie, decat cei ce au conceput proiectele , btw? ;)))

  12) se scrie proiectul in ActionWeb, se trimite, semneaza documentele aferente...

  13) am uitat sa va zic ca MEN cofinanteaza INTEGRAL proiectele unde e beneficiar sau partener. privatul isi asuma totusi munca la el si uenori blocajul financiar datorat rambursarilor intarziate-vina AMPOSDRU....win-win. sau loose-loose, dupa caz.
  14) se face evaluarea si selectia proiectelor trimise la AMPOSDRU cu evaluatori independenti. sa pp ca se aproba cele mai bune...nu au cum sa fie aprobate toate 50 proiecte, ca depasesc cu mult valoarea alocata apelurilor...
  15) se contracteaza si se implementeaza...
  16) toata lumea e fericita: privatul -firma IT sau de comunicare face profit, oamenii lui si din minister platiti, bugetul incaseaza, ministerul face proiecte, avem absorbtie...contribuabilul european plateste "distractia" , cel roman plateste cofinantarea si corectiile.
  Schema simpla, E in reluare, doar ca acum sunt mai multe reguli si conditii...
  In loc sa se scrie proiecte pentru nevoi REALE si ACUTE, se fac tot felul de propuneri, mai toate cu Platforme TIC. O sa se umple tara de platforme IT, forme fara fond...
  • +5 (5 voturi)    
   total adevar (Marţi, 30 iulie 2013, 12:31)

   DRAGON1 [utilizator] i-a raspuns lui cetateanul_Kane

   Relatarea Dvs. reflectă realitatea 'absorbției' fondurilor UE pentru proiecte fără un impact în economia reală, gen platforme IT, informatizarea instituțiilor publice, campanii de informare și conștientizare a femeilor casnice, șomerilor și chiar a managerilor sau instituțiilor, creșterea stimei de sine, incluziunea și (re)integrarea grupurilor vulnerabile.
   Desigur, nu lipsesc conferințele de lansare cu declarații pompoase la hoteluri alese, cocktailurile și trainingurile de la Predeal.
 • +4 (4 voturi)    
  Detalii suplimentare (Marţi, 30 iulie 2013, 15:26)

  talibanus [utilizator]

  Pe langa faptul ca proiectele sunt ca si depuse deja la astfel de apeluri de finantare, lucru de notorietate, se mai intampla un fenomen pe care va sugerez sa-l investigati. Cu ocazia aparitiei liniilor de finantare in care ministerul invatamantului este beneficiar, toate departamentele se pregatesc sa "identifice" proiectele care pot fi "preluate" pentru implementare directa (binenteles tot cu ajutorul companiilor agreate), pentru a se reusi raportarea de absortii deosebite pana la sfarsitul anului.
  Binenteles, asta daca mai sunt oameni naivi care depun proiecte fara a fi "instiintati".
 • +4 (4 voturi)    
  Asa e! (Marţi, 30 iulie 2013, 17:02)

  ion_pozitiv [utilizator]

  Toate comentariile denota ca cititorii dvs nu mai pot fi inselati "pe fata". Numai ca celor de la putere, fosti si actuali. putin le pasa. Fura cu nesimtirea profesionala avocateasca, cunoscand prea bine ca institutiile statului nu vor investiga faptele si nu vor aplica legea, asa schioapa cum e, deoarece aceste furturi le sunt profitabile. Fara nici o retinere afirm ca sunt adunaturi de ticalosi(fiindca folosesc forta pentru a-si insusi valori pe care nu le merita, folosind forta(statului) si incapabili(absolut toti pe care-i cunosc direct sunt vicleni dar foarte slab pregatiti profesional si cu IQ-uri de maturatori: ex Grapini, Todorovici, Sova, nu mai zic de Ponta sau Vosganian precum si crema PDL-istilor: Udrea, Boc... care-si zic "partide".
 • 0 (0 voturi)    
  Sesizare (Marţi, 30 iulie 2013, 17:45)

  lulu22 [utilizator]

  As fi interesata de procedura pentru a depune o sesizare la Comisia Europeana pentru situatia asta.

  Stie cineva in practica cum?
  • 0 (0 voturi)    
   date contact (Marţi, 30 iulie 2013, 19:00)

   claudiub [utilizator] i-a raspuns lui lulu22

   se poate trimite sesizare anonima la OLAF http://ec.europa.eu/anti_fraud/investigations/report-fraud/index_en.htm (linkul este Online form to report fraud, in josul paginii)

   sau se pot trimite mailuri la mai multe persoane de la irecția Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune a Comisiei Europene - direct responsabila de POSDRU/FSE
   http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/andor/contact/spokeperson/index_en.htm
 • 0 (0 voturi)    
  alea iacta est (Marţi, 30 iulie 2013, 18:12)

  dovlecel [utilizator]

  SIVECO sa fie premiantul?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by