Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat, duminica, la Campia Turzii, ca aviatia militara a transportat zilele trecute ajutoare umanitare pentru populatia siriana si, intrebat daca Omar Hayssam a fost adus in tara cu acel avion, Dusa a spus ca "anumite informatii sunt clasificate". Intrebat, duminica, la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii, ce poate sa spuna despre avionul cu care a fost adus in tara Omar Hayssam, Mircea Dusa a afirmat ca nu stie nimic, potrivit Mediafax.

"Eu nu stiu nimic de acel avion. Sunt anumite informatii care sunt clasificate si precizam si sambata ca Armata Romaniei, care este institutia cea mai apreciata de romani, nu intreprinde decat misiuni legale, confom legislatiei Romaniei si celei internationale. Am precizat ca aviatia militara a efectuat, zilele trecute, in conformitate cu legea, un zbor in care a transportat ajutoare umanitare pentru populatia siriana", a spus Dusa.

Ministrul a precizat ca materialele transportate pe calea aerului, alimente si materiale de stricta necesitate, au fost predate reprezentantilor Semilunii Rosii de la Damasc. "A fost un transport cu caracter umanitar, desfasurat in conditiile legii, iar materialele transportate pe calea aerului, alimente si materiale de stricta necesitate, au fost predate reprezentantilor Semilunii Rosii de la Damasc", a subliniat acesta.

Intrebat, in continuare, daca Omar Hayssam a fost adus in tara cu acel avion care a facut zborul umanitar, Dusa a raspuns ca anumite informatii sunt clasificate. "Degeaba insistati, ca v-am precizat ca anumite informatii sunt clasificate si nu am sa fac nicio precizare si nu am sa comentez acest subiect, mai ales ca nu este treaba mea", a subliniat ministrul Apararii.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, si seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila, au participat, duminica, la Ziua Portilor Deschise la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii, dedicata Zilei Aviatiei si Centenarului Aeronauticii Militare.

Imagini cu o aeronava de tip Spartan apartinand Armatei Romane care ar fi dus ajutoare umanitare in Siria, joi dimineata, au fost difuzate de televiziuni arabe. In imaginile respective apare si ambasadorul Romaniei in Siria.

Contactat de Mediafax in legatura cu acest zbor, MAE roman a mentionat ca "nu ofera date suplimentare fata de cele comunicate pana acum".

Jaber Ahmed, purtator de cuvant al Clubului Romano-Arab de Cultura si Presa, a oferit traducerea declaratiilor celor care apar in stirile difuzate de televiziunile arabe pe acest subiect.

Astfel, conform acestei traduceri, ambasadorul roman in Siria, Florin Sandovici, declara: "Aceasta incarcatura de ajutoare umanitare exprima pozitia poporului roman si a Guvernului Romaniei de solidaritate cu poporul sirian si dorim sa fie date celor nevoiasi prin Crucea Rosie. Speram ca poporul sirian sa ajunga la liniste si stabilitate".

De asemenea, potrivit aceleiasi surse, o alta declaratie apartine reprezentantului Ministerului de Externe sirian, Milad Ati, director al Departamentului Organizatiilor Internationale, care spune: "Doresc sa exprim multumirile si consideratiile noastre poporului roman in numele guvernului si poporului sirian pentru aceasta initiativa a guvernului si poporului roman pentru aceste ajutoare trimise pentru poporul sirian. Multumim in mod special presedintelui Romaniei, Traian Basescu, pentru grija speciala, pentru aceasta initiativa, in perioada aceasta grea. Este o initiativa cu un continut uman, politic si social".

Aducerea in tara a lui Hayssam a fost o operatiune avizata de Guvern si derulata conform legilor romanesti, presedintele Basescu dorind probabil sa arate ca nu a fost autorizata doar de un stat strain, afirma premierul Ponta, adaugand insa ca el nu poate spune "povesti cu Rambo care salveaza oameni".

"Operatiunea de aducere in tara a lui Omar Hayssam a fost in totalitate conform legilor Romaniei, autorizata si aprobata de Guvern. Toate operatiunile la care au participat reprezentanti ai statului roman au fost autorizate de Guvern, conform legii. Probabil ca presedintele a vrut sa spuna ca nu a fost autorizatie din partea unui stat strain", a spus Ponta.

Intrebat de jurnalisti daca intr-adevar nu a existat autorizatie din partea acelui stat strain, Ponta a sustinut ca nu cunoaste acest lucru. El a adaugat ca nu i s-a parut ca presedintele il contrazice pe tema Hayssam, ci doar ca nu confirma anumite lucruri, adaugand insa ca el nu poate pacali oamenii. "Eu nu pot pacali ca nu stiu de unde si cu ce a fost adus Hayssam. Daca vreti sa jucati in filme politiste proaste, puteti sa o faceti, eu nu pot sa va insult inteligenta, eu nu pot spune ca Hayssam a venit din luna cu un cal inaripat sau povesti cu Rambo care salveaza oameni, dar nu spune de unde", a afirmat Ponta.

Premierul a mai afirmat ca singurele semnaturi de pe toate documentele sunt ale sale si ale ministrului Apararii, Mircea Dusa, si ca in continuare nu stie cum a fost implicat si presedintele Basescu sau care a fost rolul acestuia. El a precizat, totodata, ca, din punct de vedere juridic, exista un acord de extradare intre Romania si Siria, dar care nu este in vigoare deoarece a fost ratificat doar de partea romana, precum si un acord-cadru mai vechi care nu se aplica insa cetatenilor propriei tari. "Regret ca, ieri dimineata (vineri - n.red.), cativa iresponsabili platiti din bani publici ca sa fie consilieri prezidentiali au incercat sa deturneze politic pentru Miscarea lor de doi bani o problema importanta. Cand lucrezi cu iresponsabili, trebuie sa isi asumi si astfel de riscuri", a adaugat Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca nu confirma ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane si nici ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare.

Anterior, premierul Ponta declarase ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, aducerea in tara a lui Omar Hayssam fiind insa o operatiune legala, cu punerea in aplicare a unei decizii judecatoresti definitive si irevocabile.

Ulterior, premierul Victor Ponta a revenit asupra declaratiei anterioare prin care arata ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, precizand ca intre timp a fost informat de catre presa si a verificat, iar concluzia este ca exista un acord, aprobat in luna mai a anului trecut.

Victor Ponta a mai declarat, vineri, ca Hayssam a fost adus cu un avion militar. De asemenea, Victor Ponta a spus ca in ultimele luni a fost tot timpul informat de catre institutiile competente asupra posibilitatii ca Omar Hayssam sa fie adus in tara si a aprobat sprijinul logistic pentru institutiile implicate.

Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane, vineri dimineata, a anuntat purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, precizand ulterior ca acesta se afla in arestul Politiei, fiind predat politistilor la ora 6.40.