Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii si la Directia Nationala Anticoruptie in cazul judectoarei Viorela Isabela Ferentz de la Judecatoria Sectorul 3, dupa ce aceasta a admis cererea unui cesionar pentru 40 de hectarea de teren in Anadalchioi, Constanta, in valoarea de 40 de milioane de euro, si a incuviintat executarea silita a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). In acelasi dosar, alte cinci instante au respins anterior cererea cesionarului.

Potrivit premierului, procesul vizeaza Este un teren din Anadalchioi, un cartie din Constanta, evaluat la aproximativ 40 milioane euro. "Suntem in proces, avem termen la instanta in luna noiembrie, insa executorul judecatoresc - evident aici e vorba de un cesionar - nu stiu pe ce criteriu desi e prevazut foarte clar in lege ca e posibil la momentul la care hotararea ramane definitiva si irevocabila, in februarie 2013 a introdus cerere de executare silita", a explicat premierul, precizand ca cererea a fost respinsa de doua ori de instantele din Sectorul 1 si de trei ori de cele din Sectorul 2.

"Dupa ce a incercat la cinci judecatori si i-a fost respinsa cererea, a gasit judecatorul cel bun: Judecatoria Sectorului 3 admite, desi nu e definitiva si irevocabila hotararea, cererea si incuviinteaza executarea silita a ANRP, deci a statului roman, doamna judecator pentru care vom face sesizare la CSM, ministrul Justitiei la Inspectia Judiciara si noi la DNA. Dna judecator Viorela Isabela Ferentz, Sectorul 3, dupa ce cinci judecatori de la alte instante au respins, in mod evident ilegal ne-a spus sa dam 40 milioane de euro pentru un cesionar care nu are o hotarare definitiva, repet, 40 de hectare in Anadalchioi", a declarat Victor Ponta.

Potrivit premierului, desi cele cinci instante au respins cererea de executare silita a statului, odata ajuns procesul la a sasea instanta, "doamna jucator a considerat ca trebuie sa dea 40 de milioane euro executorilor judecatoresti si cesionarilor. Vreau prin aceasta actiune sa atrag atentia asupra faptului ca, desi aceste situatii s-au redus semnificativ, radical, as putea spune, dupa adoptarea legii, exista inca o schema de fraudare a banului public pe asemena criterii".

"Imi doresc foarte mult ca toate institutiile statului, ceea ce tine de Guvern si ANRP facem, insa aici e vorba de DNA, e vorba de CSM, e vorba de Inspectia Judiciara, sa verifice asemenea situatii si sa ajute la corecta aplicare a legii. E un caz pe care vreau, daca se poate, sa il dam ca exemplu ca nu ramanem pasivi la ceea ce s-a intamplat de prea multe ori de-a lungul anilor", a precizat seful Executivului.