Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat ca are in vedere "lucruri foarte concrete in intampinarea acelor copii care au picat sau in continuare pica bacalaureatul". "Poate ne gandim la un sistem de retinere a lor in scoala sub forma unor cursuri de pregatire in vederea sustinerii bacalaureatului", a spus ministrul Educatiei la TVR.

"Suntem preocupati de cum reusim sa crestem calitatea, de cum reusim sa ii mobilizam pe elevi cu un an inainte. Despre cei care nu reusesc nu exista deocamdata foarte multe masuri de a veni in sprijinul lor. In momentul de fata legislatia permite inscrierea la postliceala fara examenul de bacalaureat. Lucram la un proiect pentru cei care nu reusesc la bacalaureat. Sper sa venim cu lucruri foarte concrete in intampinarea acelor copii care au picat sau in continuare pica bacalaureatul. Poate ne gandim la un sistem de retinere a lor in scoala sub forma unor cursuri de pregatire in vederea sustinerii bacalaureatului", a declarat joi Remus Pricopie, citat de Agerpres.

Ministrul a declarat ca procentul de promovabilitate a bacalaureatului de 50% nu-l multumeste, acesta fiind unul foarte mic.

In ce priveste numarul absolventilor din acest an care au decis sa nu se inscrie la Bacalaureat, ministrul Educatiei a sustinut ca probabil au fost descurajati de seriozitatea cu care a fost organizat examenul in ultimii ani, dar si de faptul ca subiectele din anii 2011 si 2012 nu au fost totdeauna corelate cu ceea ce elevii au invatat la scoala.

"Vorbim de 85,24% dintre elevii inscrisi in septembrie care s-au inscris la bacalaureat. Deci practic am avut 173.625 elevi din clasa a XII-a in septembrie, iar acum inscrisi la bacalaureat vorbim de 147.992 din promotia curenta. La acest cifre se adauga cei din anul trecut si in felul acesta ajungem la 180.000 de inscrisi la bacalaureat", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, 14,6% dintre absolventii de liceu din acest an nu s-au inscris la Bacalaureat. "Procentele nu sunt atat de mari. Sunt probleme pe care trebuie sa le analizam. Probabil ca a fost descurajanta si anul trecut si acum doi ani seriozitatea cu care s-a organizat examenul, pe de o parte. Pe de alta parte, probabil ca a fost descurajant faptul ca subiectele nu au fost totdeauna corelate cu ceea ce elevii au invatat la scoala. Si de aici incepe discutia despre diferentierea subiectelor in functie de programele pe care fiecare elev le are", a continuat Remus Pricopie.

Pricopie a reiterat intentia ca de la anul si elevii de clasa a XI-a sa sustina o simulare a examenului de bacalaureat, cel mai probabil in luna mai. "Din clasa a IX-a pana in clasa a XII-a nimeni nu verifica sistemul din punct de vedere al rezultatelor, nu ai niciun fel de testare, nu vorbim de evaluarea elevului care se face saptamanal, poate zilnic, vorbim de evaluare de sistem si de aceea dorim ca de la anul sa introducem simularea la bacalaureat unitar pe tara in clasa a XII-a si o noutate pentru Romania - simulare pentru examenul de bacalaureat cu un an inainte de examenul de bacalaureat, in clasa a XI-a, in luna mai cred ca este potrivit sa facem aceasta simulare", a declarat ministrul.

"Stilul la Ministerul Eeducatiei Nationale (MEN) este de a comunica cu mult timp inainte de a lua o decizie, de a supune dezbaterii publice. Raspunsul poate sa fie pana in 15 septembrie, dar eu cred ca il vom lua mai repede vizavi de simulare", a precizat acesta.

Potrivit ministrului, "in 2014 si 2015 nu cred ca vom avea schimbari semnificative in sistem. O pilotare care nu are efect asupra elevului, daca vreti ii faci analizele gratis cu un an inainte de bacalaureat si ii spui ca aici are o problema. Exclud examenul de treapta".

"Probabil ca primele manuale digitale le vom avea in ianuarie"

Referitor la manualele digitale, ministrul Educatiei sustine ca primele vor fi facute publice in luna ianuarie 2014. "Noi insistam ca manualele sa fie in format digital pe internet, cu liber acces pentru toata lumea. Editorii sustin ca avem o problema cu drepturile de autor. Din punctul de vedere al juristilor din MEN, dar si al unor edituri care lucreaza in aceasta zona, atata timp cat se semneaza un contract si tu decizi ca se plateste numai pe baza manualului pe hartie, este un angajament. Un manual nu este o carte de autor", a declarat ministrul, citat de Agerpres.

"Manualul este bun public. Am spus ca vom lasa 6 luni la dispozitie. Probabil ca primele manuale digitale le vom avea in ianuarie. Cred ca manualele digitale pentru clasa I, a II-a, a V-a si a IX-a, acestea sunt clasele pe care vrem sa le abordam. Acestea ar trebui sa intre in septembrie 2014 obligatoriu, dar clasa I speram sa o putem pune in bibliotecile scolare si pe internet inca din ianuarie", a continuat Pricopie.

Citeste si: