Prima sesiune a examenului national de bacalaureat 2013 incepe luni, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana (proba A), informeaza Ministerul Educatiei. Proba se va desfasura in intervalul 10 - 12 iunie si va fi urmata de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B) - croata, maghiara, germana, sarba, slovaca, turca si ucraineana -, programata intre 12 si 14 iunie 2013.

BacalaureatFoto: Agerpres

Bacalaureatul 2013 incepe luni cu proba orala la limba romana, iar ultima proba este programata pe 5 iulie, anul acesta fiind inscrisi la examen 187.898 de elevi, dintre care 147.830 din promotia actuala, in scadere fata de ultimii ani.

In intervalul 17 - 21 iunie va avea fi sustiuta proba D - evaluarea competentelor digitale, iar proba orala la o limba de circulatie internationala (proba C) este programata intre 25 si 28 iunie.

Probele scrise vor fi sustinute dupa cum urmeaza: 1 iulie - limba si literatura romana, 2 iulie - limba si literatura materna, 3 iulie - proba obligatorie a profilului si 5 iulie - proba la alegere a profilului si specializarii.

Rezultatele vor fi afisate pe 8 iulie, pana la ora 12.00, putandu-se depune contestatii in aceeasi zi, pana la ora 16.00. Dupa rezolvarea constestatiilor, se vor afisa rezultatele finale, in data de 12 iulie.

Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat.

Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, au fost elaborate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE). Subiectele cuprind texte literare si non-literare, functionale si non-functionale, precum si itemi corespunzatori descriptorilor de competente din programele pentru bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10 - 15 minute.

Atat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/ limba materna de la BAC 2013, cat si la proba orala de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu, candidatii intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa.

Ca procedura, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, fiecarui candidat i se acorda cate 15 minute pentru pregatirea raspunsurilor, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 - 15 minute.

Este strict interzis accesul candidatilor cu orice tip de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele in cauza au fost folosite sau nu.

Rezultatul obtinut la BAC 2013 de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national, disponibila pe www.subiecte2013.edu.ro. Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile elaborate si transmise de CNEE.

Pentru sustinerea examenului national de bacalaureat in sesiunea iunie - iulie 2013 s-au inscris 187.898 elevi, repartizati in 585 de centre de examen. Dintre acestia, 147.830 sunt din promotia actuala, iar 40.068, din promotii anterioare. In timp ce numarul elevilor inscrisi la bacalaureat in anul terminarii clasei a XII-a este mai mic decat cele din ultimii noua ani, numarul celor din promotiile anterioare le depaseste pe cele inregistrate din 2004 pana in prezent, cu exceptia numarului de elevi din 2012 care au sustinut examenul mai tarziu - 44.921.

In 2011, cand a inceput sa se ia masura supravegherii video la bacalaureat, promovabilitatea in prima sesiune a fost de 44,47 la suta la nivel national, inaintea solutionarii contestatiilor, pentru ca in 2012 sa scada la 43,04 la suta, in aceleasi conditii de supraveghere contra fraudei, preconizate a fi utilizate si anul acesta.

Citeste si: