VIDEO Traian Basescu: Ar trebui sa vindem tot atat pamant strainilor cat ne-au vandut si altii noua

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 6 iunie 2013, 12:19 Actualitate | Esenţial


Presedintele Traian Basescu a afirmat joi ca nu este impotriva vanzarii pamantului agricol catre straini, dar "ar trebui sa vindem tot atat pamant strainilor cat ne-au vandut si altii noua", in conditiile in care terenul agricol, turismul si frumusetile tarii sunt singurele avutii care nu pot fi delocalizate.

"As semnala problema pamantului. Foare curand, prin tratatul de aderare la UE, strainii vor putea cumpara pamant. Eu nu spun sa nu cumpere, dar spun ca ar trebui sa vindem tot atat pamant cat ne-au vandut altii noua si, pe de alta parte, avem obligatia, presedintie, guvern, parlament, sa gasim solutia de a-i credita pe agricultorii romani in conditii avantajoase pentru a putea fi ei cei care cumpara pamantul", a spus seful statului, la Insitutul Agricol Fundulea.

Traian Basescu a precizat ca "a fi in UE nu inseamna a nu avea reguli nationale. "O uzina de masini azi e aici, maine se muta in Maroc, o fabrica de orice alte masinarii sau o fabrica de textile se delocalizeaza si merge spre est. Ce nu se poate delocaliza e pamantul. El ne garanteaza si bunastarea, nu  numai hrana, pamantul agricultura, turismul, furmusetile tariii sunt lucruri care nu se pot delocaliza (...) Ceea ce ne-a dat Dumnezeu nu poate fi delocalizat, doar ce e facut de mana omului poate fi delocalizat", a subliniat presedintele.

Pe de alta parte, Traian Basescu a anuntat ca la 30 iunie va fi terminat si pus in dezbatere publica raportul Comisiei prezidentiale pentru elaborarea strategiei agricole pina in 2030. "Va fi extrem de important daca reusim un acord intre toate fortele politice, si asa cum s-a semnat un acord pentru Legea Educatiei, toate fortele din Parlament sa semneze un acord pentru Legea agriculturii in baza acestui raport al Comisiei prezidentiale", a spus el.Cele mai importante declaratii facute de seful statului:
 • Este un moment important - agricultorii se pot informa asupra masinilor disponibile, calitatii semintelor oferite. Este un moment in care putem declansa o discutie importanta despre agricultura. De ce e important?
 • Inca de acum 2 ani s-a constituit o comisie pentru strategia agricola pina in 2030. Raportul comisiei va fi facut public la 30 iunie, dar va ramane in dezbatere publica.
 • In comisie lucreaza peste 30 de specialisti de la Academia Agricola, fermieri.
 • Ne aflam cu 6-7 luni inainte de inceperea noului exercitiu bugetar al UE. Romania va avea o alocare cu circa 4,5 mld euro mai mare pentru cei doi piloni, iar pentru plati directe lucrurile stau destul de bine in raport cu precedentul exercitiu, crestere cu 5 mld euro.
 • Prin decizia Consiliului European exista o flexibilitate de a se muta banii de pe pilonul 1 (platile directe) pe pilonul 2 (dezvoltare rurala). Fiecare guvern are dreptul sa miste 25% din bani. Aici e cheia deciziei: care e prioritate? Cit poate fi mutat de la plati directe la dezvoltare rurala sau invers? Aceste lucruri pot fi stabilite doar de specialisti si asteptam contributiile dvs.
 • Speranta mea este ca pe 30 iulie vom avea o viziune clara asupra evolutiei agriculturii pe urmatorii 15-20 de ani
 • Extrem de important va fi daca reusim un acord intre toate fortele politice, si asa cum s-a semnat un acord pentru legea educatiei, toate fortele din Parlament sa semneze un acord pentru Legea agriculturii in baza acestui raport al Comisiei prezidentiale
 • Cred ca prima urgenta e ca aceasta strategie sa furnizeze guvernului elemente pentru elaborarea planului national de dezvoltare rurala ce trebuie predat CE pentru alocari
 • Am convingerea ca se vor gasi resurse pentru achizitia de masini agricole. Romania are un tractor la 57 ha. Comparativ cu media UE de 1 tractor la 10-15 ha. E clar nivelul de submecanizare a agriculturii romanesti
 • Avem nevoie de instruire, de tot mai multi specialisti. Avem nevoie de cercetare. Romania are o buna traditie si in invatamintul agricol, si in cercetare
 • Eu cred ca nimeni nu poate avea succes fara doua lucruri: cercetare, educatie, pe de o paarte, si fara masini agricole.
 • Nu cred ca va putea fi neglijat un program care sa vizeze garantarea productiilor agricole prin cresterea nivelului de irigiatii, in special in sud si in Moldova
 • As semnala problema pamantului. Foare curand, prin tratatul de aderare la UE, strainii vor putea cumpara pamant. Eu nu spun sa nu cumpere, dar spun ca ar trebui sa vindem tot atat pamant cat ne-au vandut altii noua si, pe de alta parte, avem obligatia, presedintie, guvern, parlament, sa gasim solutia de a-i credita pe agricultorii romani in conditii avantajoase pentru a putea fi ei cei care cumpara pamantul.
 • Avem nevoie si de o agentie a statului care atunci cand omul vrea sa cumpere pamantul neaparat sa-l poata cumpara si sa-l poata scoate la vanzare in conditii avantajoase
 • A fi in UE nu inseamna a nu avea reguli nationale iar cand vorbim de pamant va spun un lucru in care cred mai mult decat orice : o uzina de masini azi e aici, maine se muta in Maroc, o fabrica de orice alte masinarii sau o fabrica de textile se delocalizeaza si merge spre est. Ce nu se poate delocaliza e pamantul. El ne garanteaza si bunastarea, nu  numai hrana, pamantul agricultura, turismul, frumusetile tariii sunt lucruri care nu se pot delocaliza.
 • Cum avem grija de ele ne construim garantia, liniile de forta ale viitorului acestei natiuni
 • Ceea ce ne-a dat Dumnezeu nu poate fi delocalizat, doar ce e facut de mana omului poate fi delocalizat
 • Fac un apel la dvs, oamenii pamantului, cei care traiti si ne asigurati si noua traiul din munca pamantului sa aveti grija de pamant. E cea mai importanta reusrsa pe care Romania o are.
 • Un exemplu de supra-performanta in agricultura: viticultura. In cativa ani, datorita investitiilor, a banilor de la UE, am ajuns la un nivel extrem de ridicat, cantitativ si calitativ, in viticultura
 • La fel se poate intampla in toate sectoarele, cu conditia sa ne stabilim corect prioritatile
 • Eu sper ca acest raport al comisiei prezidentiale va da directia generala iar dvs sa adaugati in cele 20 de zile, pana pe 20 iulie, idei, solutii, astfel incat banii de la UE si de la bugetul national sa-i putem folosi la acelasi nivel ca cei pentru viticultura
 • Am face din agricultura o ramura extrem de performanta, in conditiile in care azi produce doar la 50% din potential, din cauza faramitarii pamantului, a lipsei de mecanizare
 • Apelul meu este sa contribuiti la stabilirea unei strategii clare in care orice agricultor sa stie ce se va intampla si cum va fi sustinuta agricultura in urmatorii ani
 • Prezenta mea aici e departe de a fi prezenta unui specialist sau a unuia care le stie pe toate, am venit doar ca un semnal legat de importanta pe care agricultura trebuie sa o dobandeasca pentru economia romaneasca, pentru romani

6134 vizualizari

 • -14 (24 voturi)    
  Se pricepe si la agricultura ... (Joi, 6 iunie 2013, 12:26)

  #DeDreapta#6Case#DinMeditatii [utilizator]

  ... precum ala de langa zidu' din Targoviste.
 • -9 (17 voturi)    
  Ce exprimare... (Joi, 6 iunie 2013, 12:32)

  Marius Ogrean [utilizator]

  "Comisia prezidentiala pentru agricultura va finaliza strategia agricola pina in 2030"

  Ce naiba le ia atata? :))
  • +1 (1 vot)    
   Au fost comisii prezidentiale (Joi, 6 iunie 2013, 23:19)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Marius Ogrean

   - pentru educatie. A rezultat si o lege. Nu a trecut un an de aplicare a ei si uslasii au inceput sa o macelareasca. Au nevoie de prosti pentru viitoarele alegeri.
   - pentru sanatate. A rezultat si un proiect de lege. Scandal mare. Interese obscure la fel. S-a mai lucrat la vreo doua proiecte pentru sanatate. Rezultat nimic. Se mai carpeste cite ceva. Cine trebuie castiga. Evident nu bolnavii.
   - Comisia prezidentiala pentru agricultura. Pentru ce? Parlamentarii nostri sunt interesati doar de castigul lor si nu al Romaniei.
 • -3 (21 voturi)    
  cine nu are un turnator,sa nici nu-si doreasca !! (Joi, 6 iunie 2013, 12:37)

  gica43 [utilizator]

  Este foarte ..curios ca Traian Basescu nu vrea sa priceapa ca tot ceea ce face el este rau,iar tot ceea ce face usl ...indrumata de catre seful ei de facto-turnatorul felix- este exact ceea ce ne..lipseste !!
  • +5 (7 voturi)    
   d'aia capeti (Joi, 6 iunie 2013, 14:00)

   the [utilizator] i-a raspuns lui gica43

   atatea minusuri ... nu explici glumele :)
 • -10 (18 voturi)    
  hehe (Joi, 6 iunie 2013, 12:56)

  Mazeta [utilizator]

  Orice, dar nu vă legați de viticultură!
 • +1 (5 voturi)    
  mda (Joi, 6 iunie 2013, 13:09)

  moka [utilizator]

  aici nu prea sunt de acord cu aceasta optica.
  tocmai ca nu se poate delocaliza, eu zic ca pot sa cumpere cat vor. de plecat de aici cu el nu pleaca.
  Important e ce se intampla cu productia. Adica trebuie cumva impuse conditii de lucrare a pamantului si de asigurare a hranei pentru populatia tarii.
  Indiferent cine-l lucreaza, tara trebuie sa aiba hrana.

  Iar altii nu ne-au vandut ca nu ne-am dus sa cumparam. Dar cine are bani, cred ca se poate duce foarte frumos si cumpara in franta daca-i convine.

  In industrie e diferit. Acolo se poate cumpara o fabrica numai pentru a fi inchisa si a mari productia in alta tara.
 • -2 (12 voturi)    
  Pai atunci de ce ai acceptat Vanzarea Pamantului (Joi, 6 iunie 2013, 13:22)

  alex1234 [utilizator]

  Daca esti asa de preocupat


  de ce ai acceptat Vanzarea PamantuluiTarii la Straini?

  Fariseule....
  • -3 (5 voturi)    
   cum aia nu ne primesc in Schengen (Joi, 6 iunie 2013, 13:51)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   cum aia nu ne primesc in Schengen

   la fel se poate amana sine-die

   punerea in aplicare a vanzarii pamantului

   numai sa vrea fariseii de Ponta si Basescu
 • +5 (11 voturi)    
  Are dreptate. (Joi, 6 iunie 2013, 13:38)

  Marionette [utilizator]

  Si nu este personajul meu preferat. Daca nu va exista o stavila Romania va fi detinuta de straini si romanii se vor umple de hartii (bani) si plastice (luate cu hartii) foarte rapid. Boom-ul creditelor a demonstrat "cumpatarea" romanilor si reglementarea inca de atunci a creditului de catre BNR a dovedit ca BNR este un adevarat "prieten" de nadejde al Romaniei.. Acum vine randul politicienilor sa dovedeasca acelasi lucru ca si BNR. Sunt sigur ca se vor mobiliza exemplar si vor lasa deoparte animozitatile (principiale, evident) de dragul propasirii patriei! Iar, daca prin absurd (dar prin foarte absurd!) nu s-ar aplica acest principiu, sigur avem o rezistenta de gradul II, tacuta si profesionista, care ar bloca incet, incet la fel de eficient ca si legea, instrainarea Romaniei si cred ca v-ati dat seama de cine vorbesc, de zidul de nepatruns din spatele politicienilor, da, ati ghicit, este vorba de autoritati, de justitie. De aceea dorm linistit si sunt mandru ca sunt roman.
 • +3 (5 voturi)    
  hehe (Joi, 6 iunie 2013, 18:02)

  Marcel Ionita [utilizator]

  Nu vindem pamantul dar vindem pe nimica tot ce se afla sub el. Cam duplicitar baselu'.
 • 0 (2 voturi)    
  E usor sa vorbesti din opozitie (Joi, 6 iunie 2013, 18:18)

  Rhadoo [utilizator]

  Basescu are in mare parte dreptate, dar nu prea l-a oprit nimeni sa impuna masuri, reforme folositoare, cand partidul dumnealui era la putere. USL-ul e cam pe din-afara problemei pana acum, reformele lipsesc cu desavarsire, ca de, avem constitutie "noua" de votat si ne ocupa tot timpul, dar e usor sa critici cand esti in opozitie.
 • +1 (1 vot)    
  Cind ai vindut nu pui conditii !!! (Joi, 6 iunie 2013, 20:54)

  andreesanu [utilizator]

  Vinzarea pamintului catre straini este o treaba cu doua taisuri:nu poti impune cultura ,asta-i la alegerea propietarului nou si nici cu-i sa vinda produsele.
  Chestia cu vind azi pamintul e cu dus intors ,miine vei cumpara cu cit vrea el sa-ti vinda.
  N-am vazut strain sa-i pese de Romania sau de romani.Romanul se v-a trezi cind v-a invata ce-i propietatea si respectul propietatii de la strain ,cind te gaseste pe pamintul lui poate sa-ti faca ce pofteste.
  Sa-l vad pe roman daca mai intra sa fure de la strain ca acolo ii gasesti oasele.
  Se dovedeste ca n-avem inca in singe simtul de respect pentru propietate si de aceea vindem asa usor.
  • -1 (3 voturi)    
   Da de cand unii hotarasc de capul lor (Vineri, 7 iunie 2013, 1:40)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Da de cand unii hotarasc de capul lor

   fara Referendum

   ca pamantul sfant al Tarii poate fi pus la taraba

   si vandut strainilor ?

   De-aia au murit pentru el stramosii nostrii

   ca un Basescu Ilici Nastase si un Ponta sa

   hotarasca sa poata fi vandut pe nimic la straini?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version