Amendamentul care prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie", adoptat de comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei, "este un amendament mai mult de campanie publica, ce raspunde la prejudecatile din Romania", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos. "Introducerea acestui amendament in Constitutie este un regres pentru Romania", a precizat acesta. Decizia comisiei parlamentare de a adopta acest text in vederea includerii lui in viitoarea Constitutie vine in contextul in care in Marea Britanie, Camera Lorzilor a votat in favoarea casatoriilor homosexuale, iar in urma cu doua saptamani presedintele francez a promulgat legea casatoriilor gay, Franta devenind astfel a 14-a tara care legalizeaza mariajele gay.

Csaba AsztalosFoto: Agerpres

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat, miercuri, mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, atunci definitia "familiei" in legea fundamentala va fi urmatoarea: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Amendamentul depus de deputatii liberali Florica Chereches, Grigore Craciunescu si Mircea Dolha si adoptat miercuri de Comisia parlamentara:

"Art. 48. - (1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor."

Art. 48. (1) asa cum este acum in Constitutie:

"Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor."

Articolul propus de liberali a fost adoptat miercuri, 5 iunie, cu 15 voturi pentru si 3 abtineri. Remus Cernea a declarat in cadrul dezbaterilor ca "Romania nu ar trebuie sa fie pe lista tarilor homofobe", la care Crin Antonescu, presedintele comisiei pentru revizuirea Constitutiei, a replicat: "Cred ca n-are legatura cu subiectul. Nu faceti presiuni, partidul nostru are alte obiceiuri, si ma refer la vot..."

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii: Introducerea acestui amendament in Constitutie este un regres pentru Romania

Contactat de HotNews.ro, Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat ca acesta "este un amendament mai mult restrictiv si mai mult de campanie publica, ce raspunde prejudecatilor din Romania, unde majoritatea persoanelor cuprinse in sondaje au o opinie defavorabila fata de minoritatile sexuale".

"Introducerea acestui amendament in Constitutie este un regres pentru Romania. Intr-un fel se poate interpreta ca o limitare a drepturilor minoritatilor sexuale, insa ramane la latitudinea legiuitorului si a Curtii Constitutionale sa decida in privinta acestui amendament", a sustinut Csaba Asztalos.

Florin Buhuceanu, directorul Accept: Daca vrem o Constitutie pentru Romania de azi si a deceniilor viitoare, e cazul sa ne intoarcem la realitate si sa recunoastem diferitele tipuri de familii care exista in societatea noastra

Florin Buhuceanu, directorul Accept, a declarat pentru HotNews.ro: "Nu pot sa constat ca Romania nu-si doreste sa fie patria care-si trateaza egal cetatenii. La doar o zi dupa includerea criteriilor nediscriminare, alesii nostri parlamentari au decis ca este intelept si drept sa nu oferi garantii constitutionale pentru mai bine de 1 milion de persoane care isi traiesc viata de familie in afara casatoriei".

"Vorbesc aici de familii monoparentale, familii formate din bunici si nepoti ca efect al migratiei economice in principal, cupluri gay si cupluri heterosexuale care sint in relatii de uniune consensuala, pentru a da cateva exemple. Ei nu sint familii, nu ar trebui sa se bucure de dreptul la viata de familie? Vorbim asadar de o Constitutie pentru toti cetenii Romaniei? Sint intrebari deloc retorice, care asteapta un raspuns mai competent decat cel de tipul familiile sint cele traditionale, altceva nu exista. Daca vrem o Constitutie pentru Romania de azi si a deceniilor viitoare, e cazul sa ne intoarcem la realitate si sa recunoastem diferitele tipuri de familii care exista in societatea noastra", a declarat pentru HotNews.ro directorul Accept.

Si Biserica Ortodoxa Romana vrea definirea "familiei" drept casatoria intre "un barbat si o femeie"

Si Biserica Ortodoxa Romana a anuntat ca va propune completarea articolului 48 alin. (1) referitor la familie din actuala Constitutie a Romaniei pe agenda de lucru a Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania din 20 iunie 2013, "pentru a proteja familia naturala si traditionala".

BOR propune completarea articolului 48 cu prevederi referitoare la rolul familiei pentru "prezentul si viitorul poporului roman", avand urmatorul continut:

"Familia, elementul natural al existentei si dezvoltarii societatii, se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor si beneficiaza de sprijin si ocrotire din partea statului si a societatii".

Documentul care contine amendamentele este semnat de PF Daniel si se incheie cu rugamintea adresata presedintilor celor doua Camere de a sustine adoptarea amendamentelor propuse de BOR, in vederea includerii acestor prevederi in Constitutie (Detalii aici).

PP-DD merge mai departe si vrea definirea in Constitutie a "barbatului" si a "femeii" care intemeiaza "familia"

La acelasi articol 48 din Constitutie, Partidul Poporului - Dan Diaconescu a depus un amendament prin care sa introduca in Constitutie definitia "barbatului" si a "femeii". Iata propunerea pe care au facut-o deputatii Ion Scheau, Ovidiu-Ioan Dumitru, Viorel-Ionel Blajut, Ion Cristinel Marian, Aurelian Mihai, Mihai Tararache, Iacob Puscas (deputati independenti, fosti PP-DD) si Nutu Fonta (deputat PP-DD) la proiectul de revizuire a Constitutiei:

"Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, prin barbat intelegand persoana care a fost declarata de sex masculin la nastere, iar prin femeie intelegand persoana care a fost declarata de sex feminin la nastere, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor."

Casatoriile gay si ce se intampla in lume

Dezbaterile din Romania vin in contextul in care legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex se afla pe agenda discutiilor publice in marile state occidentale. In urma cu doua saptamani, presedintele francez Francois Hollande a promulgat legea casatoriilor gay. Franta a devenit astfel pe 18 mai 2013 cea de-a 14-a tara care legalizeaza mariajele gay.

Legea, care a reprezentat o promisiune din campania electorala a presedintelui socialist, a fost puternic contestata in Franta, masura fiind considerata una dintre cele mai importante reforme sociale de la abolirea pedepsei cu moartea in 1981. Detalii aici

Unde sunt legale casatoriile intre persoanele de acelasi sex, in ordinea cronologica a legalizarii:

Olanda - 2001

Belgia - 2003

Spania - 2005

Canada - 2005

Africa de Sud - 2006

Norvegia - 2009

Suedia - 2009

Portugalia - 2010

Islanda - 2010

Argentina - 2010

Danemarca - 2012

Uruguay - 2013 (Detalii aici)

Noua Zeelanda - 2013 (Detalii aici)

SUA - capitala federala Washington D.C. si alte 12 state au legalizat mariajele gay

O decizie pe aceasta tema este asteptata si in Marea Britanie. Dupa ce deputatii britanici au adoptat in februarie 2013, in prima lectura, un proiect de lege care recunoaste dreptul homosexualilor la casatorie, Camera Lorzilor a dezbatut saptamana aceasta, timp de doua zile, propunerea ca persoanele de acelasi sex sa se poata casatori. Votul dat in Camera Lorzilor a fost in sprijinul Guvernului britanic care s-a pronuntat in favoarea casatoriilor homosexuale, astfel ca propunerea este cu un pas mai aproape sa devina lege, scrie BBC.

In Statele Unite ale Americii, 12 state au legalizat pana in prezent casatoriile intre persoane de acelasi sex. Dezbaterea a ajuns insa la Curtea Suprema, care analizeaza in prezent daca "Legea pentru apararea casatoriei" (legea DOMA - Defense of Marriage Act), promulgata in 1996 de Bill Clinton, este neconstitutionala. Aceasta lege federala interzice uniunea homosexuala si le interzice cuplurilor homosexuale casatorite in mod legal in statele care acorda acest drept sa beneficieze de aceleasi avantaje de care se bucura cuplurile casatorite heterosexuale.

Presedintele Barack Obama si procurorul general Eric H. Holder Jr au decis acum doi ani ca DOMA este neconstitutionala si au refuzat sa apere aceasta lege in instanta. Cu toate acestea, administratia Obama a continuat sa o puna in aplicare, lasand Curtea Suprema sa ia o decizie in privinta ei.

Citeste si: