Congresul din Uruguay a votat, cu o mare majoritate, legalizarea casatoriilor homosexuale, devenind astfel au doua tara din America Latina, dupa Argentina, care permite mariajele intre persoanele de acelasi sex, informeaza BBC.

Proiectul legislativ a fost aprobat de peste doua treimi dintre membrii camerei inferioare a Congresului uruguayan (71 dintre cei 92 de deputati), in pofida opozitiei din partea Bisericii Catolice.

Propunerea a fost deja adoptata de camera superioara si ar urma sa fie promulgata in maximum doua saptamani, presedintele uruguayan Jose Mujica fiind un sustinator al proiectului legislativ.

"Libertate, libertate", au strigat activistii care au fost prezenti la sesiunea parlamentara a Congresului din Montevideo la anuntul rezultatului votului.

"Cupluri de acelasi sex au existat dintotdeauna", a spus presedintele Mujica, un fost luptator de gherila de stanga, intr-un interviu acordat Russia Today in cursul acestui an.

Legea privind egalitatea in drepturi pentru casatoriile gay a fost aprobata de Senat saptamana trecuta, cu 23 de voturi pentru si 8 impotriva.

Aceasta permite cuplurilor de acelasi sex sa aleaga ordinea numelor de familie pentru copiii pe care ii adopta.

De asemenea, legea ridica varsta minima a consimtamantului sexual la 16 ani, de la 12 ani (pentru fete) si 14 ani (pentru baieti) in prezent.

In ultimii ani, Uruguay a legalizat uniunile civile intre persoane de acelasi sex, adoptia de copii de catre cuplurile gay si a permis persoanelor homosexuale sa se inroleze in trupele armate.

Tara vecina Uruguayului, Argentina, a legalizat casatoriile gay in 2010. Mariajele intre persoanele de acelasi sex sunt de asemenea legale in capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, din 2009.

In mai anul trecut, Curtea Suprema din Brazilia a votat in favoarea acordarii cuplurilor homosexuale aceleasi drepturi legale ca si celor heterosexuale.