Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a spus intr-un discurs extrem de dur ca tari precum Bulgaria, Romania si Italia "sunt pur si simplu aproape neguvernabile". Politicianul german a criticat dur si Franta, despre care a spus ca este "zero pregatita" pentru reformele pe care trebuie sa le intreprinda, dupa cum relateaza Deutsche Welle, citind presa germana.

Gunther OettingerFoto: HotNews / DP

"Ma ingrijoreaza tari care, fundamental privind, sunt pur si simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, Romania, Italia", a spus Oettinger, citat de cotidianul german Bild.

UPDATE Reactii la declaratia lui Oettinger:

  • Declaratiile au starnit un val de nemultumire la Roma, presa italiana solicitand explicatii din partea Guvernului german. "Nu veti auzi niciodata aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german", a dat asigurari, potrivit ziarului Il Sole 24 Ore, Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, transmite Mediafax.
  • Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Pia Hansen, a declarat miercuri, raspunzand unei intrebari ca, Oettinger a facut aprecierile in calitate de politician, exprimand opinii personale, potrivit cursdeguvernare.ro.

Potrivit acestuia, Oettinger avertizeaza ca, in Europa, prea multa lume crede ca lucrurile sunt in regula, cand, de fapt, Uniunea este un caz clar de institutie ce trebuie radical restructurata. Chiar la Bruxelles, a completat in discursul sau demnitarul comunitar, "adevarata dimensiune a problemelor nu a fost identificata".

In loc sa se preocupe de propria-i criza, Uniunea s-a comportat ca o asociatie de binefacere pentru restul lumii, a punctat Oettinger.

Oettinger, membru al Uniunii Crestin Democrate din Germania, a devenit Comisar pentru Energie in 2010 si este afiliat Partidului Popular European. Comisarul a efectuat o vizita in Romania in octombrie anul trecut, cand a participat la ceremonia oficiala de inaugurare a centralei electrice Brazi.