Sefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova a fost retinuta marti de procurorii DNA sub acuzatia ca ar fi eliberat, in schimbul unor sume de bani, certificate de handicap pentru 68 de persoane care nu indeplineau conditiile necesare.

Viorica Oniga a ajuns in atentia presei dupa scandalul de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Prahova, unde o batrana a fost filmata urcand in patru labe scarile institutitie, unde venise sa-si depuna dosarul de incadrare in grad de handicap. O alta batrana, care se prezentase aici din acelasi motiv, a cazut pe scari, suferind un traumatism cranio-cerebral, iar o alta a fost luata cu salvarea, dupa ce i s-a facut rau.

Care sunt persoanele retinute de Directia Nationala Anticoruptie:

  • Viorica Oniga, presedinta a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova (functionar angajat cu contract de munca la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din cadrul Consiliului Judetean Prahova), acuzata de luare de mita in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, in forma calificata si in forma continuata si fals intelectual in forma continuata
  • Georgeta Oprea, acuzata de dare de mita, trafic de influenta si complicitate la inselaciune, toate in forma continuata

Care sunt acuzatiile procurorilor:

  • In perioada 2006 - 2012, in calitate de presedinta a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Oniga Viorica a primit, in mod repetat, de la Oprea Georgeta si de la alti cinci intermediari (dintre care inculpatii Gabor Sorin Octavian si Neacsu Georgeta - ambii arestati preventiv in cauza), sume de bani si bunuri in valoare totala de aproximativ 97.200 lei, pentru ca, in schimb, sa isi incalce atributiile de serviciu.
  • Astfel, aceasta a incadrat in grad de handicap si a eliberat certificatele medicale aferente pentru un numar de 68 de persoane, in conditiile in care acele persoane nu sufereau de bolile mentionate in cuprinsul certificatelor, nu puteau fi incadrate in gradul de handicap stabilit si nu puteau beneficia de facilitatile prevazute de lege.
  • In cuprinsul certificatelor medicale eliberate pentru acele persoane, inculpata Oniga Viorica a atestat, in mod nereal, ca acele persoane sufera de anumite afectiuni care sa le permita incadrarea in gradul de handicap stabilit.

Cele 68 de persoane identificate pana la acest moment au primit, pe nedrept, indemnizatii de handicap, bugete complementare personale si indemnizatii de insotitor totalizand 1.146.200 lei, suma ce reprezinta paguba cauzata bugetelor locale din care au fost efectuate platile, afirma DNA, intr-un comunicat de presa.

Procurorii cerceteaza si persoanele care au beneficiat pe nedrept de facilitatile prevazute de lege pentru persoanele cu handicap, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta, inselaciune si uz de fals, cu privire la unele dintre acestea fiind deja inceputa urmarirea penala.

Oniga Viorica si Oprea Georgeta au fost retinute pentru 24 de ore, urmand a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.