VIDEOREPORTAJ Incepe constructia celui mai puternic laser din lume. Cum se dezvolta platforma de la Magurele si ce experimente unice se fac acolo chiar si azi

de Victor Cozmei, Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 23 mai 2013, 18:18 Actualitate | Esenţial


Detectorul de radiatii gamma de la Magurele
Foto: Hotnews
Saptamana aceasta incepe la Magurele constructia cladirii care va gazdui cel mai puternic laser din lume. Proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Phisycs (ELI-NP) se va intinde pe o suprafata de peste 30.000 de metri patrati, adica de trei ori mai mare ca un hypermarket, si va fi o adevarata provocare pentru ingineri si constructori. Pentru ridicarea complexului va fi turnat mai mult beton decat la Arena Nationala, iar ELI-NP "va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale", printr-un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Pana in 2015, termenul pentru finalizarea constructiei, Institutul National de Fizica Nucleara de la Magurele atrage deja cercetatori straini cu acceleratorul Tandem si detectorul de radiatii gamma.
Mai multe detalii despre mega-laserul de la Magurele puteti citi mai jos in articolele si interviurile realizate de HotNews.ro:Citeste mai multe despre   
24240 vizualizari

 • -20 (34 voturi)    
  mă fascinează! (Joi, 23 mai 2013, 19:46)

  mens [utilizator]

  1) Ce are un ultra laser cu cancerul? 2) Cât curent electric consumă un astfel de laser 3) are nevoie de o instalaţie nucleară pentru a îi asigura funcţionalitatea? Eu am mai multe întrebări decât răspunsuri, aţi montat prea prost reportajul.
  • +13 (17 voturi)    
   Va ofer un raspuns (Joi, 23 mai 2013, 20:42)

   cucurveauamov [utilizator] i-a raspuns lui mens

   La intrebarea 3. Sa presupunem ca laserul are puterea PL si functioneaza un timp TL. Energia necesara lui este EL = PL * TL. Sursa de putere are puterea PS si functioneaza timpul TS. Energia data de ea este ES = TS * PS. Daca ignoram pierderile, putem scrie ca ES=EL deci PL*TL = PS*TS. Calculam puterea sursei ca fiind PS=PL*TL/TS. Puterea laserului o stim deci totul se rezuma la raportul intre timpul de functionare al laserului si timpul de functionare al sursei.

   Daca acest laser functioneaza doar cateva microsecunde (un burst de putere enorma dar scurt) iar sursa functioneaza 24 h pentru a genera energie, atunci puterea sursei poate fi de milioane de ori mai mica decat puterea laserului. Deci nu e nevoie de un reactor nuclear. Problema este insa stocarea energiei. Cum probabl cantitatea stocabila nu este colosala, atunci puterea sursei va fi ceva mai mare insa nu trebuie neaparat sa fie egala cu cea a laserului.
   • -10 (12 voturi)    
    Amesteci energia cu tensiunea si curentul => varza (Vineri, 24 mai 2013, 11:08)

    mnicku [utilizator] i-a raspuns lui cucurveauamov

    conform cu cea ce ai descris pina la un punct e corect .
    Ce energie ar trebui stocata? tensiunea de alimentare
    a laserului ar trebui insa tensiunea nu poate fi stocata astfel incit sa asigure
    puterea necesara la un virful de sarcina .
    Sursa de alimentare constanta ar fi principala problema de functionare corecta a laserului , intrucit vor fi variatii mari de consum la ciclurile pornit/oprit .
    • +14 (14 voturi)    
     Hai sa vedem (Vineri, 24 mai 2013, 12:20)

     cucurveauamov [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

     Folositi CTRL+F si cautati in textul meu cuvintele "curent" si "tensiune". Eu am scris de putere si de energie necesara si timp.

     Eu nu cunosc solutia celor de la Magurele. Insa stiu ca daca acumulezi cumva energie la putere mica timp indelungat, o poti folosi la putere mare un timp scurt. Asa functioneaza bateria de la masina, de exemplu.

     Si va intreb acum la textul dvs, caci vad ca sunteti un om rafinat in detalii: este Soarele o sursa constanta de energie? ("Sursa de alimentare constanta ar fi principala problema de functionare corecta a laserului")

     Daca vreti sa fici precis, uimiti-ne cu niste detalii tehnice si referinte. Daca mai stati un pic si analizati, pe perioade suficient de mari nici o sursa de energie nu e constanta. Un milion de ani, un miliard. Daca discutam de micro si nano secunde, treaba e alta. Pana si un amarat de condensator este sursa constanta de energie la un timp egal cu bariera Plank.

     PS: Eu am raspuns unor intrebari de bun simt ale unui om care vrea sa stie ceva, anume daca e necesar un reactor ca sa puna in functiune laserul. Raspunsul nu e si e argumentat de mine pe baza unor ecuatii de liceu. Daca vreti sa va dati rotund si sa eliminati exprimarile vagi, bagati numere si referinte. Eventual o schema de principiu.

     Si va mai intreb ceva: daca "mens" citeste textul Dvs. cu ce anume e el mai edificat? Ce anume are de retinut din el? De criticat e foarte usor. Incercati sa ii raspundeti lui daca sunteti doxa.
   • -15 (19 voturi)    
    Canalul Dunare-Bucuresti mai util ca Laserul (Vineri, 24 mai 2013, 11:22)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui cucurveauamov

    Canalul Dunare-Bucuresti, asa nerentabil cum este el ar fi mult mai util si mai ieftin de terminat decit acest laser dara sens.
    • +10 (10 voturi)    
     Pai va dati cu stangu'n dreptu' (Vineri, 24 mai 2013, 12:24)

     cucurveauamov [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Va rog sa ma scuzati, dar una din legile economiei de piata este sa faci profit cat mai mare si cat mai mica pierdere.

     Si va intreb direct, ca pe oricare om inteligent de pe planeta: pentru ce anume sa fac un proiect industrial care nu e rentabil?!?!? "Canalul Dunare-Bucuresti, asa nerentabil cum este"

     A face asa ceva inseamna ca eu sa va ofer o bucata de paine (buna) cand Dvs muriti de sete. In economie trebuie sa faci ori cercetare (care poate fi nerentabila si aici intra zborurile spatiale, etc, cu speranta ca va fi rentabila candva) sau aplicatii (dar acestea trebuie sa fie rentabile pentru ca altfel nu le va folosi nimeni).
    • +5 (5 voturi)    
     prea le amesteci.... (Vineri, 24 mai 2013, 17:13)

     oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     canalul are rostul lui ,in domeniul infrastructurii de transport, se va "re_construi", probabil si cu fonduri europene, iar laserul e o inv. pt. viitor, pt. cercetare, poate multi dintre tinerii nostri superdotati intel. vor ramane sa lucreze in tara......si e construit numai cu fonduri UE.
   • +7 (7 voturi)    
    din definitia SI a puterii (Vineri, 24 mai 2013, 11:32)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui cucurveauamov

    daca descarc un joule timp de o secunda inseamna ca puterea e 1W. daca acelasi joule il descarc in 0.001 secunde, puterea e de 1000W si asa mai departe. corect?
    • +8 (8 voturi)    
     Exact (Vineri, 24 mai 2013, 12:13)

     cucurveauamov [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

     Problema mare e insa stocarea acelui Joule. Bine, vorbesc metaforic: un Joule un e o problema, insa 1 GJ sau 1 TJ deja sunt o problema. Eu nu cunosc solutia tehnologica si nici nu sunt in domeniu, sunt doar un inginer si pe altceva.
     • +3 (3 voturi)    
      inginer si cadru didactic la o universitate tehnic (Vineri, 24 mai 2013, 12:28)

      gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui cucurveauamov

      parca asa am retinut din alte comentarii
      • +11 (11 voturi)    
       Exact (Vineri, 24 mai 2013, 12:56)

       cucurveauamov [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

       Lector universitar doctor pe retele de date, antene si propagare la Universitatea Tehnica din Praga.

       PS: Chiar si eu am de invatat uneori de la studentii mei. Nici pe departe nu stiu tot, insa ma straduiesc sa stiu cat mai mult si cat mai bine. Uneori dau si eu rateuri caci oameni suntem.
       • +6 (6 voturi)    
        ........ (Vineri, 24 mai 2013, 13:11)

        gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui cucurveauamov

        va doresc succes in activitatea dumneavoastra!
        • +10 (10 voturi)    
         Multumesc, asemenea si Dvs. (Vineri, 24 mai 2013, 13:44)

         cucurveauamov [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

         Tuturor ne trebuie succes si noroc si sanatate.

         Azi am zi de curatenie acasa, asa ca voi face cercetare pe aspirat covoare, spalat pe jos, sters praful si tot ce mai inseamna asta :)) Si deja stiu rezultatul cercetarii: nevasta va gasi totusi un loc unde nu am curatat bine :))
   • -3 (5 voturi)    
    relax, take it easy (Sâmbătă, 25 mai 2013, 2:31)

    mens [utilizator] i-a raspuns lui cucurveauamov

    Pe timp de vară Soarele arde cu nemiluita, ce se va întâmpla cu laserul? va fi la fel de stabil ca în simulare? Eu zic să-l abordaţi pe dl AJ, mergeţi cu el la Salina Praid într-un grup compact şi restrâns să ascultaţi Universul, ulterior construiţi şi un laser acolo. Le faceţi un test de inteligenţă lui C.S. şi RaduPaulL, îi puneţi să scrie toată fizica în 3 ore şi v-aţi scos, voilà o să aveţi un laser! Oare de câte ori nu ne-a dat bine vidul?
  • +11 (11 voturi)    
   :) (Vineri, 24 mai 2013, 8:58)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui mens

   http://www.procure.com/ProtonTherapy/WhatIsProtonTherapy.aspx

   citeste in link si vei intelege legatura unui ultralaser cu cancerul.

   la celelalte intrebari exista unii care platesc bani grei pentru ca sa afle raspunsul..:))
  • +8 (8 voturi)    
   ................................ (Vineri, 24 mai 2013, 11:21)

   gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui mens

   cercetarea (fizica) nu e pt toata lumea. bine totusi ca sunt omuleti care stiu despre ce e vorba
   • +3 (7 voturi)    
    Insa oricine (Vineri, 24 mai 2013, 12:26)

    cucurveauamov [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

    Are dreptul macar sa i se raspunda pe masura puterii sale de intelegere. Mai ales ca de fapt este "actionar" indirect la proiect prin taxele pe care le plateste la stat si din care apoi statul varsa pentru dezvoltare, etc.

    Cu fiecare picatura de cunoastere suntem mai destepti.
    • +5 (5 voturi)    
     corect (Vineri, 24 mai 2013, 13:19)

     gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui cucurveauamov

     dar cateodata am impresia ca cei care intreaba fac asta (de multe ori ironic) doar pentru a-si valida un punct de vedere preconceput bazat pe ignoranta. poate cazul asta nu e unul din ele
   • -2 (4 voturi)    
    reuters (Vineri, 24 mai 2013, 19:36)

    mens [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

    Nu sunt copil mic ca sa-mi ziceti pentru cine e cercetarea. Target-ul din start suna a utopie dar proiectul in sine are potential daca va fi abordat cu seriozitate si aplicat in domeniile unde trebuie aplicat si aici nu ma refer la armata sau la o alternativa a chimioterapiei. Cum a spus cineva pe aici, "nu intru in detalii pentru ca nu sunt platit pentru asta" cu aceeasi moneda o sa raspund si eu. Nu scriu detalii despre domenii unde trebuie si poate fi aplicat acest laser pentru ca cineva plateste sume uriase pentru a afla tot felul de target-uri. De nu m-as fi intersectat cu satul Magurele la infinit poate eram mai optimist. Sanatate si numai bine, pe viitor promit sa fiu mai activ ;-)
  • +5 (5 voturi)    
   :) (Vineri, 24 mai 2013, 14:17)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui mens

   http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_construction

   Definitie : laser=light amplification by stimulated emission of radiation, adica laser=lumina amplificata prin stimularea emisiei de radiatii

   „Laser pumping” este actul de transfer al energiei de la o sursă externă în mediul de câștig al unui laser.Energia este absorbită în mediu, producand stari excitate ale atomilor. În cazul în care numărul de particule într-o anumita stare de excitare depășește numărul de particule care se afla în stare de echilibru sau intr-o stare mai puțin excitata, inversiunea este atinsa .
   În această stare, mecanismul de emisie stimulată poate avea loc și mediul poate acționa ca un laser sau un amplificator optic ( dupa caz).
   Puterea pompei trebuie să fie mai mare decât pragul de excitatie , pentru a putea produce laserul.

   Energia „Laser Pumping”-ului este furnizat de obicei, sub formă de curent electric sau lumină, dar sunt utilizate si surse mai exotice, cum ar fi reacții chimice sau nucleare.
   .......................................................................................................................................................................................pentru cine nu stia :

   http://ro.wikipedia.org/wiki/Theodor_V._Ionescu

   -În 1946, la Bucureşti, împreună cu profesorul V. Mihu a construit o instalaţie cu care s-a obţinut prima “emisie stimulată” de tip MASER, un precursor al MASER-ului inventat în 1954.
 • -16 (26 voturi)    
  o sa vedeti voi ce-i cu laserul asta (Joi, 23 mai 2013, 22:51)

  ploiesteanu [utilizator]

  si de ce a fost construit tocmai in Romania. Recicleaza deseuri nucleare .ale tarilor europene, incercând să le facă inofensive. Ce tară importanta in tehnologie e Romania noastra să i se incredinteze un astfel de proiect ! Mai face unul in Cehia, parca, dar in cu totul alt scop. Experimente pe romani. Mai interesati-va si voi și nu mai fiti atât de "fascinati" !
  • +11 (11 voturi)    
   :) (Vineri, 24 mai 2013, 10:15)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   @ploiesteanu
   confunzi ambalajul cu continutul.
   la Magurele vor sa ajunga in 10-15 ani sa inteleaga cum ar putea transforma izotopi radioactivi in izotopi stabili, intr-o perioada de timp mult mai mica decat perioada de timp naturala ( care poate fi de la sute,mii pina la milioane de ani).
   sa afirmi ca recicleaza deseuri nucleare ale altor tari,e o gluma.
   fizica de liceu este inca o necunoscuta pentru tine.
  • +8 (8 voturi)    
   Ai grija (Vineri, 24 mai 2013, 10:42)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Ai grija sa nu ti se miste tichia de aluminiu de pe cap ... CIA-ul o sa iti citeasca gandurile.
   • +7 (7 voturi)    
    Omul nu e atat de departe de adevar (Vineri, 24 mai 2013, 10:51)

    cucurveauamov [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Insa la Magurele probabil vor face cercetare pe ceea ce a spus el si nu prelucrare industriala. Insa da, a aplicatie a laserilor e si transformarea izotopilor radioactivi in stabili.
  • -11 (11 voturi)    
   nici eu nu cred ca-i a buna (Vineri, 24 mai 2013, 10:58)

   Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Nu stiu daca pentru deseuri sau altceva, dar nu cred ca va ajuta vreodata cu ceva omul de rand in marea lui masa, ca de altfel orice descoperire sau inventie din ultimul secol care la aparitie se anunta 'salvatoarea' omenirii.

   Sa vedem ce va fi, oricum, entuziastii mi se par cel putin naivi.
   • +11 (11 voturi)    
    cata ignoranta (Vineri, 24 mai 2013, 11:14)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

    daca nu vezi utilitatea descoperirilor din ultimul secol de ce mai folosesti calculatorul? (printre multe altele)
    entuziastii si vizionarii au facut posibila lumea de azi (care evident ca nu e perfecta dar nici nu ar avea cum)
   • +8 (10 voturi)    
    Cercetarea actuala (Vineri, 24 mai 2013, 13:51)

    cucurveauamov [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

    Tehnica actuala evolueaza atat de repede incat se impinge din ce in ce mai mult si mai rapid bariera cunoasterii (sau mai bine zis a necunoasterii).

    Cu toate acestea, descoperiri de azi pot avea rezultate stiintifice peste decenii sau chiar secole. Am sa va dau un exemplu concret: intre "surubul lui Arhimede" si elice, desi bazate pe acelasi principiu, au trecut milenii. Implicatiile sunt la distante atat de mari incat cei care fac cercetare ne par niste nebuni sau excentrici.

    Sa nu uitam insa, unul din ei e Tesla. Iar azi de fapt TOT ce inseamna electricitate functioneaza pentru ca el a fost un vizionar excentric si naiv, adica exact asa cum ii caracterizati Dvs. pe cei ce fac cercetare azi. Iar pana una-alta, Tesla e unul dintre cei care chiar a salvat omenirea si a creat viitorul pe care noi il percepem azi ca trecut. Iar ele e doar unul. In medicina, astronomie, matematica, etc sunt altii ca el.

    Ati luat multe minusuri insa ceea ce vad eu in spatele comentariului Dvs este doar mintea "normala", cea care traieste momentul fara pra multe zbuciumari sufletesti referitoare la viitorul indelungat. Nu e nici o problema, ca Dvs sunt majoritatea oamenilor si e f bine ca e asa.

    Sunt insa unii care nu pot dormi noaptea pentru ca nu stiu raspunsul la o problema teoretica inca neformulata. Ei sunt cei care de fapt imping cunoasterea. Ceilalti o aplica.
 • +6 (6 voturi)    
  Mda (Vineri, 24 mai 2013, 11:24)

  electron [utilizator]

  Cheia a ceea ce se va intampla acolo a fost spusa si in reportaj. Succesul va fi decis de ce va face guvernul in legatura cu acest laser. Daca o sa se aloce fonduri , da se poate ca Magurele sa devina un punct important pe harta cercetarii. Daca conducerea laserului o sa fie niste profesionisti care au interesul ca sa se realizeze experimente, sa se faca colaborari, sa vina bani acolo sa vina cercetatori de renume atunci o sa fie un succes. Daca la conducere se baga ceva marioneta de partid sa ca se mai sifoneze niste bani... atunci degeaba.
  • +5 (9 voturi)    
   Electron (Vineri, 24 mai 2013, 13:53)

   cucurveauamov [utilizator] i-a raspuns lui electron

   Stii cum se aude un electron cand cade pe podea cu viteza luminii? Simplu: face "Plank".
 • +7 (7 voturi)    
  Laser sau no laser (Vineri, 24 mai 2013, 15:38)

  Venetic [utilizator]

  Ma amuza doamnelor si domnilor cum foarte multi cititori devin expert in laser,energie etc.
  Importanta cea mai mare a acestui centru este urmatoarea:
  1- Romania devine un pol important european in cercetare (un singur domeniu restrans desigur)
  2- Va avea un impact pozitiv asupra locului (servicii, restaurante,hoteluri,inchirieri case, magazine etc)
  3-Studentii romani la toate nivelele(licenta, doctorat, master) o sa aiba o oportunitate de research serioasa chiar acasa
  4- La fel ca la punctul 3 va fi si pentru cercetatorii si profesorii din domeniu
  5. Aceste beneficii nu vor fi pe o perioada de 2-3 ani ci pe 20-50 de ani

  Chestie cu laserul de putere este simpla ca buna ziua:

  Se doreste un laser care sa aiba o putere de 10 la puterea 23 Wati pe centimetrul patrat dar in regim pulsat, adica o data la fiecare attosecunda (a miliarda parte din miliarda parte dintr-o secunda sau ceva asemanator).
  E mai presus de energia necesara unei reactii nucleara de fuzione locala.
  De exemplu, un laser de 10 puterea 6 Wati pe centimetrul patat vaporizeaza metatele grele cum ar fi Wolfram-ul.
  Cele folosite in industrie au in general 100W dar in regim continuu si e folosit mai peste tot.
  Cele de 1-10kW in regim continuu sunt folositi la curatat/vaporizat rugina de pe navele de razboi in USA in largul marii de exemplu.
 • -6 (10 voturi)    
  O parere (Vineri, 24 mai 2013, 21:10)

  Azra [utilizator]

  Chesta asta imi aminteste de povestea cu chelul si tichia de margaritare.Si noi nu avem inca o autostrada de la Bucuresti pana la Brasov si mai departe si mor oamenii in fiecare an cu sutele pe o sosea supra-aglomerata.Oare viata acestor oameni nu conteaza, in primul rand?
  • +8 (8 voturi)    
   asa, si? (Vineri, 24 mai 2013, 21:50)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   Ce-are sula cu prefectura. Chiar in acest moment cineva moare si poate l-ai fi putut ajuta insa tu stai sa scrii pe forum.
   Doar pt ca cineva moare pe o autostrada sau DN, nu inseamna ca lumea trebuie sa se opreasca in loc.

   MAi bine ai milita (ca sa zic asa) impotriva razboaielor, cine stie, poate o sa sensibilizezi pe cineva...


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version